haspengouw: streek met pit

Dat Haspengouw de streek is van het fruit, wist je al. Dat je er de mooiste fietstochten kan maken, misschien ook. Maar wist je dat er tussen die boomgaarden en fietsroutes ook kunst verborgen zit? Reisgoestings blogger Lot nam de PIT route, een fiets- en wandelroute tussen het fruit, om te genieten van de kunst er te vinden is.

Borgloon

Ik begin mijn tocht in Borgloon, waar ik met gids Flor de elektrische fiets neem. Hier start de route van ongeveer 30km tussen het groen.

Doorkijkkerkje
Kerkje en Borgloon
Het doorkijkkerkje

Eén van de meest opvallende kunstwerken moet wel het doorkijkkerkje zijn. Dit werk, gemaakt van ijzeren platen, is ontworpen door het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh en heet ‘reading between the lines’. Het mooie van dit werk is dat hoe dichter je komt, hoe meer solide het wordt. Maar, hoe meer afstand je neemt, hoe duidelijker het wordt. Hoewel iedereen natuurlijk zijn eigen interpretatie heeft, is voor mij de boodschap van dit werk wel erg klaar.

Romeinse Villa
In Limburg werden tot nu toe de meeste bewijzen en overblijfselen van Romeinse nederzettingen gevonden in België. Kunstenaar Hans Lemmen gaf zijn interpretatie van de gekende Romeinse Villa een plaats in het groen. Hier kijk je uit over het landschap en kan je je goed inbeelden hoe het leven moet zijn geweest in die tijden. Je begrijpt meteen waarom men die villa’s precies hier plaatste.

Woordzoeker

Kunstenaar Fred Eerdekens plaatste dit bijzondere werk. Deze ogenschijnlijk willekeurige krullen en bochten vormen vanuit het juiste standpunt een woord. Zie jij het?

Tranendreef
De Tranendreef

De tranendreef moet mijn favoriete werk zijn, niet het minst om de sprekende titel. De dreef, die naar het nog steeds bewoonde kasteel van Heks leidt, herbergt tranen. Groene tranen, die van de bomen lijken te druipen en bewoond kunnen worden. Deze druppelvormige tenten zijn immers daar om in te logeren. Van april tot eind september kan je deze bijzondere slaapplaats huren, inclusief primitieve keuken in openlucht, gemaakt van de alom aanwezige palloksen (een handige kruising tussen een pallet en een fruitboks, gebruikt door fruitboeren). In de nacht is het er aardedonker en stil. Perfect, toch?

Standpunten

Ook van dit werk hield ik. Een ronde wandelweg, afgeboord met balken die je zicht bij elke stap veranderen. Met elke stap, elk standpunt, zie je iets anders. En is dat niet gewoon zo?

De PIT route

De PIT route, waarvan bovenstaande foto’s maar enkele van de kunstwerken weergeven, geeft een mooi evenwicht tussen kunst en natuur, waarbij de ene de andere ondersteunt. Of je deze route in de lente, zomer, herfst of winter bezoekt, de werken zullen tot je spreken.

De PIT route is een fiks aantal kilometers lang. Ik reed er 30km met de elektrische fiets. Maar je kan er ook voor kiezen te voet of met de vespa de kunstwerken op te zoeken. En of je ze nu allemaal bekijkt, of er voor kiest de hele middag te mijmeren bij één enkel werk: geniet er van op jouw manier!
De PIT route heeft een website, waar je alles leest dat je hoeft te weten om de route te bezoeken. Je kan er zelfs een routekaart downloaden, waarop elk werk aangeduid staat.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *