Gamle Strynefjellsvegen

Ben jij wel eens in Noorwegen geweest? Heb je de fjorden gezien en de bergtoppen, de kleurrijke huisjes en misschien wel dolfijnen in het zeewater? Ik zag het allemaal. Maar het liefst zag ik het kleurige hoogland.

Er zijn wel meerdere plekken in Noorwegen die als hoogland geklasseerd worden. Stukken land, die ondanks de hoogte waar ze liggen, toch betrekkelijk vlak zijn.

Een van de mooiste voorbeelden echter is Oppland. Deze provincie in wat men de buik van Noorwegen noemt, is zoals de naam doet vermoeden, redelijk hoog gelegen. Van de tien hoogste bergtoppen in Scandinavië liggen er zelfs zeven in deze Noorse provincie. Misschien heb je er al eens beklommen, de 2.469 meter hoge Galdhøpiggen, de Glittertind of de Store Skardstinden?

Gamle Strynefjellsvegen
In Oppland rijd je op de 27 km lange Gamle Strynefjellsvegen, een gravelweg die slechts open is tussen mei en september vanwege erge sneeuwval in de winter, dwars door het hoogland. Deze nationale toeristenweg is amper bereden, net omdat hij niet verhard is, en werd gebouwd zoals men de voorbije eeuwen wegen bouwde in Noorwegen: de randen van de gravelweg zijn afgezet met stevige, rechtopstaande keien.

Wie deze route wil rijden, neemt best de tijd. Het uitzicht langs de weg, met toppen, valleien en meren, is ongezien mooi.

Dit is wat men noemt een verborgen parel.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *