Cloppenburg

Geschiedenis snuiven in Cloppenburg

Publireportage

Cloppenburg. Het is een stadje ergens in het Duitse Nedersaksen, niet zo heel ver van Hannover. Op het eerste zicht misschien een eenvoudig stadje, zoals Lier of Mechelen. Maar zodra je de tijd neemt om op onderzoek te gaan, vind je zo veel meer.

Er was al in de 9e eeuw sprake van Cloppenburg. Een kerk en wat boerderijen er omheen, dat later uitgroeide tot een heuse stad. Net zoals alle steden, gebouwd op een fundering van geschiedenis. Maar in Cloppenburg kan je dat nogal letterlijk nemen. Hier vind je namelijk één van de oudste openluchtmusea ter wereld: het Museumdorf.

Cloppenburg
Welkom in het Museumdorf!

Museumdorf: meer dan een museum

Ik hou wel van openluchtmusea. Denk Bokrijk, met die mooie sfeer en de geur van hout en vuur en versgebakken brood. Dit soort musea vind je over heel Europa, en ze bieden telkens een inkijkje in het verleden van de regio waar je je op dat moment bevindt.

Het Museumdorf in Cloppenberg ontstond al in het begin van de jaren ’30. In 1936 ging het museum voor het eerst open, met een eerder bescheiden collectie huizen. Maar in de loop der jaren groeide de collectie uit tot meer dan 50 huizen uit de periode tussen de 16e eeuw en de vroeg 20e eeuw.

Cloppenburg
Saksische boerderijen bestaan uit het mooie vakwerk: houten stelsels opgevuld met steen of leem.

Tegenwoordig is het museum niet alleen een plaats waar je op je gemak tussen de huizen kan rondstruinen, maar ook een onderzoekscentrum naar hoe het leven er aan toe ging in de regio. Rond de boerderijen vind je tuinen met planten geschikt voor het tijdvak waaruit het huis afkomstig is, en zelfs dieren zoals varkens, kippen en koeien. De werkplaatsen, zoals die van de schrijnwerker, de karrenmaker en de smid, zijn aangekleed met werkgerei, vaak afkomstig uit de originele werkplaats.

Cloppenburg
Het interieur van een herenhoeve.

Wat vond ik er van?

Soms denk ik dat ik in een vorig leven een middeleeuwse herenboer was, want ik word altijd direct verliefd op zo’ openluchtmuseum. Die prachtige hoeves, dat vakwerk, de bewerkte balken: magnifiek.

Ik bezocht al eerder openluchtmusea in Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken. Museumdorf Cloppenberg vond ik één van de mooiste die ik ooit al zag. Dat heeft veel te maken met de stijl van de huizen. Saksische boerderijen zijn complex en mooi aan de buitenzijde en praktisch aan de binnenzijde. Wanneer je door Nedersaksen rijdt, kom je er overigens nog af en toe eentje tegen in het wild. Nog steeds bewoond.

Cloppenburg
Ik hou wel van dit type huizen.

Maar het heeft ook veel te maken met hoe het Museumdorf is aangekleed. De afgewerkte tuinen, de volledig aangeklede huizen en werkplaatsen: het lijkt wel alsof de huizen recht uit hun respectievelijke tijd geplukt zijn, spullen en al. Alsof de inwoners gewoon even een ommetje aan het maken zijn, en elk moment kunnen terugkomen om hun werk verder te zetten. Het hele plaatje klopt gewoon.

Het Museumdorf is constant in beweging. Dat zie je aan de huizen, waarvan het laatste pas in het begin van de jaren 2000 werd toegevoegd, en aan de educatieve borden, die momenteel bijna allemaal in zowel Duits als Engels als zelfs Nederlands worden aangeboden.
Bovendien is het een plaats waar zowel de liefhebbers van geschiedenis als gezinnen met jonge kinderen terecht kunnen. Er is ruimte genoeg om je kleintjes de vrije hand te geven. Bij de Dorfkrug, het café in het midden van het museum, staat een toffe speeltuin waar de kinderen zich kunnen uitleven terwijl de volwassenen genieten van een lokaal biertje.

Cloppenburg
Het lijkt wel alsof de klerk elk ogenblik kan terugkomen om zijn werk te hervatten.

In de omgeving

Nedersaksen is een schitterende regio voor een vakantie-dicht-bij-huis. Cloppenburg is daar geen uitzondering in. Op wandelafstand van het Museumdorf vind je hotel Sevenoaks, in een voormalig administratief gebouw. Dit designhotel biedt een rustige, interessante uitvalsbasis om Cloppenburg te verkennen.

Reis je alleen of met je partner, dan vind je op een tiental kilometers van Cloppenburg een gloednieuwe whisky distilleerderij: Lübbehusen Malt Distillery. Hoewel de distilleerderij al enkele jaren bestaat, hebben ze nog maar dit jaar hun eerste whisky’s kunnen bottelen. In de distilleerderij kan je genieten van een proeverij van hun eigen whisky’s en gins, en kan je heel wat whisky’s kopen. De eigenaar, Jens Lübbehussen, heeft overigens grote plannen. Als de tijd rijp is, wil hij een barbecuehuis met lokale producten inrichten naast de distilleerderij.

Ik vind whisky heerlijk. Ik ben geen groot kenner, maar ik kan je wel zeggen dat Lübbehusen whisky de moeite is om te proberen. Vooral de peated en sherry, respectievelijk met een vleugje turf en gerijpt in sherryvaten, vond ik echt de moeite. Niet verwonderlijk dus dat ik een flesje mee naar huis heb genomen.

Cloppenburg
Hmm, hmm, hmm! Driewerf hm!
Cloppenburg
Gin van Lübbehusen.

Op wandelafstand van hotel Sevenoaks vind je restaurant Müsebuhl. Een op het eerste zicht wat eenvoudige taverne, aan een rondpunt gelegen. Hier serveren ze interpretaties van goede, Duitse kost die heel wat verfijnder is dan het interieur op het eerste zicht doet vermoeden. Aanrader!

Cloppenburg
Alle goede dingen moeten een tijdje rijpen en rusten.

One response to “Geschiedenis snuiven in Cloppenburg”

  1. […] op nauwelijks 50 kilometer van Bremen. Wat verder weg vind je de oude provinciestad Celle en het prachtige openluchtmuseum van Cloppenburg. Meer in het noorden ligt het Waddeneiland Norderney, wat een prima bestemming is voor een paar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *