Slovenië: genieten van meren en bergen

Ken je wel eens dat gevoel dat je op een onbekende luchthaven buiten wandelt en meteen de kriebels in je buik voelt? Wel, dat gevoel had ik onlangs in Slovenië! Als je uit de luchthaven van Ljubljana wandelt, lachen de bergen je al toe. Nee, ze lachen niet zomaar… eerder een brede en verleidelijke glimlach waarbij je helemaal weg smelt. Je weet gewoon: dit is het begin van een spannend avontuur!

Voor mijn vertrek naar dit fantastische land, wist eigenlijk maar bitter weinig over Slovenië. Wat wist ik wel: dat Slovenië voornamelijk als doortocht wordt gebruikt om in Kroatië te geraken en bijgevolg bij de meeste mensen niet echt hoog op de bucketlist staat. Bon, dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen! Slovenië heeft al mijn verwachtingen overtroffen en met zijn geweldig mooie natuur, vriendelijke mensen en aangename temperaturen een plekje in mijn hart veroverd. Vrienden vertelden me dat Slovenië een verborgen parel in Europa was, ik kan ze geen ongelijk geven!

Meer van Bohinj in Slovenië

De eerste ochtend dat ik wakker werd in Slovenië, verbleef ik bij het meer van Bohinj. Het meer van Bohinj is het grootste permanente (en dus niet verdwijnende) meer in Slovenië. Het is met zijn 4,2 km lang, 1,4 km breed en goed 45 m diep, een best wel indrukwekkend meer. Omdat ik me aan een strak schema moest houden en om 8u aan de ontbijttafel werd verwacht, stond ik (naar mijn doen) extra vroeg op om de omgeving te gaan verkennen. Het meer van Bohinj op een mooie en zonnige ochtend, ik dacht dat ik eventjes in een andere wereld terecht kwam! Heu, waar ben ik nu weer beland? Is dit Canada ofzo? Nee hoor Sarah, je bent nog steeds in Slovenië! Ik geef het eerlijk toe: meren zijn niet zo mijn ding, maar daar komt vanaf nu verandering in! Enkel ik, de ochtendzon en het heldere water van het meer van Bohinj: dat is liefde op het eerste gezicht!

Meer van Bohinj Slovenië

Later die dag bezocht ik de Savica waterval. Dit is de meest bezochte waterval van Slovenië. Het water komt van de Vallei van de Zeven meren van Triglav en stroomt na de waterval verder in het meer van Bohinj. Zeker de moeite waard om te bezoeken! Hou er best wel rekening mee dat heel veel bezienswaardigheden (net zoals deze geweldig mooie waterval) enkel te bereiken zijn door een stevige wandeling in de natuur. Gooi dus die tere teenslippers in de koffer en hijs je in een stevige wandelschoen. Zo kom je zonder blaren op je eindbestemming!

Savica waterval Slovenië

Alsof ik nog niet genoeg moois had gezien, eindigde ik de dag op de berg Vogel. Daar bezocht ik het Vogel Ski Resort, waar je in de winter lekker kan skiën en in de zomer heerlijk mooie wandelingen kan maken. Hier geraak je enkel met de kabelbaan en ohja… wat is het fijn om een persoon met hoogtevrees te zijn! Ik had me stiekem thuis al een beetje voorbereid (komaan Sarah, je kan het!) en ook ter plaatse was ik er helemaal klaar voor.
Maar! Als ik elke keer ik in een kabelbaan zou stappen, beloond zou worden met een fantastische uitzicht, dan neem ik vanaf nu twee keer per dag de kabelbaan! Zodra je bovenaan uitstapt, heb je een magnifiek zicht over de Julische Alpen, de Triglav en het meer van Bohinj. Al dat moois bij elkaar, begrijp je nu waarom Slovenië dringend op die bucketlist moet?

Uitzicht Vogel op de Julische Alpen Slovenië

Ik verbleef in het Hotel Center Bohinj, at heel lekker bij Guesthouse Mihovc en Danica Restaurant en ging vanuit Bohinj per autotrein naar mijn volgende bestemming.

Bewaren

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

One response to “Slovenië: genieten van meren en bergen”

  1. […] is ongetwijfeld het bekendste meer van Slovenië! De reisgidsen over Slovenië staan immers bomvol mooie foto’s van dit meer en ook op pinterest […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *