Toerist

handleiding van de ambetante toerist

Hoera, vakantie! Iedereen uit de weg, want jij gaat op vakantie en jij hebt dat verdiend! Claim de ligstoel bij dat zwembad nog voor de zon op is en vraag vooral voor biefstuk-friet in die Spaanse tapasbar. Jawel, de ambetante toerist is daar.

Het is ein-de-lijk zomer en jij hebt al die dagen, weken, maanden in dat kantoor zitten zwoegen, wachtend op die twee weken zon die je zo hard verdiend hebt. En iedereen moet daarvoor wijken, want o wee de snoodaard die jouw vakantie durft te verstoren.

Dat je al je geld geeft om naar een ver, tropisch land te reizen en alleen maar tijd in het plaatselijke, heel erg westerse resort wil doorbrengen, dat is niemand zijn zaak (toegegeven: als dat jouw ding is, dan moet je daar vooral voor gaan. Maar ben je dan eigenlijk niet op de verkeerde website?). Nog voor het ontbijt goed en wel geserveerd is, heb jij je handdoek uit al uitgespreid op de beste ligstoel, naast het zwembad. Die pakken ze je al niet meer af. Dat is wat een toerist doet.

Hoe langer op die ligstoel, die (super gemakkelijk) naast de bar ligt, hoe meer cocktails je verwerkt. Niet dat je recht staat om zelf naar die bar te lopen, je wuift en knipt je vingers naar de barman. Desnoods roep je een beetje, totdat je die cocktail in je hand hebt. Nee toch, ze zijn je rietje vergeten!

Natuurlijk kan je niet de hele dag aan het zwembad blijven liggen. Een mens moet wat cultuur opsnuiven, nietwaar? Dus plan je een uitstap: met het busje van het hotel naar hier en zo. Dat die bus propvol zit, dat doet er niet toe, jouw rugzak heeft natuurlijk een eigen plaats nodig. En uiteraard speel je met je smartphone de juiste beats, zodat iedereen mee in de stemming komt. Yeah.

Daar sta je dan, in het centrum van een pittoresk dorp. De locals komen je meteen verwelkomen met zo’n bloemenkrans om je nek. Houd er dan niemand rekening met je hooikoorts? Best dat je daarover klaagt. Luid, zodat iedereen het hoort. Bonuspunten als je de krans op de grond gooit.

Maar goed, je laat je vakantie verknallen en haalt die selfiestick boven. Selfie! Met dat bejaarde vrouwtje dat er zo schattig uitziet, of misschien eentje middenin die ceremoniële begrafenisstoet? Duw vooral iedereen uit de weg, je wilt toch geen andere toerist op jouw vakantiefoto’s? En hoe, hier is geen wifi? Hoe kan je het thuisfront nu jaloers maken met je foto’s? Wat een snertuitstap.

Terwijl je medereizigers aan tafel schuiven voor een traditionele maaltijd, sta jij een beetje te kijken. Als je rijst wilde eten, dan was je wel naar de Chinees gegaan. Kunnen ze hier nu geen normaal eten serveren? En wat bedoel je, de prijs van de lunch is niet inbegrepen? Jij betaalt al genoeg voor je vakantie, je gaat echt niet bijbetalen voor een droge rijstmaaltijd gemaakt door de locals. Je zal wel gewoon een twix of een mars eten. Spijtig dat ze geen vuilbakken hebben, nu moet je die wikkels op de grond gooien.

Helaas, je vakantie zit erop. Maar geen nood, je hebt genoeg gerust en genoeg foto’s om iedereen jaloers te maken. Filtertje erover en hopla, jouw duckface is het mooiste wat jouw collega’s ooit gezien hebben.
Wel spijtig dat die vlucht zo lang is. En dat die baby een paar rijen verderop zo zit te brullen. Kunnen mensen hun baby’s nu niet onder controle houden? Iedereen weet toch dat je moet slikken om de druk uit je oren te verlichten? Misschien moet je maar naar hen toe gaan om dat uit te leggen. Of beter nog, klaag bij de stewardess.

Geland. Je staat al recht voor het vliegtuig stilstaat, laat iedereen in jouw rij opstaan zodat jij als eerste jouw rugzak uit het bagagerek kan halen. Oeps, daar gaat een koffer, maar geen nood, het is niet de jouwe en je hebt ze kunnen ontwijken. Oef. En waarom mag je nog niet uit het vliegtuig, zijn ze die trap nog aan het bouwen, of wat?

Thuisgekomen vertel je aan iedereen wat je hebt meegemaakt. Ja, mooi weer. En lekker eten! Je moet dat eens gezien hebben, zo’n andere cultuur, zo charmant.
En volgend jaar? Volgend jaar ga je terug!

Je kan al niet wachten. Want jij bent een echte toerist.

4 Comments
  1. Haha, hilarisch! Doet me denken aan toen ik in Australië was op het Whitsunday Island. Er was enkele weken voordien een cycloon gepasseerd. Er kwam een toerist klagen dat het strand er niet zo wit uit zag als in de boekjes. Hij had niet zoveel geld betaald om dit te zien, hij eiste dat het strand opgeruimd werd (lagen hier en daar veel omgewaaide bomen, takken, stenen en rotsen, …) Echt, belachelijk!

    • Ja, sommige mensen zijn niet voor te stellen! Gelukkig zijn ze voer voor artikels 😉

  2. Ook de lokale bevolking gaat niet vrijuit door talrijke toeristenvallen te spannen, waar ook oprecht geïnteresseerde toeristen intrappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *