Herfstweekend Celles

Herfstweekend in Celles, het mooiste dorp van Wallonië

Er is iets aan de herfst dat je naar reizen doet verlangen. Iets wat je naar buiten lokt voor lange fietstochten, voor wandelingen door het bos. Voor een herfstweekend. Weer en wind deren niet. Zeker niet wanneer je bestemming het Naamse Celles is.

Al sinds 1994 lijst de vereniging Les Plus Beaux Villages de Wallonie de mooiste dorpen van Wallonië op. Dorpen die het label krijgen, hebben stuk voor stuk een historische dorpskern met architecturaal erfgoed. Plaatsen waar huizen in grijze zandsteen rond een klein kerk staan, waar hoeves de rand van het dorp sieren en de bossen kastelen verbergen.

Herfstweekend Celles
Celles is de perfecte bestemming voor een herfstweekend.

Op verkenning door het dorp

Celles is een van de dertig mooiste dorpen van Wallonië. Het ligt in een ondiep dal, omringd door heuvels gekroond met bossen en akkerlanden. De kerk is imposant en lijkt op het eerste zicht misschien wat te groot voor het dorp. Maar de Romaanse kerk – een van de mooiste van België – is een belangrijk deel van de geschiedenis van Celles.

De streek van Celles werd al bewoond in de neolithische en Romeinse tijd. In de zevende eeuw vond de kluizenaar Hadelinus er zijn thuis. Na het verrichten van een reeks mirakels, werd de monnik heilig verklaard en in de elfde eeuw werd de Sint Hadelinuskerk gebouwd. De tijd waarin mensen met bosjes op bedevaart kwamen ging voorbij, maar de kerk en de bijhorende kruisgang trekken nog steeds bezoekers aan.

Wanneer je Celles bezoekt, kan je niet om Sint Hadelinus heen. De straten, afgelijnd met prachtige huizen in de traditionele grijze zandsteen, leiden allemaal naar de kerk. De dorpskern heeft een middeleeuwse feel, maar de gerenoveerde huizen en het met bloemen omzoomde plein geven het geheel een schoon en moderner zicht.

Herfstweekend Celles
Het dorp Celles.

Glooiende wandelroutes

De streek rond Celles is eerder glooiend dan heuvelachtig te noemen. Verschillende wandelroutes, die allemaal voor of in de buurt van de kerk beginnen, leiden je door het landschap en zelfs een stukje door de geschiedenis van de streek. Met de handige stafkaart kan je gemakkelijk van de ene wandeling op de andere overschakelen om zo je eigen route samen te stellen.

De wandelingen rond Celles werden niet alleen ontwikkeld op basis van het natuurschoon, maar ook op basis van een thema. De wandeling La Sablière leidt langs een verlaten zandgroeve. De Promenade du chateau de Vêves leidt natuurlijk langs het kasteel van Vêves. De Promenade de l’Offensive de l’Ardenne toont je waar het Ardennenoffensief plaatsvond.

Omdat het landschap zo zacht is, zijn de wandelingen niet moeilijk. Meer dan een stevig paar – waterdichte – wandelschoenen heb je niet nodig.

Herfstweekend Celles
Een herfstweekend is niet compleet zonder een stevige wandeling.
Herfstweekend Celles
Wat is de herfst toch kleurrijk!

De naaldrotsen van Chaleux

Celles is deel van de gemeente Houyet, dat verschillende dorpen en gehuchten telt. De Lesse stroomt dwars door Houyet heen. Bij het gehucht Chaleux maakt de Lesse een bijna u-vormige bocht. De vallei die door het water werd uitgesleten is opmerkelijk halfcirkelvormig. De steile wanden zijn begroeid met bossen, behalve op de plaatsen waar naaldrotsen tussen de bomen uitsteken.

De vallei en de naaldrotsen zijn zodanig uniek in België dat het landschap beschermd is. Je kan de naaldrotsen bewonderen vanop een uitkijkpunt bovenaan de vallei of in de vallei zelf. In de zomer kan je zelfs met een kajak dat stukje Lesse bevaren.

Herfstweekend Celles
De naaldrotsen van Chaleux zijn deel van een beschermd landschap.

Het kasteel van Vêves

Twee kilometer buiten Celles staat het middeleeuwse kasteel van Vêves, een militair bouwwerk dat tot op vandaag in het bezit is van de adellijke familie de Liedekerke Beaufort. De funderingen van het slot mogen dan wel uit de achtste eeuw stammen, het huidige kasteel is minder oud. Het bouwwerk werd gestart in de twaalfde eeuw en werd verschillende keren gerenoveerd.

Het kasteel van Vêves ziet er uit als een tekening uit een sprookjesboek. Het heeft een ruwe driehoekvorm en ronde, spitse torens. Op de binnenplaats zie je duidelijk de zestiende-eeuwse vakwerkgalerij. Het interieur van sommige ruimtes, zoals de wapenzaal en de keukens, hebben hun middeleeuwse sfeer behouden. Andere ruimtes zijn heringericht in een fijnere stijl, met achttiende-eeuwse meubelen en porseleingoed.

Het kasteel is momenteel onder beheer van een VZW opgestart door de familie de Liedekerke Beaufort. Je kan verschillende delen, zoals de keukens, de wapenzalen en de woonvertrekken, bezoeken. Naast de historische meubelen en schilderijen staan moderne familiefoto’s in zilveren lijsten: een heel persoonlijke touch van de familie die eeuwenlang in het slot woonde.

Herfstweekend Celles
Het kasteel van Vêves komt zo uit een sprookjesboek.

Zoeken naar burlende herten

Het heeft haast iets ritualistisch: hoewel herten dagdieren zijn, verzamelen ze in de herfst enkele weken lang elke nacht op plaatsen diep in het bos. Plaatsen waar ze jaar na jaar terug naartoe gaan. Terwijl de hinden en de kalfjes in het donker wachten, gaan de hertenbokken aan het burlen. Hun luide, rauwe roep echoot dan door de nachtelijke bossen.

Hertenbokken burlen om hun dominantie te tonen. Het meest dominante beest krijgt dan het recht om met de hinden te paren. Heel af en toe is burlen niet genoeg, en raken de bokken slaags. De scherpe geweien kunnen flink wat schade aanbrengen.

Je kan het burlen van de herten horen wanneer je ’s avonds rond de schemering het bos ingaat. Maar, omdat de herten telkens weer terugkomen naar specifieke plaatsen, neem je best een natuurgids onder de arm. Iemand die zowel de bossen als het gedrag van de herten goed kent.

Een burlend hert klinkt – eerlijk gezegd – angstaanjagend. Het is een rauw, diep keelgeluid, dat de beesten in verschillende halen uitstoten. Zeker wanneer er mist hangt, of wanneer het geluid ver door de bossen draagt, klinkt het spookachtig. Geheimzinnig. En erg bijzonder.

Herfstweekend Celles
‘s Nachts het bos in gaan op zoek naar burlende herten, doe je best met een natuurgids.

Bezoek het mooiste dorp van Wallonië

Vanuit Antwerpen is het 130 kilometer rijden met de auto tot in Celles. Je kan ook met de fiets op de trein naar de stations in Rochefort-Jemelle of Houyet rijden, waarna je gewoon per fiets de streek verkent.

In Celles zelf vind je verrassend veel hotelletjes. La Clochette is een klassiek hotel, met een restaurant dat klassieke keuken serveert, terwijl Le Saint Hadelin je ontvangt met een strakker interieur en een meer moderne keuken.

De steden Rochefort, Dinant en Ciney liggen dichtbij Celles. Je wisselt lange herfstwandelingen dus gemakkelijk af met een vleug stedelijke cultuur.

Herfstweekend Celles
De herfst is daar! Klaar voor een herfstweekend?
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

7 responses to “Herfstweekend in Celles, het mooiste dorp van Wallonië”

 1. Sam Avatar
  Sam

  Ik hou van die herfstkleuren! We gaan binnenkort naar Wallonië, dus nemen je tips zeker mee 😀

  1. Lot Wildiers Avatar

   Ik ook! Ik hou je website in de gaten, ik ben benieuw naar jouw belevenissen 😉

 2. […] echte test komt tijdens mijn bezoek aan Celles, waar ik de hele dag op mijn Skomer ll jacket vertrouw. Het regent pijpenstelen. Zo erg, dat mijn […]

 3. […] Het is dus niet verwonderlijk dat we het afgelopen jaar massaal naar de Ardennen trokken om de miserie van de pandemie achter ons te laten. Ik bezocht afgelopen herfst zelf nog het dorp Celles, een van de mooiste dorpen van de Ardennen. […]

 4. […] is Namen de hoofdstad van niet alleen de provincie Namen, maar ook van Wallonië. De industrie in de omgeving en de universiteit in de stad maken van Namen […]

 5. Theo Avatar
  Theo

  Celles is inderdaad een prachtig dorp en een ideale uitvalbasis voor schitterende wandelingen.

  De wandeling vanuit Celles naar Foy-Notre-Dame en verder terug naar Lesse is echt aan te bevelen.

  1. Lot Wildiers Avatar

   Dank je voor de tip, Theo, die hou ik in gedachten voor de volgende keer dat ik Celles bezoek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *