Centro de Portugal

Het beste van Centro de Portugal

Publireportage

Centro de Portugal is, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, een regio ruwweg in het midden van Portugal. Ongeveer tussen de steden Porto en Lissabon. De regio is maar een beetje kleiner dan heel België. Dat is heel veel Portugal om te ontdekken. Hoera!

Precies omdat de regio Centro de Portugal zo groot is, concentreerde ik mij deze keer op de kust. Waar het binnenland van Centro de Portugal eerder dunbevolkt is, is de kust een mooie mix van bruisend stadsleven en wilde natuur. Je vindt er een beetje van alles, zeg maar.

Centro de Portugal
De kust van Centro de Portugal is nogal aan de mooie kant.

Het vissersleven

Bij de stad Aveiro vind je de kilometers grote Aveiro lagune. Er komen een aantal rivieren uit het binnenland samen, maar ook de zee stuwt zijn zout water in de lagune. Wanneer het vloed is, is het er nog maar enkele meters diep. Een scherp contrast met de eerder onstuimige zee.

Hoewel er veel op werd gevist, was en is de lagune ook een grote bron van inkomsten. Naast het verzamelen van schelpdieren, traditioneel een werkje voor de vrouwen, werd er ook zeewier gewonnen voor bemesting in de landbouw. De lagune leverde bovendien veel kwaliteitsvol zout. Om dat werk op de ondiepe lagune te kunnen uitvoeren, ontstonden er door de eeuwen heen verschillende types lage vissersboten, zoals de moliceiro, die ontworpen werd om zeewier te verzamelen.

Wanneer je langs de lagune rijdt, zie je de kleurrijke vissersboten en moliceiros op het water dobberen. Klopt, de moliceiros bestaan enkel nog voor het plezier van toeristen, maar de vissersboten worden wel degelijk nog gebruikt. Het is al een bijzonder zicht wanneer je de bootjes ziet liggen in de haven, maar het loont extra om te wachten tot het tij keert, en ze allemaal, volgeladen met vis, terugkeren naar de havens.

Centro de Portugal
Een moliceiro wordt vaak met schunnige plaatjes versierd.

(Kust) steden en dorpen

In een streek die zo verbonden is met de zee, is het niet meer dan normaal dat je de zee overal ziet terugkomen. Dorpen en steden die dicht bij de kust of de lagune liggen, zijn doorgaans ontstaan uit kleine nederzettingen waar vissers en landbouwers zich vestigden. En ook nu heeft elke familie wel minstens één iemand die in de visserij werkt, in welke vorm dan ook.

Sommige steden, zoals Peniche, staan bekend om hun visserij. De stad ligt op een schiereiland, hoog op een stel kliffen. Terwijl je door de kleurrijke straatjes dwaalt, breken de golven op de rotsen aan de voet van de kliffen. Heel bijzonder.

Maar ook de stad Aveiro, die toch iets verder landinwaarts ligt, leeft van de visserij. Je kan de stad verkennen aan boord van een moliceiro, die je door de smalle kanalen leidt. Of je kan te voet genieten van de rommelige sfeer die er hangt. Kleurrijke huizen met afbladerende verf en wasgoed dat hangt te wapperen in de zeebries. En natuurlijk sluit je de dag af aan tafel in één van de uitstekende visrestaurants.

Centro de Portugal
De stad Aveiro baadt in een avondzonnetje.

Actief door Centro de Portugal

Centro de Portugal is, zoals gezegd, redelijk groot en heeft verschillende landschappen. In het binnenland geniet je van bergsporten zoals wandelen, canyoning, mountainbiken, paardrijden. Aan de kust ligt de focus dan weer op allerlei activiteiten op en bij de zee.

De kust van Centro de Portugal staat voornamelijk bekend als surfersparadijs. Op sommige plaatsen kunnen de golven tot 30 meter hoogte bereiken! De vele inhammen en natuurlijke baaien zijn, met hun regelmatige en lage golven, dan weer geschikt voor beginnende surfers. Ook kitesurfers, windsurfers en zeilers halen hier hun hart op.
Ga je liever het water niet in, dan zijn lange strandwandelingen of klifwandelingen misschien meer jouw cup of tea. Of lijnvissen, al dan niet vanop het land of vanop een boot.

Centro de Portugal
Ik verkende het dorp Murtosa per fiets!

Vis op je bord

In een regio die zo verbonden is met de zee, eet je vis. Dat is nogal logisch. Over de grote lijn kan je van de keuken van Portugal hetzelfde verwachten: goede ingrediënten, die op een eenvoudige maar heel smaakvolle wijze bereid worden. Je moet geen haute cuisine verwachten op elke straathoek. Geen toefjes en zalfjes en crèmes. Sterker nog, de meest interessante restaurantjes zijn lokale eterijen, waar je voor een paar euro geniet van verse vis en scheldieren.

Ik was amper vier dagen in Centro de Portugal. Maar elke lunch, elk diner, at ik in een visrestaurant. Mijn favorieten waren veruit Peixaria in S. Jacinto en Bacalhau & Afins in Aveiro.  In Peixaria genoot ik van een lunch van eendenmosselen, zeeslakjes en een stevige portie vis. In Bacalhau & Afins eet je de lokale specialiteit bacalhau, gedroogde kabeljauw, in ontelbare variaties. Lékker!

Centro de Portugal
De eendenmossel, toch een lelijke beestje, is énorm lekker. Een delicatesse, die met veel moeite geoogst wordt op plaatsen waar de zee het ruwst is.

Bijzonder logeren

Elke keer ik naar Portugal reis, kom ik terecht in noemenswaardige hotelletjes. Plaatsjes waar je graag nog eens naar terugkeert. Om heerlijk rustig de omgeving te verkennen, maar ook om gewoon even uit te rusten met een goed boek.

Deze reis logeerde ik in het boetiekhotel Furadoura aan het Furadoura strand, Montebelo Vista Alegre hotel in Aveiro en Well Hotel en Spa, bij de Porto Novo stranden. Alle drie keurige hotels met een eigen karakter. Ik denk dat iedereen het naar zijn zin zou hebben in elk van deze hotels, maar mijn eigen favoriet was wellicht het Montebelo Vista Alegre hotel, omdat het letterlijk gebouwd is rond de geschiedenis van de streek.

Door de mineraalrijke wateren vestigde zich hier een keramiek en porselein fabriek. Er rond ontstond een dorp voor de werkers, met werkmanshuisjes, een kerk, scholen en crèches. Het hotel bestaat deels uit deze historische gebouwen en deels uit een hypermoderne, strakke constructie. En die combinatie werkt! Het hotel is tijdloos, ingericht met een accent op de keramiek die hier nog steeds gemaakt wordt.

Reis naar Centro de Portugal

Ik vloog met Ryanair van Brussel naar Porto en vloog weer naar huis van Lissabon. Heel handig, want zo kon ik in een rechte lijn reizen, en niet in een lus terug naar de luchthaven. Zo zie je immers veel meer. Er kan veel over Ryanair gezegd worden, maar dat is toch een van hun voordelen: je boekt heel eenvoudig een vlucht naar één luchthaven, en reist weer terug via een andere. Handig!
Bovendien zijn er dagelijks vluchten van Brussel naar Porto en Lissabon, en van Charleroi naar Porto, Lissabon en Faro. Boekingen maak je op de Ryanair website.

Hoewel ik enkel de kuststreek van Centro de Portugal zag tijdens deze reis, reikt de regio helemaal tot aan de Spaanse grens. Het binnenland is leger en rustiger dan de kuststreek, met historische dorpjes en prachtige landschappen. Vooral de bergstreek moet schitterend zijn.
Ik was zelf maar enkele dagen in Centro de Portugal. Ga je voor langer, dan loont het dus zeker de moeite om het binnenland te gaan verkennen. Meer informatie over de regio en wat er te zien is, vind je op hun handige website.

Centro de Portugal
Die Portugese zee toch!

One response to “Het beste van Centro de Portugal”

  1. […] een doordeweekse dag stopte ik in Peniche, een vissersstad aan de kust van Centro de Portugal. Op het eerste zicht niks bijzonders: auto’s cirkelden netjes het centrum in en uit, mensen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *