Steinhuder Meer

Genieten van het Steinhuder meer

Publireportage

Zo groot als Duitsland is, zo weinig kust heeft het. Maar dat hindert niet, want in het uitgestrekte binnenland liggen ontelbaar veel meren en vijvers waar je kan genieten van het water. Het Steinhuder Meer is één van de grootste van Noord-Duitsland, en ik ging er op verkenning.

Het Steinhuder meer ligt ongeveer 25 kilometer ter noordwesten van de stad Hannover. Op de oever vind je de dorpen Steinhude en Mardorf: plaatsjes waar je kan genieten van een zomerse sfeer. Van kleine restaurantjes met vis op het menu en van gezellige familiehotels. Duitse gastvrijheid ten top.

Steinhuder Meer
De zomer is de perfecte tijd om het Steinhuder Meer te bezoeken.

Natuurgebied Steinhuder Meer

Grote deklen van het noordwesten van Duitsland bestaan uit veengebied. Oeroude vlaklanden vol moerassen, waters en plassen. Veel van die gebieden zijn inmiddels beschermd. En zo ook het Steinhuder Meer.

Het meer is bijna 30 vierkante kilometer groot en grenst aan verschillende (veen-) gebieden. Die gebieden en het meer zelf worden beschermd als het Natuurpark Steinhuder Meer. Omdat er verschillende soorten vogels en vissen leven, maar ook omdat het landschap een historische waarde heeft. Er zijn immers aanwijzingen dat de omgeving van het meer al millennia lang bewoond is.

Omdat het meer nogal ondiep is, met een maximum diepte van drie meter, moesten vissers zich eeuwen geleden al aanpassen aan die omstandigheden. Dat zie je in een traditionele boten, die een afgeplatte onderkant hebben, zodat ze niet zouden vastlopen in het ondiepe water. Maar ook de moderne boten die tegenwoordig op het Steinhuder Meer varen, hebben een redelijk platte onderkant.

Steinhuder Meer
Genieten van het zonnetje op de steiger.

Bezoek het Steinhuder Meer

Hoewel het Steinhuder Meer dus beschermd is, mag je er wel van genieten, al moet je met enkele dingen rekening houden. Je mag bijvoorbeeld enkel in de zomermaanden het water op, en enkel met boten zonder vervuilende en luide motor. Vanop de verschillende oevers starten ferry’s die je op een gezapig tempo naar de andere kant brengen.

Ik bezocht zelf het Steinhuder Meer tijdens mijn roadtrip door Nedersaksen. Na een kort bezoekje aan het historische centrum van Steinhude, nam ik de ferry naar het kunstmatige eiland Wilmhelmstein, waar ik overnachtte in de voormalige kwartieren van een fort uit de 18e eeuw. ’s Avonds maakte ik een tochtje met een e-boot. Een heel ontspannende ervaring.

Steinhuder Meer
Met de e-boot het water op.

Het water op

In de ochtend, toen ik weer met beide voeten aan wal stond, had ik een afspraak met de lieve Stefanie van Sup and Fun. Stefanie heeft een liefde voor het Steinhuder Meer en zijn omgeving, die ze door en door kent. En naast haar job in de toeristische dienst van Steinhude, is ze ook stand up paddling instructeur.

Tezamen met Stefanie ging ik het water op. Het was niet de eerste keer dat ik ging stand up paddling, maar het was wel al even geleden. Stefanie koos het meest geschikte board uit voor mijn ervaring en mijn gewicht, en hielp me het water op. Het board was lekker stabiel, maar niet zo stabiel dat alle leut er af was.

Steinhuder Meer
Wanneer het water kalm is, lijkt het bijna alsof je de overkant kan aanraken.

Stand up paddling werd de laatste jaren een beetje een hype. Je kan het intussen zowat overal doen. En dat is niet zo vreemd, want het is echt een heel leuke manier om van het water te genieten. De kans dat je het water in tuimelt is niet zo heel groot. Tijdens het peddelen sta je redelijk stabiel. En wanneer je je echt niet zeker voelt, kan je ook op je knieën peddelen. Pas wanneer je wild gaat doen, loop je het risico op een nat pak.
Wil je er echt een uitdaging van maken? Stefanie geeft ook yoga les, en kan je een aantal oefening op het board geven. Niet gemakkelijk, maar wel leuk!

Steinhuder Meer
Stand up Paddeling is een heerlijke manier om te genieten van het water.

Bezoek Steinhuder

Mijn bezoek aan het Steinhuder Meer was kort. En om eerlijk te zijn moest ik er even aan wennen. Op het eerste zicht is het namelijk nogal druk. Maar hoe beter ik Steinhude leerde kennen, hoe meer ik er van genoot. Het dorp is gezellig en levendig, met verschillende brugjes en gaanderijen langs het water. Er hangt een onmiskenbare vakantiesfeer.

Steinhude heeft een oude traditie van palingvisserij. En ook al moeten de vissers zich aan bepaalde quota houden om het meer en zijn vis te beschermen, toch vind je in het dorp nog een aantal palingrokerijen, en restaurantjes waar je de lekkernij kan proeven. Schweer’s Aalräucherei vond ik het gezelligste. En hun gerookte paling is om vingers en duimen van af te likken.

Om de omgeving van het Steinhuder Meer te verkennen, neem je best de fiets. Er loopt een route rond het meer, die je langs de dorpjes en door het natuurpark leidt. Met wat geluk zie je onderweg buizerds en watervogels. Of misschien vind je wel het perfecte plekje voor een picknick aan het water.

Reis je met je kinderen, dan hou je best ook even halt aan het zwemeiland bij Steinhude. De oevers zijn bedekt in fijne zandstranden. Het lijkt haast alsof je aan de kust bent.

Nieuwsgierig geworden? Met deze website plan je je reis.

Steinhuder Meer
Genieten van de zonsondergang op het eiland Wilhelmstein.

One response to “Genieten van het Steinhuder meer”

  1. […] nacht in een fort In het midden van het Steinhuder Meer ligt het kunstmatige eiland Wilhelmstein. Wilhelmstein werd in 1761 gebouwd als een onneembaar, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *