Utstein Kloster Noorwegen

Fjord Noorwegen met het openbaar vervoer

Publireportage

Omdat ik geen rijbewijs heb, ben ik meestal aangewezen op het openbaar vervoer wanneer ik reis. Dat vind ik niet erg. Integendeel. Reizen met de trein en de bus hebben zo hun charmes. Het is een trage manier van reizen, maar het geeft je de kans om echt in een land te duiken. Om het echt te ervaren. Dus nam ik tijdens mijn bezoek aan Fjord Noorwegen het openbaar vervoer. Ik nam de bus, de trein en de fiets. Eén keertje reed ik zelfs met een paard.

Noorwegen is een van mijn favoriete landen in Europa en daar heb ik verschillende redenen voor. Ik hou van het koudere klimaat, ik hou van de woeste natuur. Ik hou van de cultuur, de rode huizen, de ruige kust. Maar bovenal hou ik ervan dat Noorwegen zo’n uiteenlopende steden en natuur heeft. Elke bestemming, elke stad is helemaal anders dan de vorige. Elk bezoek is weer een nieuw avontuur.

Ik was nog nooit in Stavanger, dat aan de westkust van Noorwegen ligt, geweest. Natuurlijk had ik er al van gehoord. Ik had zelfs al foto’s gezien van het beroemde Gamle Stavanger en het monument Sverd i Fjell. Maar foto’s zeggen niets. Je moet een stad bezoeken om ze echt te leren kennen.

Stavanger

Met de Flybussen naar Stavanger

Na een comfortabele vlucht met KLM land ik op Stavanger Sola Airport. Ik neem mijn bagage van de band en loop de terminal uit, waar de Flybussen stopt. De Flybussen verbindt de luchthaven met de dichtstbijzijnde steden. Het is een buslijn die je overal in Noorwegen terugvindt en o, wat vind ik die handig. Al wat je moet doen, is online een ticketje boeken en je reist comfortabel van de luchthaven naar de stad.

Na een busrit van een halfuurtje sta ik pal in het centrum van Stavanger. Met mijn bagage op sleeptouw zoek ik het Comfort Hotel Square op. Een hotel dat de gezellige vibes van een jeugdherberg heeft, met een levendige lobby waar je koffie drinkt en een praatje slaat met andere reizigers. Mijn kamer is klein, maar voorzien van alle comfort. Vanop het dakterras kijk ik uit over de schemerende stad.

Gamle Stavanger

Wat te doen in Stavanger

Ik blijf drie dagen in Stavanger. Drie dagen zijn niet veel om een stad te ontdekken, maar wel genoeg om de sfeer te proeven. Om zijn mooiste kanten te zien. Ik ontdek Gamle Stavanger, de straatkunst in de omgeving van Pedersgata, de levendige haven en verdwaal in de smalle straten tussen haven en kaai.

Stavanger is een zeestad, waar vroeger vissers binnenliepen met tonnen sardientjes die ingeblikt werden in de vele conservenfabrieken in de stad. Restanten van die geschiedenis vind ik terug in het Canning Museum en het Maritime Museum. Maar ook nu nog speelt de zee een grote rol in Stavanger. De stad is nog steeds een havenstad, het ziet er gewoon anders uit dan vroeger. Silo’s, kranen en loodsen vormen de achtergrond van het historische centrum.

De haven van Stavanger

De omgeving van Stavanger

Ondanks, of misschien net omdat, Stavanger aan de westkust ligt, op het uiterste puntje van het vasteland, is het een uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Verder in de zee liggen grote en kleine eilanden, en landinwaarts snijden de fjorden diep het land in. Het landschap is grillig en onvoorspelbaar, net zoals de zee die het gevormd heeft.

In de haven ga ik aan boord van een fjordcruise van Rødne. Met een elektrische boot vaar ik tussen de eilanden door naar het Lysenfjord, waar de bekende Preikestolen rots boven het water uittorent. De oever bestaat uit steile rotsen. Planten klemmen zich vast in spleten en kloven, watervallen storten zich naar beneden. Hier en daar staat een baken op de kust of de eilanden. Een baken die het vaarverkeer wegstuurt van rotsen en kliffen.

Zo mooi als de fjorden eruit zien vanop het water, zo mooi zijn ze vanop het land. Volg je de kustlijn, dan kom je uit bij het Høgsfjorden en Frafjord. Op de oevers staan kleine dorpen met rode en witte huizen. Op knooppunten van grote wegen vind je boerderijwinkels met lokale producten en wegrestaurants waar je de lekkerste vissoep kan eten voor amper een paar euro.

Fjord Noorwegen

Te paard door Sandnes

Stavanger is goed verbonden met zijn omgeving. Ik neem eerst de trein, dan de bus naar Tryggvi Islandshestgård in Sandnes. Tryggvi is een rijstal met IJslandse paarden en zij nemen me mee voor een namiddag. Een hele namiddag in het zadel, door de Noorse bossen.

Het is lang geleden sinds ik regelmatig paardreed, en in alle eerlijkheid ben ik een beetje nerveus. Paardrijden vereist spierkracht en ik ben niet zeker of ik dat nog heb. Precies daarom word ik voorgesteld aan Toppur, een IJslandse hengst met een interessante mix van gehoorzaamheid en pit.

Na een korte briefing en een testrit in de piste, stuur ik Toppur de bossen in. Hij blijkt een crème van een paard te zijn. Hij heeft karakter en vuur, maar is tegelijk lekker voorspelbaar. Op zijn rug vlieg ik door de bossen, tussen de bomen, de hellingen op en af. Paardrijden in Noorwegen, wat een droom.

Paardrijden in Noorwegen

Met de bus naar Karmøy

Mijn dagen in Stavanger vliegen voorbij en hoewel ik nog lang niet uitgekeken ben, pak ik mijn boeltje bij elkaar en stap ik op de bus naar het eiland Karmøy. Omdat de Noorse westkust uit fjorden en eilanden bestaat, moet de bus soms de zee oversteken. Waar mogelijk, neemt de bus de zeetunnels, waar niet de ferry. Zit allemaal in het buskaartje inbegrepen, overigens.

Laat in de namiddag kom ik aan in het dorp Sandve, op de westkust van het eiland Karmøy. Hier logeer ik twee nachten bij Raw Ocean Lodge. Een lodge op het einde van een lange pier, waar de golven tegen de rotsen stukslaan. Raw Ocean Lodge voelt als een pauze van de wereld. Alsof je even alle beslommeringen achter je laat, en je overgeeft aan de zee en de wind en de zon. Dat ik twee nachten logeer in een koepeltent op nauwelijks twee meter van de kolkende zee, onderlijnt dat gevoel alleen maar.

Het allemansrechts van Noorwegen

In Noorwegen geldt het allemansrecht, dat zegt dat je vrij van de natuur mag genieten, zolang je geen schade toebrengt en van andermans erf blijft. Veel noren trekken er in de late zomer, vroege herfst op uit op bessen en paddenstoelen te plukken. Wat ze plukken, eten ze op of vriezen ze in voor later gebruik.

Voor het avondeten trek ik met een gids de bossen in. Het is een vreemd mistige dag, en de nevels plakken tussen de bomen. Dauw glinstert op het gras. Het is muisstil. De mist dempt het geluid van onze voetstappen, van onze stemmen.
Het is de eerste keer dat ik paddenstoelen ga zoeken. Het eerste exemplaar dat ik pluk, blijkt giftig genoeg te zijn om me in het ziekenhuis te laten belanden. Ik laat ‘m meteen vallen en veeg mijn handen schoon aan mijn broek. Mijn gids lacht een beetje en zegt dat ik me geen zorgen hoef te maken, hij weet wat hij doet.

Urenlang dwalen we door het drassige bos. We plukken boleten en cantharellen. Genoeg om een heel gezin te voeden. We maken thee op een draagbaar gasstel aan de rand van een meer en tellen onze oogst. En wanneer we later die avond terug aankomen in Raw Ocean Lodge, maakt de kok met de paddenstoelen de lekkerste pasta carbonara die ik ooit proefde.

Allemansrecht Noorwegen

Fietsen op Karmøy

Slapen met het geluid van de zee op de achtergrond, terwijl boven je de sterren fonkelen is misschien wel het beste gevoel dat er is. Na een ontbijt aan de zee, stap ik op de fiets en trotseer ik de zeewind. De kust van Karmøy is glooiend en rotsachtig, met gouden stranden op de meest onverwachte plaatsen. Ik fiets een eind naar het noorden, en dan een eind naar het zuiden. Ik geniet van de zee wind, van het klauteren op de rotsen, van mijn voeten in het zand.

Dan, wanneer het begint te schemeren, fiets ik naar Skudenes, een havenstadje op het zuidelijkste puntje van het eiland. Witte huizen met oranje daken staan rond de binnenhaven en reflecteren in het water. Een stel kinderen joelt op de kaaien en springt in het water.

Skudenes is zo’n stad waar je de mooiste dingen om de volgende hoek vindt. Ik dwaal een tijdje door de steegjes, voor ik restaurant Havn opzoek. Ik eet er vis en drink er een stevige thee voor ik weer op de fiets stap en naar Raw Ocean Lodge terugrijd. De wind is intussen gaan liggen, de avond is stil.

Sandvesanden

Met de bus naar Utstein Kloster

In de ochtend laat ik – met spijt – Raw Ocean Lodge achter me. Niet voor het eerst voelt het alsof ik een soort van thuis achterlaat. Met de bus rij ik naar het kleine eiland Klosterøy, dat deel maakt van een cluster kleinere eilanden die zo dicht bij elkaar liggen dat het moeilijk is om te zien waar het ene stopt en het andere begint.

Op Klosterøy staat het best bewaarde middeleeuwse klooster van Noorwegen: Utstein Kloster. Het eiland is al eeuwen bewoond. Voor het klooster gebouwd werd, woonden er Vikingen. De vruchtbare grond werd – en wordt nog steeds – gebruikt door boeren en schapenhouders, de berg geeft je een uitzicht over de hele omgeving.

Vanavond logeer ik op de boerderij die grenst aan het Utstein Kloster. Klostergarden. De boerderij is al eeuwen in handen van dezelfde familie en ik ben er te gast. De boer leidt me rond en toont me het klooster en de boerderij. Wanneer hij weer aan het werk ga, spring ik over het hek en klim ik tussen de schapen door naar de top van de berg. Daar heb ik een uitzicht over de omliggende eilanden, de zee en het vasteland in de verte.
’s Avonds pluk ik verse groente uit de boerentuin en kook ik mijn eigen maaltje in het vakantiehuis Persahuset dat bij de boerderij hoort. Met het geluid van de wind op de achtergrond val ik in slaap.

Klosteroy Noorwegen

Met de bus naar de luchthaven

Niet ver van het Utstein Kloster ligt het Utstein Kloster Hotell. Een oud, sfeervol hotel met een knetterende open haard en van die krakende houten vloeren. Voor ik weer naar huis ga, schuif ik aan voor het ontbijt. Haring en rode bietjes op donker brood.

Hoewel ik enorm genoten heb van het vakantiehuis Persahuset, had ik ook met plezier in dit hotel gelogeerd. Maar dat is het probleem met Noorwegen. Je hebt altijd spijt dat je er niet langer bent gebleven, dat je niet meer gezien hebt.
Ik neem de bus naar Stavanger, waar ik overstap op de Flybussen naar de luchthaven. Noorwegen verdwijnt achter me. Ik kijk niet achterom. Ik weet dat ik terugkom en wel snel ook.

Stavanger

Op vakantie naar Fjord Noorwegen

Overweeg je een vakantie naar Fjord Noorwegen? Gewoon doen! Stavanger is zo’n levendige stad, de woeste natuur van de fjorden is onbeschrijfelijk, de eilanden zijn fantastisch. Of je nu houdt van natuur, van cultuur, van lekker eten – in Noorwegen zit je sowieso goed, en dat is in Fjord Noorwegen niet anders. Dat je met het openbaar vervoer vlot Fjord Noorwegen verkent, is een extra bonus.

Openbaar vervoer in Noorwegen

Het openbaar vervoer van Noorwegen is anders georganiseerd dan in België. Sommige diensten, zoals bussen en treinen, worden regionaal georganiseerd. Bezoek je Stavanger en zijn omgeving, dan gebruik je de app Kolumbus voor ticketjes. Die ticketjes zijn een uur, een dag of meerdere dagen geldig. Check wel even of de app werkt met jouw bankapp.

Wil je tussen regio’s reizen, dan kan je gebruik maken van langeafstandslijnen. Ik gebruikte de buslijn NorWay tussen Stavanger, Karmøy en Klosterøy.

De Flybussen rijdt enkel tussen de luchthaven en de grote steden.  

Moet de bus gebruik maken van zeetunnels en ferry’s, dan is die prijs meestal inbegrepen in je ticketje.

Een goed hotel in Stavanger

Bezoek je Stavanger voor enkele dagen, dan logeer je comfortabel in het Comfort Hotel Square. Het hotel heeft hippe jeugdherberg vibes en heeft een uitgebreid ontbijt.

Goede restaurants in Stavanger

Het hoeft niet te verrassen dat Stavanger bulkt van de steengoede visrestaurants. Je eet smakelijk en lokaal in Fisketorget aan de haven. Renaa Matbaren is een hip restaurant met een levendige sfeer, dat op wandelafstand van de haven ligt. Restaurant Bølgen & Moi, aan het Norwegian Petroleum Museum, serveert vis in een sfeervol kader. Een eind buiten het centrum vind je een van de oudste hotels van de regio: Sola Strans Hotel. Wie graag een tijdje doorbrengt op het strand en dan neerstrijkt voor een lunch of een diner, is welkom in hun restaurant.

Hoewel de vis van een uitzonderlijke kwaliteit is in Stavanger, at ik het liefst in Bellies, een veganistisch Michelin restaurant. Vingers en duimen.

Michelin restaurant Bellies

Niet te missen in Stavanger

Wanneer je Stavanger bezoekt, neem dan zeker de tijd om de straatkunst van Stavanger te ontdekken, door Gamle Stavanger te slenteren of het gezellige havengebied te ontdekken. Ik vind het Norwegian Canning Museum echt tof, net zoals het Maritime Museum. Neem ook zeker een kijkje in het Norwegian Petroleum Museum.

Meer informatie en tips voor de leukste activiteiten vind je op de website van Fjord Noorwegen.

Streetart Stavanger

Ontdek de omgeving van Stavanger

Vanuit Stavanger kan je dagtrips maken naar de Preikestolen rots, of met een fjordcruise het Lysefjord ontdekken.  Rij je het binnenland in, dan ontdek je slaperige dorpjes aan de oevers van machtige fjorden. Op warme dagen wordt er gezwommen in het Frafjord. Rij je een eindje verder, dan kom je terecht in het Magma UNESCO Global Geopark, met het bijzondere rotsveld Gloppedalsura.

Met het openbaar vervoer bereik je gemakkelijk de stal Tryggvi Islandshestgård in Sandnes. Boek je buitenrit wel op tijd, want ze zijn erg populair.

Fjords Noorwegen

Een goed hotel op Karmøy

Raw Ocean Lodge op Karmøy vond ik een van de beste hotels waar ik de afgelopen jaren heb gelogeerd. Maar ook hotel Havn in Skudeneshavn is een goede keuze.

Goede restaurants op Karmøy

Restaurant Havn in Skudeneshavn serveert vis met een hippe twist. Aanrader. Zeker omdat ook het uitzicht vanuit het restaurant om van te smullen is.

Skudeneshavn Noorwegen

Niet te missen op Karmøy

Breng je een paar dagen door op Karmøy, dan raad ik je vooral aan om een tijd te genieten van de woeste natuur. Maak wandelingen, huur een fiets, bezoek de stranden en klauter over de rotsen. Waai even helemaal uit.

Stranden Sandvesanden en Åkrasanden zijn niet alleen mooi, maar vaak verlaten.

Zoek je toch wat meer actie, dan kan je met een SUP de kust of de haven van Skudenes ontdekken.

Tussen Skudenes en Sandve ligt het oude Syreneset Fort, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Je vindt meer tips en informatie over Karmøy en de regio Haugesund op de website van Fjord Noorwegen.

Karmoy Noorwegen

Goede hotels in Utstein

Liefhebbers van de Noorse geschiedenis moeten een stop maken in Klosterøy. Bezoek Utstein Kloster, en logeer in vakantiehuis Persahuset of Utstein Kloster Hotell.

De Noorse boerderijwinkels

Boerderijwinkels komen steeds vaker voor in Noorwegen. Soms gaat het over een eenvoudige winkel waar de boeren hun eigen aardappelen en eieren verkopen, maar sommige boerderijwinkels bieden streekproducten aan van verschillende boerderijen in de omgeving of hebben zelfs een plaats waar je kan wat kan eten.  

In de boerderijwinkel Dirdalstraen Gardsutsalg vind je de lekkerste streekproducten. In het gezellige eethoekje eet je wat zoets of een heuse lunch.

Ook Utstein Klostergarden heeft een eigen boerderijwinkel. De winkel is gebouwd in een oud boothuis, wat op zich al reden genoeg is om de winkel te bezoeken. Je kan er producten vers van de boerderij kopen, maar ook handwerk en souvenirs.

Byrkjedalstunet restaurant en shop heeft, naast lokale producten, ook verschillende souvenirs. Hun vissoep is ook heerlijk.

Plan je reis naar Noorwegen

Noorwegen is een groot land. Je kan er met de auto heen, maar het kost je ruim twee dagen om Stavanger te bereiken vanuit België. Vanop Brussels Airport bereik je Stavanger Sola Airport gemakkelijk met vluchtmaatschappijen KLM of Scandinavian Airlines.

Neem voor je bezoek een kijkje op de website van Visit Norway en Fjord Noorwegen.

Kust van Noorwegen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *