Herfstwandelingen

geniet van deze herfstwandelingen in belgië

2020 is niet ons jaar. Dat hoef ik eigenlijk niet te zeggen. Wat ik wel wil zeggen, is dat het geen zin heeft om in een hoekje te kruipen. Iets met pakken en neerzitten. Dus trek die hikingschoenen aan en trek er op uit met een van deze herfstwandelingen.

België heeft verschillende prachtige wandelroutes in zowel Vlaanderen als Wallonië. Natuurlijk kan je er altijd voor kiezen om aan de hand van de GR routes een eigen wandeling samen te stellen, maar er zijn ook best veel luswandelingen. Neem een picknick mee en maak er gewoon een daguitstap van.

Herfstwandelingen

Op jouw herfstwandelingen kom je uitzichten zoals deze tegen.

Het Burreken – Vlaamse Ardennen

Natuurdomein het Burreken bij Brakel, Maarkedal en Horebeke in de Vlaamse Ardennen, is een schilderachtig domein. Hier wandel je door bronbossen, langs vrolijk stromende beken en golvend akkerland. In de lente is dit domein prachtig begroeid met bloemen zoals daslook, bosanemonen en boshyacinten. Maar de herfst, met zijn mistige ochtenden en eerste vrieskou, is nog net dat beetje mooier.

De Vuursalamanderroute door het Burreken is een wandelroute van ongeveer zeven kilometer. Het pad is glooiend en soms zelfs steil. Warme en waterdichte wandelschoenen zijn aangeraden. Het pad bestaat uit grotendeels onverharde wegen en is daarom niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen, maar je genieten van soortgelijke uitzichten vanop de omliggende harde wegen.

Is zeven kilometer te kort? Dan wandel je toch gewoon de aansluitende Eikelmuisroute.

Herfstwandelingen

Het landschap van het Burreken leent zich perfect tot herfstwandelingen.

Wandeling Petergesfeld – De Hoge Venen

De Hoge Venen hoeven nauwelijks voorgesteld te worden. Veel wandelaars halen hier hun hart op. De wandeling Petergesfeld leidt je door het hart van de Hoge Venen, langs de vallei van de Eschbach. Onderweg kan je de ruïnes van het veendorp Reinartzhof zien: een dorp dat al eeuwenlang bestaat, en dat na de bittere winter van 1953 ontruimd werd.

De wandeling Petergesfeld is iets meer dan vijftien kilometer lang. Met zijn 174 hoogtemeters is de wandeling stevig te noemen. Breng daarom voldoende eten en drinken mee, zodat je de wandeling zonder problemen kan afleggen. Draag ook zeker aangepaste kledij, zoals waterdichte wandelschoenen en een water- en winddichte jas.

Herfstwandelingen

Breng waterdichte schoenen mee!

Wandeling in Botassart – Bouillon

De prachtige omgeving van Bouillon wordt doorkruist door de meanderende rivier Semois. Eén van die meanders slingert zich rond een stompe heuvel, die de bijnaam Le Tombeau de Géant draagt. Het graf van de reus. Vooral tijdens het gouden uurtje geniet je van een schitterend uitzicht over Le Tombeau.

Deze wandeling is dertien kilometer lang. Het landschap is glooiend, en daarom heeft de wandeling een pittige 529 hoogtemeters. Hoewel dit terrein minder nat is dan de Hoge Venen en het Burreken, is het nog steeds een goed idee om waterdichte schoenen te dragen. Het is immers herfst. Kies vooral ook voor schoenen met een stevige grip.

Herfstwandelingen

Herfstbossen: wat is er nu mooier?

Zwinregio – Knokke-Heist

Zeezout maakt herfstwind nog beter: met deze wandeling rond het Zwin kan je lekker uitwaaien in de zeewind zonder het strand op te gaan. Je wandelt door de polders rond het Zwin en door het omliggende platteland, en kijkt uit over de slufter.

De wandeling is een dikke dertien kilometer lang. Het terrein is natuurlijk doorgaans vlak en een fiks deel van de paden zijn verhard. Omdat de wandeling knooppunten volgt, is het eenvoudig om ze zelf in te korten of te verlengen als je dat wil. Draai wel een stevige, winddichte jas want zeewind kan koud zijn!

Herfstwandelingen

Wandelen maakt je hoofd lekker leeg.

Wandelpad Schaap – Kalmthoutse Heide

In het binnenland, op de grens van Nederland, ligt de Kalmthoutse Heide. Dit gebied is een geweldig landgebied. Geniet van vennen, van heide en bos, van een beetje groen en buitenlucht. De wandeling Schaap voert je door het hart van het graasgebied, waar kuddes schapen de heide schoon eten.

Wandeling Schaap is maar één van de wandelingen die door de Kalmthoutse Heide lopen. Met een lengte van meer dan acht kilometer is ze perfect voor wie een goede, maar niet te zware wandeling wil. Je wandelt langs een uitkijktoren van vijfentwintig meter hoogte, van waar je een schitterend uitzicht over de heide hebt.
De wandeling is vlak en loopt over onverharde, zanderige paden. Hoewel je een basisconditie nodig hebt, is de wandeling perfect te doen zelfs kinderen die graag wat langere tochten doen. Draag stevige schoenen met een goede grip, zodat je gemakkelijk door het zand kan lopen.

Herfstwandelingen

Klaar om er op uit te trekken?

Win een wandelgids

Meer wandelinspiratie voor jouw herfstwandelingen nodig? In samenwerking met uitgeverij Lannoo mag ik niet een, maar twee wandelboeken weggeven: Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen en het Groot Wandelboek Ardennen. Twee boeken vol tips en wandelroutes in respectievelijk Vlaanderen en de Ardennen.

Wat je moet doen om te winnen? Laat me in de comments weten welk boek jij willen winnen. Vergeet niet om je emailadres in te vullen, zodat ik je kan contacteren als je gewonnen hebt. De wedstrijd loopt van zondag 8 november 2020 tot en woensdag 18 november 2020, 12u. Deelnemers moeten woonachtig zijn in België.

De winnaars worden willekeurig gekozen en bekend gemaakt op onze facebookpagina. De winnaars krijgen ook een persoonlijke mail. Reageert een winnaar niet voor zondag 22 november, dan wordt er een nieuwe, willekeurig gekozen winnaar aangeduid. Door deel te nemen aan deze wedstrijd ga je automatisch akkoord met dit reglement. Over de uitslag wordt niet gediscussieerd.

Wie een extra winkans wil, kan zich inschrijven op de Reisgoesting nieuwsbrief. Let op: jezelf inschrijven voor de nieuwsbrief is niet genoeg, je moet me ook in een comment op dit artikel laten weten welk boek je wil winnen.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Please wait...

Dank je, je bent nu ingeschreven.

Herfstwandelingen

Inspiratie nodig voor jouw herfstwandelingen? Doe mee met onze wedstrijd.

73 Comments
 1. Schitterend! Deze boeken wil ik in huis hebben!

  • Ik doe graag mee voor het groot wandelboek Ardennen

 2. Oh oh oh, ik doe graag mee! Als ik echt moet kiezen dan ga ik voor het groot wandelboek Ardennen, want stiekem moet ik toegeven dat de Ardennen voor mij nog behoorlijk onbekend terrein zijn (foei!).

 3. Zo leuk! Mijn voorkeur gaat uit naar avontuurlijk wandelen.

 4. Wat leuk! De Ardennen spreken me wel aan, maar ik zou sowieso meer gebruik maken van het Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen, dus doe ik graag mee aan je winactie voor die wandelgids.

 5. En of ik graag avontuurlijk wandel in Vlaanderen… daar stel ik me graag voor kandidaat!

 6. Elke week ben ik op zoek naar wandelingen, dichtbij of verder weg, dus nieuwe inspiratie is goed meegenomen! Ik kijk uit naar extra avontuur in Vlaanderen!

 7. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen zegt me veel, de Ardennen kennen we al, Vlaanderen niet zo…

 8. sedert de corana hebben wij een nieuwe hobby ontdekt,wandelen.Daarom zou ik graag Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen winnen

 9. Ik doe graag mee voor het avontuurlijk wandelen in Vlaanderen want ik merk toch dat ik nog heel wat regio’s niet ken.

 10. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen , dit boek zal ons zeker veel verborgen schatten tonen in eigen land, en zorgen voor uren wandelplezier

 11. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen , als we dit boek hebben kunnen we leuke weekendjes met de kinderen plannen, zodat zij ook ons land verkennen

 12. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen , ik heb veel beweging nodig en samen met mijn vriendin kunnen we dan elke dag gaan wandelen

 13. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen
  Ik ben al benieuwd welke nieuwe plaatsen we kunnen bezoeken om echte mooie wandelpaden te ontdekken

 14. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen ik den dat dit boek een must is voor elk huishouden, wat is er leuker dan een dagje wandelen in de natuur?

 15. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

  Zodat we alle pareltjes van het mooie Vlaanderen kunnen ontdekken

 16. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

  Ik ga elke dag wandelen met mijn hondje, een andere wandelroute zou zeker welkom zijn

 17. avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

 18. Grote wandelboek Ardennen

 19. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen! Genoeg wandelfans hier in huis sinds corona :).

 20. Hallo Lotte, toffe weggeefactie. Na lang twijfelen toch voor het geoot wandelboek Ardennen gekozen.

 21. Ik kan niet kiezen, dus mocht ik winnen: verras me maar. Dan laat ik me verrassen door de wandelroutes in het boek 😉

 22. Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen maar de andere lijkt me ook zeker een top boek.

  Het is super fijn om met de kinderen een mooie natuur wandeling te maken. Dus een super mooie prijs

 23. Ik maak heel graag kans op dit boek, om nog leukere wandelingen te kunnen uitstippelen. Ik ga voor Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen.

 24. Mijn voorkeur gaat uit naar Groot wandelboek Ardennen. Zoveel mooie plekjes te ontdekken 🙂

 25. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen
  20 tochten voor grote en kleine avonturiers dicht bij huis lijkt mij een uitstekend boek!

 26. Ik waag graag mijn kansje om samen met mijn kleindochters Avontuurlijk te gaan Wandelen in Vlaanderen 🙂

 27. Met veel plezier kans gewaagd voor Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen om zo nog vele mooie plekjes te ontdekken !

 28. Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen om samen met de kindjes leuke wandelingtochten te ondernemen 🙂

 29. Graag Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen om zo nieuwe plekjes te leren kennen 😉

 30. Mijn voorkeur gaat uit naar “Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen”. Dit omdat we bij voorkeur ‘rond ons kot’ moet blijven. En aangezien ik geen winterbanden heb is naar de Ardennen trekken ook niet ideaal. Maar Vlaanderen is groot genoeg om te verkennen. En nu heb ik daar, net als velen, heel veel tijd voor…..

 31. Oh heel graag ‘ Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen’. We hebben het nu uitgeleend bij de bib, maar het zou nog leuker zijn om het thuis te hebben staan :-). We hebben al 1 wandeling gedaan, heel benieuwd naar de andere wandelingen

 32. Groot wandelboek Ardennen

 33. Ik ga graag Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen

 34. Zeer graag Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen

 35. Graag kansje voor het Groot Wandelboek Ardennen! Ik geniet enorm van wandelen en ontdek graag nieuwe plekjes!

 36. Graag indien ik mocht winnen het Groot Wandelboek Ardennen. Alvast bedankt voor deze kans.

 37. Vele plaatsen onbekend en onbemind tot nu toe dus heel graag het Groot Wandelboek Ardennen.

 38. Super, ik kies voor avontuurlijk wandelen!!!

 39. Mijn voorkeur gaat uit naar avontuurlijk wandelen.

 40. Avontuurlijk wandelen

 41. avontuurlijk wandelen in vlaanderen

 42. Ik doe graag mee voor het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

 43. Nu al fantatisch veel goesting om de wandelingen uit het artikel te doen met mijn lief aan mijn zijde. Nog meer inspiratie vinden we alleen maar geweldig en die zouden we zeker en vast kunnen vinden in het boek “Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen”

  • Graag zou ik ‘avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen’ winnen

 44. Graag avontuurlijk wandelen in Vlaanderen.

 45. Wat een fantastische winactie. Zeker in deze periode zou het ‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen’ goed van pas komen. Zo kan ik mijn tijd nog sportief indelen.

 46. Als fervente wandelaar doe ik heel graag mee aan deze winactie en ik verkies het wandelboek ‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen’.

 47. Het groot wandelboek Ardennen spreekt me wel aan! Voor mijn partner en ik voorlopig nog vrij onbekend…

 48. Ik doe graag mee aan de wedstrijd om het boek ‘Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen’ te winnen 🙂

 49. Er zijn nog zoveel leuke wandelingen te ontdekken in ons mooie landje. Mocht ik bij de gelukkigen horen dan zou ik kiezen voor Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen.

 50. Waw, topboek, dat Groot Wandelboek Ardennen. ‘t Zou zalig zijn hiermee aan de slag te kunnen gaan deze Corona-herfst! Onze bottines staan al klaar 🙂

 51. Het boek dat ik graag zou winnen is Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen

 52. Super leuke actie !

  Mijn voorkeur gaat uit naar avontuurlijk wandelen.

 53. Het was een moeilijke keuze, want het enige wat wij als gezin goed kennen zijn de wandelroutes door de bossen van ons eigen dorp en de aanliggende dorpen…We willen al een hele poos naar de Ardennen voor een mooie wandeling, dus ik kies voor ‘Het Groot wandelboek voor de Ardennen’. Zo kunnen we meteen inspiratie opdoen voor onze volgende wandelroutes 🙂

 54. groot wandelboek van de Ardennen

 55. Mijn voorkeur gaat uit naar het Groot wandelboek Ardennen

 56. Ik speel mee voor wandelpad Schaap-Kalmthoutse Heide

  • groot WANDELBOEK Ardennen aub 🙂

 57. Goede avond.
  Zo vrijgevig

  Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen is voor mij persoonlijk de betere keuze.

 58. Leuke actie! Wandelen is een grote passie van me. Mijn voorkeur gaat uit naar het Groot wandelboek Ardennen. Alvast bedankt!

 59. groot wandelboek van de Ardennen

  • Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

 60. “Dankzij” Covid het wandelvirus terug te pakken.
  Avontuur wandelen in Vlaanderen om eens te kijken welke leuke wandelingen ik nog kan doen dit jaar.

 61. Wandelen, in geen tijden zoveel gedaan 🙂
  En dus veel interesse in het avontuurlijke wandelen in Vlaanderen

 62. Ik waag mijn kans voor het ‘Groot wandelboek Ardennen’ !

 63. Interesse in het wandelboek Ardennen.

 64. Voorkeur voor Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen.

 65. Mooie winactie!! Ik doe heel graag mee voor ht boek Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen, omdat ik te weinig in mijn eigen land op verkenning ga! Sinds mijn reis van Nieuw-Zeeland niet doorgaat, heb ik al supermooie wandelingen gemaakt in mijn ‘achtertuin’. Dus ik ben heel erg benieuwd naar de rest van België 😉 Groetjes, Caroline

 66. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen 🙂

 67. Ik zou graag het boek avontuurlijk wandelen in vlaanderen. Zou ideaal zijn om tijdens deze lockdownperiode af en toe toch eens een frisse neus te kunnen halen en wat beweging te hebben

 68. Graag het boek Avontuurlijke Wandelingen in Vlaanderen! Fingers crossed…

 69. Wij willen graag het Groot Wandelboek Ardennen. We hebben dit jaar al het Groot Wandelboek voor Vlaanderen gekocht en hebben er al veel van genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *