Wandelen in Spanje

(H)eerlijk naar Noordwest-Spanje

Publireportage

Tijdens een vakantie naar Spanje staat meestal het strand centraal, maar wist je dat Spanje ook hele groene regio’s met een ruig karakter heeft? In Asturië en Cantabrië vind je de Picos de Europa, woeste stranden met hoge rotsen en kliffen, en in Baskenland komt je culinaire hart tot leven. Een rondreis door deze regio’s is een echte aanrader voor de actieve reiziger die graag buiten het gebaande pad reist.

Off the beaten track

Wil je wel eens iets anders dan de propvolle stranden van de Costa Brava? Dan is een reis naar Asturië een goed idee. De regio heeft een geweldig mooi en groen karakter, door de combinatie van de Spaanse zon en een occasionele bui. De regio staat ook bekend vanwege de Camino de Santiago of Camino del Norte en je komt dus regelmatig pelgrims tegen.

Reis buiten het gebaande pad naar het nationale park Somiedo, waar je, met wat geluk, wilde beren kan zien. Of ga samen met een professionele gids naar de Picos de Europa om de indrukwekkende lammergieren en steenarenden te zien. Een bijzonder fenomeen is daarnaast de Bufones de Pría, aan de kust van Asturië: het water bruist, raast en spat hier omhoog tussen de grillige rotsen.

In elk dorp in de regio vind je weer dat typische Spaanse, gemoedelijke karakter terug. Reis bijvoorbeeld naar het kustplaatsje Ribadesella en bezoek de grotten van Altamira. Of stap op de fiets om de historische stad Gijon te ontdekken. Wordt het toch te warm? Dan kan je canyoning, suppen en kajakken.

Vooral de natuurliefhebber kan het hart ophalen in het noordwesten van Spanje. Denk bijvoorbeeld aan de grillige bergen van de Picos de Europa, het groene nationale park Oyambre in Cantabrië of het biosfeerreservaat in Baskenland. Een prachtige en afwisselende combinatie van de drie regio’s staat garant voor een bijzondere rondreis.

Spanje

Meet the locals

Wat een bezoek aan het noordwesten van Spanje echt bijzonder maakt is een ontmoeting met de lokale bevolking. Op deze manier leer je een land en cultuur pas écht kennen. Ga bijvoorbeeld met een lokale gids een stukje van de Camino de Santiago wandelen, proef lokale pintxos, kleine hapjes op een stukje brood, in Bilbao of San Sebastian, ga met een ranger op pad om wildlife te spotten of bezoek een lokale ciderbrouwerij. Wat je ook doet, het contact met de locals zorgt gegarandeerd voor een unieke ervaring die je nog lang bij blijft.

Culinair Spanje

Een van de leukste manieren om een lokale cultuur te leren kennen is door op zoek te gaan naar lokale lekkernijen. De Spaanse regio’s in het noordwesten hebben veel te bieden. Zo vind je op meerdere plekken de traditionele ciders. Verblijf je in Oviedo? Ga dan zeker een avond uit eten in de ‘cider straat’. Alleen al de manier waarop ze het voor je inschenken is een bijzonderheid op zich.

Asturië staat daarnaast bekend om zijn kazen. Je kunt bijvoorbeeld een leuke excursie volgen waarin ze je kennis laten maken met het proces van kaasmaken. Ze zijn wel sterk van smaak dus wellicht niet voor iedereen weggelegd.

De foodies onder ons vinden vanzelf hun weg in de noordelijke steden Bilbao en San Sebastian. Zeker deze laatste stad staat bekend als een van de foodie hoofdsteden van Europa. Proef de lokale pintxos onder het genot van een glaasje Txakoli, een lokale witte wijn. Het leukste is om dit samen met een lokale gids te doen zodat je gelijk de insider tips ontdekt en weet waar je de volgende dag kunt gaan lunchen.

Spanje

Kleinschalige accommodaties in Noordwest-Spanje

In het noordwesten van Spanje vind je vooral kleinschalige accommodaties in plaats van grote ketenhotels. Verblijf in een landelijk hotel, middenin de natuur, in kleine dorpjes of steden waar het contact met de locals centraal staat. Ook vind je er verschillende ecolodges, helemaal duurzaam gebouwd en met veel passie gerund door lokale families.

Voor kinderen is er vaak genoeg te beleven zoals een aangesloten boerderij, grote tuin of zwembad. Het eten wordt vaak lokaal geproduceerd en je hebt er genoeg mogelijkheden om vegetarisch te eten bij de accommodaties.

Spanje

Reis naar Spanje

Het noordwesten van Spanje is gemakkelijk te bereiken met de trein. Binnen 10 uur sta je in de bruisende stad San Sebastian. Vanuit België hoef je enkel over te stappen in Parijs en daarna zoef je zo door naar Hendaye, helemaal in het zuiden van Frankrijk. Vanaf hier ben je in 20 minuten met de lokale tram in San Sebastian.
Reizen in de regio kan ook goed per trein en bus. Zo heb je helemaal geen auto of vliegtuig nodig om van al het moois in de regio te kunnen genieten.

Ga je met de auto? Ook dan is de regio goed te bereiken. Onderweg kun je bijvoorbeeld stoppen in Bordeaux om de reis iets korter te maken. In Spanje zelf is het heel gemakkelijk om met de eigen auto rond te reizen en de afstanden zijn kort. Zo heb je extra veel tijd om van je vakantie te genieten.

Spanje

Better Places

De Nederlandse reisorganisatie Better Places biedt reizen met een positieve impact aan. Dat doen ze door de zo ecologisch mogelijk te reizen met bijvoorbeeld het openbaar vervoer en door samen te werken met lokale partners zodat jouw geld naar de locals gaat en niet naar multinationals. Daarnaast moedigt Better Places het gebruik van plastic af waar mogelijk.

Het resultaat is niet alleen dat je eerlijker en ecologisch reist, maar ook dat je je reis veel intenser beleeft. Je reist immers aan een trager tempo en je ontdekt het land écht tijdens je contact met de lokale gidsen, hoteliers en koks. Je ontmoet mensen die hun streek of regio echt goed kennen en die je maar wat graag op sleeptouw nemen.

Better Places biedt groepsreizen aan, maar vooral individuele reizen op maat. Bekijk hun aanbod voor Spanje voor meer informatie.

Spanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *