‘Erst kommt das Fressen, dann komt die Moral.’ Een waarheid als een koe, die al helemaal geldt als je op avontuur trekt. Het is misschien wat beschamend voor een dertiger, maar als ik op reis vertrek, drukt mijn moeder me nog altijd op het hart dat ik ‘goed moet eten’. Dankzij de gedehydrateerde maaltijden van Firepot en mijn nieuwe Hydro Flask kon ik haar gerust te stellen dat ik op mijn fietstocht door Schotland goed voorzien was.

De maaltijden van Firepot
Tot een tijd geleden moesten avonturiers het stellen met beperkte culinaire opties, die veelal smakeloos of van lage kwaliteit waren. Maar de laatste jaren zitten expeditiemaaltijden in de lift. Firepot onderscheidt zich op dit vlak door innovatieve droogtechnieken en aandacht voor kwaliteit. In tegenstelling tot andere gevriesdroogde maaltijden waarbij men ingedriënten afzonderlijk droogt, worden de maaltijden van Firepot handbereid met hun slow-cookingmethode. Zo hoeven ze niet in te boeten op smaak of voedingswaarde.

Lichtgewicht en gevarieerd
De grootste voordelen van expeditiemaaltijden zijn het gebruiksgemak en het gewicht. Elke gram telt immers als je een zware rugzak meezeult of op de fiets zit. Bovendien is de bereidingsmethode eenvoudig: gewoon kokend water aan de pouch toevoegen. Vergeet het zuurstofvangzakje er niet uit te halen. Geen tijd of energie verspillen aan kokkerellen, geen afwas. No-nonsense.
De hamvraag is uiteraard: hoe smaakt het? Firepot heeft een uitgebreid gamma aan originele recepten, dus je vindt meer dan enkele saaie klassiekers. Helaas betekent dat ook dat de smaak een beetje varieert. Ik was erg fan van de Keema curry met kip (en dat terwijl ik eigenlijk vegetariër ben), maar de dahl met rijst en spinazie vond ik iets te flets. De risotto met porcini stelde niet teleur, maar blies me evenmin omver. Maar enfin, des goûts et des couleurs… Neem zeker een kijkje op de website van Firepot voor hun volledige aanbod. Zo bieden ze bijvoorbeeld ook lactose- en glutenvrije varianten aan.
Variatie zit niet enkel de smaak. De hoeveelheid calorieën in de maaltijden van Firepot kan nogal verschillen, maar op de voorkant van de pouch wordt dit altijd duidelijk vermeld. Je kan ook steeds aflezen of de maaltijd gluten- of lactosevrij is.

Duurzame expeditiemaaltijden
Zoals het een goed outdoorbedrijf betaamt, neemt Firepot duurzaamheid ter harte. Hun maaltijden worden bereid zonder palmolie (hoera!), zonder artificiële toevoegingen (hoera!), en sinds 2018 is een deel van hun verpakking volledig composteerbaar (hoera!). Voor de gewone zakjes, die uit plastic en aluminium bestaan en volledig waterdicht zijn, werd bij Firepot een recycling programme opgestart. Tot nog toe vond ik nergens hoe succesvol dit daadwerkelijk is, maar het idee is alvast lovenswaardig. Aangezien Firepot een groot aanbod veganistische maaltijden aanbiedt, vermindert hun ecologische voetafdruk ook aanzienlijk.
Firepot is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gebruikt zo veel mogelijk lokaal geteelde ingrediënten, maar het merk is wereldwijd bekend. Volgens hun website wordt er elke 40 seconden ergens ter wereld een Firepotmaaltijd gegeten. Je kan er trouwens ook lezen over hun vele partnerships met avonturiers over de hele wereld.
Conclusie: voor elke outdoorsliefhebber die op zoek is naar gedehydrateerde expeditiemaaltijden zonder toegevingen te doen op vlak van smaak of duurzaamheid, is Firepot een uitstekende keuze.

Hydro Flask Lightweigth Standard Mouth Trail 21 oz / 621 ml
Eerlijk gezegd heb ik nooit veel aandacht geschonken aan een degelijke drinkbus. Mijn ervaring met mijn nieuwe Hydro Flask Lightweigth Standard Mouth Trail kan je dan ook een openbaring noemen.
Hydro Flask biedt een breed aanbod aan drinkflessen, maar ook travel mugs, wine coolers en food containers. Elk jaar blijven ze hun gamma uitbreiden met nieuwe stijlvolle kleuren en producten. Op hun website kan je zelfs je drinkbus customisen, voor een gepersonaliseerde Hydro Flask. Voor mijn trip in Schotland hield ik het basic met de Lightweight Standard 21 oz Hydro Flask, in slate kleur.

Robuust en licht
Deze Hydro Flask was het ideale formaat om mee te nemen in de rugzak of op de fiets. De fles heeft ook een stevige dop die perfect afsluit. Alleen kan die zich soms vast zuigen als er hete drank in zit, en dan is er wel wat kracht nodig om hem los te krijgen. De diameter is wel handig om bij te vullen en drinkt erg aangenaam. Wie liever een sportiever exemplaar heeft: de Hydro Flask is ook verkrijgbaar met een compatibele sportdop (die achteraf gezien misschien wel handig was geweest op de fiets). Hydro Flask heeft zelfs een nieuw gamma sportflessen.
Uiteraard is het gewicht een grote troef van de Lightweight Hydro Flask, maar met 260 gram aan hoogwaardig roestvrij staal is het vooral opvallend hoe robuust de fles is. Een maand door Schotland trekken met de rugzak en de fiets is de ideale test om te zien of je materiaal tegen een stootje kan. De Hydro Flask heeft de hele tijd aan mijn fiets gehangen en heeft gedurende al die weken mogen kennismaken met rotsen, asfalt, gravel, bos, rivieren, meren en watervallen, zonder er al te veel schrammen of builen aan over te houden. Bovendien heb ik ze meermaals laten vallen, en buiten een beetje slijtage als gevolg van mijn metalen drinkbushouder kwam mijn Hydro Flask ongehavend thuis.

Indrukwekkend isolerend
Waar de Hydro Flask echt het verschil maakt, is op vlak van isolatie. Door een dubbelwandig vacuüm zou de drinkbus koude vloeistoffen tot 24 uur fris houden, en hete dranken tot 12 uur warm houden. Mijn ervaring spreekt dat alvast niet tegen. Nadat ik op Isle of Skye mijn drinkbus vulde aan een ijskoude waterval, smaakte het water uren later nog even heerlijk en verfrissend. Ook een test met warme drank doorstond mijn Hydro Flask moeiteloos. Toen ik in Edinburgh een verkoudheid had, gebruikte ik de Hydro Flask als thermos. Mijn thee bleef de hele dag warm.
Hydro Flask schenkt niet enkel aandacht aan design en kwaliteit, ze zetten ook in op duurzaamheid. Uiteraard proberen ze het gebruik van single use plastics zo veel mogelijk te reduceren. Bovendien worden hun producten zonder schadelijke BPA-chemicaliën geproduceerd. Daarnaast kan je je oude drinkbus via een trade-in systeem laten recycleren. Via hun Parks For All programma steunt Hydro Flask het onderhoud en de restoratie van natuurparken, terwijl ze tegelijkertijd mentale en fysieke gezondheid door natuurbeleving in de kijker zetten.
Ondertussen gebruik ik mijn Hydro Flask dagelijks op het werk. En ook op mijn volgende reis zal het zowat het eerste zijn dat in mijn rugzak gaat.

Win een Hydro Flask Lightweigth Standard Mouth Trail 21 oz / 621 ml
Naar goede gewoonte eindig ik deze review graag met een winactie. Jij kan een Hydro Flask Lightweigth Standard Mouth Trail 21 oz / 621 ml winnen. Deelnemen is niet moeilijk: laat me gewoon in de comments van dit artikel weten dat je wil winnen. Vergeet niet je mailadres in te vullen zodat ik je kan bereiken als je gewonnen hebt. Deelnemers moeten in België wonen en meerderjarig zijn.
Je kan deelnemen aan deze winactie van 17 september 2023 tot 27 september 2023, 12u. Na afloop wordt de winnaar willekeurig gekozen en bekend gemaakt op onze facebookpagina. Natuurlijk krijgt de winnaar ook een mailtje. Als de winnaar niet reageert voor 1 october 2023 dan gaat de prijs naar een volgende, willekeurig gekozen winnaar. De prijs wordt per post opgestuurd naar de winnaar. De prijs is niet inwisselbaar voor geld. Over de uitslag van de wedstrijd wordt niet gediscussieerd. Als je deelneemt, ga je automatisch akkoord met dit reglement.
Wil je deze winactie delen op facebook of instagram? Vergeet dan niet om Reisgoesting te taggen.

Leave a Reply