Genieten van de Alpen zonder skiën

De Alpen zijn prachtig. Groots, massief, een van de mooiste plaatsen in Europa. Elke winter weer trekken skiërs en snowboarders naar de verse sneeuw op de flanken van de bergen. Maar wat als je niet zo goed kan skiën? Wat doe je dan in de Alpen?

Ik hou van skiën. Maar eerlijk? Ik ga er nooit echt goed in zijn. Meer dan rustig over een blauwe piste glijden zit er niet in voor mij. En da’s ok, want de Alpen hebben zo veel meer te bieden dan skipistes.

In de zomer lijkt het vrij eenvoudig. De groene almen en de zon lokken iedereen naar buiten voor lange bergwandelingen, plonsjes in de bergmeren en kampvuuravonden aan de berghutten. Maar in de winter is dat niet zo evident. De hele mikmak lijkt puur en alleen op skiërs gericht. Gelukkig lijkt het alleen maar zo.
Toen ik deze winter naar SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental ging, zag ik dat er veel meer te doen was dan gewoon skiën. Ik mocht zelfs een aantal dingen zelf proberen!

Alpen
Een winterwandeling in een landschap zoals dit, daar zeg je toch geen nee tegen?

Wandelen in de sneeuw

Ook in de winter zijn lange wandelingen perfect mogelijk. Je moet alleen wat voorzichtiger zijn en het juiste materiaal kiezen, omdat je door sneeuw zal lopen. Stevige sneeuwbottinnen of sneeuwlaarzen, waterdichte broeken en thermische onderkleding. Als je de regio niet kent, kies je best voor een duidelijk gemarkeerde wandeling, of eventueel zelfs een gids.

In sommige gebieden kan je gebruik maken van sneeuwschoenen. Een soort gek, tennisraketachtige ding dat je onder je schoenen vastbindt. Het zorgt ervoor dat je niet in de sneeuw zakt, zodat je ook op metersdiepe sneeuw kan wandelen. Het is wat wennen in het begin, maar zodra je er mee weg bent, is het gewoon dolle pret.

Leren langlaufen

Veel mensen denken dan langlaufen gewoon skiën op lange latten is, maar eigenlijk heeft het een heel eigen techniek. Dat je goed in skiën bent, wil niet zeggen dat je goed bent in langlaufen. En omgedraaid. Dus misschien is langlaufen wel iets voor jou?

Langlaufen werkt helemaal anders dan skiën. Je draagt enkellaarsjes die met een kliksysteem op dunne latjes vastzitten. Niks geen logge, oncomfortabele skilaarzen. Om te langlaufen, maak je gebruik van dunne sporen die elke ochtend in de sneeuw getrokken worden. Je dunne latjes passen daar perfect in. Je maakt een soort van overdreven wandelbeweging en hop, je bent aan het langlaufen.

In skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental kan je gebruik maken van bijna 200 kilometer aan langlaufpaden. Proberen? Ik zeg van wel!

Alpen
Zo mooi, die alpen.

Rodelen

Wanneer wij hier in België een beetje aanmodderen met onze houten sledes, is sleeën in de Alpen een heel eigen gegeven. Ze noemen het rodelen, en veel skigebieden hebben ook rodelbanen, die vaak kilometers lang zijn.

In Söll mocht ik dat rodelen zelf eens proberen en man, dat is plezant! Met een houten slee ga je met de skilift de berg op. Bovenaan ga je op je slee zitten om helemaal weer naar het dal te glijden. In Söll zijn de rodelbanen ongeveer vier kilometer. Vier! Da’s heel veel rodelplezier.

Al rodelend kan je een behoorlijke snelheid halen. Maar zo’n slee is best wel log, en er staat geen stuur op. Om bochten te maken, duw je je hielen in de sneeuw, of leun je helemaal opzij. Het is even wennen, maar ik vond het tien keer gemakkelijker dan skiën.

Alpen
Rodelen is zo leuk!

Paragliden in de Alpen

Echte durvers kunnen de Wilder Kaiser ook vanuit de lucht verkennen. Paragliden! Je kan vanop verschillende bergtoppen vertrekken, om dan in uiterste stilte over de vallei te zweven.

Bij helder weer kan je de paragliders zien vliegen. Ze maken bochten en tuimelingen en landen later weer op beide voeten in de vallei. Het uitzicht moet fenomenaal zijn! En geen zorgen, je gaat echt niet alleen de lucht in, maar tezamen met een ervaren begeleider, die jouw veilig weer op de grond zet.

Gewoon, genieten

Wanneer je heelder dagen buiten in de winterkou doorbrengt, gebruik je veel energie. En dat weten ze heel goed in de Alpen. Veel hotels bieden een spa aan voor hun gasten. Er is niks zo heerlijk om na een dag sneeuwpret in heet water liggen dobberen. Pluspunten als er een heet buitenbad is, met uitzicht over de alpen.

In de avonden schuif je je voeten onder tafel voor de meest heerlijke Oostenrijkse gerechtjes. Opgelet, die zijn vaak heel wat rijker dan wij gewend zijn. Stevige bouillon met kaasknoedels, schnitzels met frietjes of een zo’n smeuïge kaasfondue: die Oostenrijker weten wat ze doen!

Twijfel je nog of de winterse alpen iets voor jou zijn? Er is zo veel om je tanden in te zetten, daar hoef je helemaal niet voor te kunnen skiën. Al wat je moet kunnen, is genieten!

Alpen
Genieten, zeg ik u!
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *