Herfst in de Achterhoek.

Een herfstweekend in de Achterhoek

Publireportage

In de herfst word ik altijd een beetje onrustig. De geuren van verdorde bladeren, van houtvuren en van regen lokken me naar buiten voor lange wandelingen door de bossen. Met zijn vlammende kleuren geel en oranje is de natuur op zijn mooist. De herfst is de beste tijd om buiten te zijn. Om te reizen. De beste tijd voor een herfstweekend in de Achterhoek.

Het is een echte herfstige dag. De wind waait en af en toe slaat er een vlaag regen tegen de autoruiten, maar vaker nog schijnt de zon. Met een weekendtas op de achterbank rij ik naar het oosten van Nederland. Naar de Achterhoek. Ik ga een paar dagen genieten van wild en van de herfst met een van de herfstarrangementen die je in de Achterhoek kan boeken.

Doetinchem in de Achterhoek

Het kasteel Ruurlo

Na een kleine twee uur rijden bereik ik kasteel Ruurlo, een waterburcht die al in de 14e eeuw voor het eerst genoemd werd. Sindsdien is het kasteel verschillende keren gerenoveerd en uitgebouwd, waarna het in 2013 volledig gerenoveerd werd en uiteindelijk in 2017 de deuren opende als een deel van Museum MORE.

In kasteel Ruurlo vind je een collectie werken van de Nederlandse kunstschilder Carel Willink, die zich in zijn loopbaan vooral werken met een magisch realistische stijl schilderde. De eeuwenoude kasteelmuren, de stukwerk plafonds en de moderne renovaties vormen een uitgelezen achtergrond voor de vaak stemmige en zelfs dramatische werken van Carel Willink. Zeker wanneer de herfstwind rond het kasteel jankt, voel je de werken haast tot leven komen.

Ik dwaal een poos in stilte door het kasteel. Ik geniet van de duistere schilderen, maar evengoed van het prachtige kasteel. De houten vloeren werden tijdens de verbouwing ingelegd met patronen die het stukwerk van de plafonds reflecteren. Hoe meer ik kijk, hoe meer ik ontdek.

En wanneer ik na een tijdje toch uitgekeken raak, maak ik een wandeling door het landgoed, rond het kasteel, om dan uiteindelijk in de orangerie neer te strijken voor een kom uiensoep met wat brood. De lage zon valt door de regenwolken en doet de druppels fonkelen.

Kasteel Ruurlo in de Achterhoek

Overnachten in Doetinchem

De stad Doetinchem ligt een halfuurtje rijden van kasteel Ruurlo. Een halfuurtje door bossen en akkerland. Doetinchem is een stad zoals je ze alleen in de Achterhoek vindt: klein en historisch, en toch springlevend. Rond de kerk vind je een hele reeks gezellige, overdekte terrasjes die zelfs op weekdagen gezellig vol zitten.

Ik check in bij het boetiekhotel Villa Wanrooy, dat op de rand van het kleine centrum ligt. Villa Wanrooy is nog niet zo lang open, maar toch al een gevestigde waarde in Doetinchem. De negen kamers zijn allemaal vernoemd naar een smaak. Pittig, umami, zoet. Ik slaap in de nok van het pand, in de kamer Bitter, die niet alleen prachtig, maar ook praktisch ingericht is.

Op de benedenverdieping van Villa Wanrooy is de Eetwinkel Van Mien gevestigd, een vrolijk ingerichte winkel met zowel lokale producten als gerechten gemaakt met die lokale producten. In de aanpalende Eetkamer Van Mien ontbijten de gasten van Villa Wanrooy, maar ook mensen die zin hebben in lunch kunnen lekker komen aanwaaien, en elke avond kan je aanschuiven aan de tafel. Je eet dan wat de pot schaft.

Villa Wanrooy

Dineren in Lev Foodbar

Hoewel ik sta te springen om in de potten van Mien te loeren, heb ik die avond een andere afspraak: ik dineer in Lev Foodbar, dat op wandelafstand van Villa Wanrooy ligt. Lev Foodbar ziet er precies uit zoals ik verwacht: een gezellige, informele eetplaats met van die houten klapstoeltjes op het terras. Het interieur is donker en gezellig en zo sfeervol. Enkel het logo van Michelin, dat subtiel naast de deur hangt, verraadt wat er mij te wachten staat.

Ik word hartelijk ontvangen in Lev. Jas aan de kapstok, beentjes onder tafel en meteen een glaasje bubbels aan mijn lippen. Na een woordje welkom wordt het eerste hapje aangedragen en o, wat is dat een schot in de roos. Rijke smaken, meesterlijk gecombineerd en schitterend geserveerd. Ik moet mezelf in de arm knijpen, want ik kan nauwelijks geloven wat ik op mijn bord krijg.

Na het hapje volgt een voorgerecht, een tussengerecht, een hoofdgerecht en natuurlijk een dessert. Ik geniet van elke hap. Van elke geur. Van elk beetje dat op mijn bord ligt. De informele sfeer van Lev onderlijnt de gerechten op een subtiele manier. Ik zit aan tafel in een jeans, een tafel verder zit een familie vrolijk te kletsen. Geen stijf gedoe, maar oprechte gastvrijheid en hartelijkheid. Niet moeilijk dat Lev een Bib Gourmand kreeg van Michelin.

Goed om te weten: nog tot januari serveert Lev zijn wildmenu.

Lev Foodbar

De Silo Art Tour in de Achterhoek

Na een zachte nacht in Villa Wanrooy mag ik dan eindelijk proeven van het lokale lekkers in de Eetkamer Van Mien. Kazen en yoghurt van boeren uit de omgeving, handgemaakte granola, verse croissants en broodjes en een eitje naar smaak. Wat ik op mijn bord krijg, mag dan misschien eenvoudiger zijn dan wat ik at in Lev Foodbar, maar het smaakt me even goed.

Met moeite neem ik afscheid van Villa Wanrooy en van de Eetwinkel Van Mien. Ik heb geluk, en word naar huis gestuurd met een potje confituur en een potje pickles, zodat ik thuis nog wat kan nagenieten. Ik stop alles veilig in mijn weekendtas, zoek de auto terug op en rij de stad uit.

Herfstweekend in de Achterhoek

Het landschap van de Achterhoek bestaat uit landbouwgebied, kleine dorpen en steden en een zekere industrie, die vaak voortkomt uit de agricultuur. Aan de randen van de dorpen en steden vind je vaak silo’s. Die silo’s geven de verder historische steden vaak een scherp randje. Om dat randje te verzachten, werden er tien silo’s beschilderd door lokale en internationale straatkunstenaars. De Silo Art Tour verbindt de beschilderde silo’s.

De Silo art Tour met de fiets

Je kan verschillende stukken van de Silo Art Tour met de fiets afleggen, en er is ook een autoroute die een grote cirkel door de Achterhoek trekt en zo de tien silo’s verbindt. Gezien het regenachtige weer, kies ik voor de auto. Ik rij door stille dreven, langs dorpen en weilanden en zoek de Silo’s stuk voor stuk op. Wanneer ik er een gevonden heb, stap ik uit en laat ik het werk en zijn omgeving tot me spreken. De stilte van de natuur, de bedrijvigheid van het boerenleven en de herfstwind die tussen de silo’s fluit maken me stil. Ik geniet.

Een beter herfstweekend in de Achterhoek kon ik me niet wensen.

Silo Art Tour

Een herfstweekend in de Achterhoek

De Achterhoek is een regio in het Nederlandse Gelderland, in het oosten van het land. Vanuit Antwerpen is het ongeveer 200 kilometer rijden. Je vindt er knusse steden en een platteland vol groene sloten en smalle laantjes afgezoomd met bomen. Het landelijke karakter van de regio vind je terug in de lokale producten die de basis vormen van etablissementen zoals de Eetwinkel Van Mien en Lev Foodbar.

De herfstarrangementen van de Achterhoek bieden je telkens een of meerdere nachten en diners in lokale hotels en restaurants voor een bijzonder fijne prijs. Je kan alle arrangementen op de website van Wild Eten in de Achterhoek vinden. Het arrangement met een overnachting in Villa Wanrooy en een wildmenu in Lev Foodbar vind je er eveneens. Eender wat je kiest, in de Achterhoek beleef je gegarandeerd een geweldig herfstweekend.

Het bezoek aan kasteel Ruurlo en de Silo Art Tour zijn niet inbegrepen in het arrangement, maar kan je heel eenvoudig zelf boeken. Kijk voor een bezoek aan kasteel Ruurlo op de website van Museum MORE. Plan zelf je bezoek aan de Silo Art Tour met behulp van deze website. Bezoek je liever iets anders? Op de website van Toerisme Achterhoek vind je genoeg tips om je dag of zelfs je hele herfstweekend te vullen. De stad Zutphen is een bezoekje waard, net zoals de Scandinavische glamping Oetdoor.

Silo Art Tour
Schol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *