Istanbul

Het bruisende Istanbul

Publireportage

Lang geleden, helaas vóór mijn fotografie-tijdperk, reisde ik voor het eerst naar Turkije. En hoewel het land misschien niet helemaal mijn ding was, viel ik wél als en blok voor Istanbul. En wel hierom.

De stad aan de Bosporus is veel besproken. Tegenwoordig komt ze zelfs vaak in het nieuws om politieke redenen. Maar laat ons dat even opzij schuiven, en genieten van wat goeds ze te bieden heeft.

Over de stad Istanbul

Istanbul werd in 667 voor Christus gesticht door Griekse kolonisten onder de naam Byzantium. Later werd deze stad de hoofdstad van het Byzantijnse rijk, en werd de naam veranderd naar Constantinopel. Toen nog later het Ottomaanse rijk op kwam, werd Constantinopel de hoofdstad van dat rijk, tot ook dat ten val kwam en de stad herdoopt werd naar Istanbul.
Hoewel het de grootste stad van Turkije is, met bijna 15 miljoen inwoners, is het niet langer de hoofdstad.

Omdat de stad op de oevers van de Bosporus ligt, gedeeltelijk op het Aziatische continent en gedeeltelijk op het Europese continent, wordt ze als de poort van het oosten beschouwd. Een terecht. Istanbul is een knooppunt. Een grootse stad met tonnen geschiedenis, een plaats waar mensen van alle windstreken met elkaar samenleven. En dat is al heel lang zo. Dat zie je als je in de smalle straatjes wandelt. Kerken en moskeeën wisselen elkaar af, paleizen die ooit de thuis waren van machtige heersers zijn nu museums.

Het zijn net die plekjes die ik vandaag in de kijker wil zetten. Plaatsen die van historisch belang zijn voor zo veel mensen. Plaatsen die gesmaakt kunnen worden door iedereen, zonder daarbij aandacht te schenken aan religieuze of etnische achtergrond. Want dat is een fiks deel van de kracht van toerisme, vind ik.

Rondstruinen in de Grand Bazaar

veruit mijn favoriete plaats in Istanbul is de Grand Bazaar. De overdekte markt is één van de grootste overdekte markten ter wereld. Zijn 58 (!) straatjes zijn onderverdeeld in zones, waar verkopers voedsel, kruiden, tapijten, lampen, kledij en meer kleurrijke dingen verkopen.

Rondwandelen in de Grand Bazaar deed mij het eerst echt voelen wat het is om een reiziger te zijn. De hele mikmak van kleuren en geuren was totaal nieuw voor mij. Mensen hielden mij staande om te proeven, om te verkopen, en ik genoot met volle teugen. Je bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan de Grand Bazaar.

Istanbul
De kleurrijke, geurige Grand Bazaar was veruit mijn favoriet in Istanbul.

Oosterse elegantie in het Topkapi paleis

Het Topkapi paleis werd in de 15e eeuw gebouwd als paleis van de Ottomaanse sultan. Later werd het het centrum van de Ottomaanse heerschappij. Tegenwoordig is het paleis een museum, dat een waardevolle blik geeft in de geschiedenis van Istanbul.

Om het Topkapi paleis te bezoeken, trek je best wat tijd uit. Het is nogal groot. Binnenin de muren vind je vier verschillende hoven, met binnen hun muren zowat alles wat je nodig kan hebben om te leven. Paardenstallen, privé vertrekken, bakkerijen, bibliotheken, religieuze paviljoenen.

Istanbul
Het Topkapi paleis was ooit het centrum van de Ottomaanse heerschappij.

De Blauwe Moskee

De Sultan Ahmetmoskee, beter gekend onder de volksnaam Blauwe Moskee, is een moskee van uitzonderlijke schoonheid in het hart van Istanbul. De moskee werd in de 17e eeuw gebouwd en kreeg zijn bijnaam doordat het interieur bijna volledig gesierd is met tegels uit İznik. Hoewel de met de hand beschilderde tegels zowel blauw, groen als roodbruin zijn, is het gehele effect eerder blauw.

Ik genoot van mijn bezoek aan de Blauwe Moskee. Een bijzondere ervaring, die je in een klap terug slingert naar een ander tijdperk. Langs buiten lijkt de moskee al iets uit de sprookjes van duizend-en-een-nacht, maar binnen is het geheel gewoonweg betoverend.

Istanbul
De Blauwe Moskee is niet echt helemaal blauw, maar je ziet wel waarom hij die bijnaam kreeg.

De beroemde Hagia Sophia

De term Hagia Sophia komt van het Grieks, en betekent heilige wijsheid. Een opmerkelijke naam voor het gebouw, dat in de 6e eeuw werd gebouwd en bijna 1000 jaar in dienst was als kathedraal, en daarna als moskee.  Precies daarom is de Hagia Sophia uniek. Een gebouw dat woelige periodes in de geschiedenis doorstond, en in gebruik kwam van verschillende religies.

Bezoek je de Hagia Sophia, dan raak je meteen onder de indruk van de schoonheid van het gebouw. Het was dan ook lange tijd de grootste en mooiste kathedraal ter wereld. Maar als je wat dichter bij gaat kijken, dan zie je ontelbaar veel prachtige details. Kleine siersels die zowel naar de Christelijke als de Islamitische invloeden verwijzen.

Ook voor de Hagia Sophia moet je tijd uittrekken. De eerste indruk is al overweldigend, maar je zal je tijd willen nemen om alle details in je op te nemen. Geloof mij.

Istanbul
De mysterieuze Hagia Sophia is prachtig.

Naar Turkije reizen

Ondanks de occasionele onrust in Turkije, is het nog steeds betrekkelijk veilig om als toerist naar dit land te reizen. Waakzaamheid is altijd verstandig in grote steden, maar voor vertrek kan het ook interessant zijn om het reisadvies van Buitenlandse zaken te lezen.

Om Turkije te mogen betreden, moet je in het bezit zijn van een visum. Dat visum vraag je best voor vertrek online aan. Geen zorgen, dat is niet duur en het duurt niet heel lang. Heb je toch tijd te kort, bijvoorbeeld omdat je het vergeten bent of omdat je reisje een last minute beslissing is, dan kan je een e-visum voor Turkije met spoedprocedure aanvragen.

Om dit e-visum aan te vragen, moet je vanwege toeristische of zakelijke redenen naar Turkije reizen. Je moet in het bezit zijn van een paspoort, ten minste zes maanden geldig na aankomst, of een Belgische ID kaart. Meer informatie vind je hier.

Istanbul
Een typisch Turks beeld: het Oog van Fatima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *