Reis naar Finland

Finland voor beginners

Publireportage

Finland is zo’n land dat je moeilijk in woorden kan vatten. Het is een groot land met grote verschillen. Een rotsachtige kuststreek met talloze kleine eilanden, en een moerassig binnenland met bossen, meren en rivieren. In de winter kan het er flink koud zijn. Dan ligt de sneeuw dik op de takken en danst het noorderlicht boven je hoofd. Maar in de zomer is het er warmer. Dan hebben de eindeloze berkenbomen blad en pluk je handenvol wilde bessen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor je reis naar Finland.

Wat moet je weten voor je naar Finland reist?

Finland ligt in het noorden van Europa, tussen Zweden, Noorwegen en Rusland. Het wordt vaak tot Scandinavië gerekend, maar eigenlijk is het geen Scandinavisch land. Het Finse volk en de Finse taal hebben weinig gemeen met Zweden of Noorwegen. Toch zie je ook wel wat gelijkenissen, zoals hun liefde voor de natuur en buiten-zijn.

Finland bestaat uit het land Finland, en de autonome Åland Eilanden tussen Finland en Zweden. De landstalen van Finland zijn Fins en Zweeds, maar ook Samitalen en lokale dialecten worden erkend. Op de Åland Eilanden spreekt men Zweeds.

De hoofdstad van Finland is Helsinki, een grote stad aan de zuidkust van het land.   

Noorderlicht kijken in Finland

Hoe reis je naar Finland

De snelste manier om Finland te bereiken is door het vliegtuig te nemen. Finland beschikt over verschillende internationale luchthavens, waarvan de luchthaven van Helsinki de grootste en de bekendste is. Vanuit Helsinki reis je gemakkelijk door naar een van de andere luchthavens. Wie Fins Lapland wil bezoeken, vliegt best naar Kittilä of Rovaniemi.

Reis je liever over het land, dan heb je een rit van ongeveer 2500 kilometer voor de boeg. Je rijdt dan door Duitsland en Polen naar de Baltische staten, waar je de Baltische zee volgt tot Tallin, waar je kan oversteken naar Finland.

Reis je vanuit Zweden, dan kan je ook de ferry tussen Stockholm en Turku nemen.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Een geldig Belgische ID-card is voldoende om Finland te betreden.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen specifieke medische voorbereidingen nodig om Finland te bezoeken. Zorg ervoor dat je vaccinaties up to date zijn en breng een goede EHBO kit mee.

Het klimaat van Finland

Gemiddeld heeft Finland een continentklimaat met korte zomers en lange winters. In het zuiden van het land kan het tijdens de zomer warm zijn, maar in de rest van het land zijn ze eerder koel. De winters kunnen er ongenadig koud zijn.

Omdat Finland zo noordelijk ligt, zijn de zomerdagen erg lang. In het uiterste noorden kan je zelfs de middernachtzon beleven: de zon gaat dan nooit echt onder. In de winter zijn de dagen dan weer erg kort, en in het noorden komt de zon zelfs een tijdje niet op.

Het herfstseizoen van Finland is vaak kort, maar erg kleurrijk en weelderig. De herfst is er zo intens, dat de Finnen er zelfs een woord voor hebben: ruska.

De natuur van Finland is erg woest. Uitgestrekte bossen, talloze rivieren en meren, drassige vlaktes. Er leven elanden, rendieren en wilde beren. Veel gebieden zijn toegankelijk voor mensen, maar als je niet weet wat je doet, neem je best een gids onder de arm.

De mensen van Finland

Finland is een van de minst dicht bevolkte landen van Europa. De meeste Finnen wonen in het zuiden van het land, in of rond Helsinki. In het noorden van het land wonen heel wat minder mensen. In het noorden leven nog zo’n 25.000 Sami.

Finnen zijn over de grote lijn erg lieve en vriendelijke mensen. Vaak zijn Finnen zelfs een beetje verlegen of teruggetrokken naar ons aanvoelen. Dat komt omdat veel Finnen gesteld zijn op rust en stilte. Ze houden van de stille natuur en trekken er vaak voor meerdere dagen op uit met de rugzak en de tent. De meeste Finnen kunnen zich dan ook uitstekend redden in de wildernis.

De cultuur van Finland

Op het gebied dat we nu kennen als Finland, wonen als sinds 8000 voor Christus mensen. Het Finland zoals we het nu kennen, ontstond pas in 1918. Daarvoor werd het gebied regelmatig bezet en versnipperd door Zweden en Rusland. In de Finse cultuur vind je dus flink wat invloeden van andere volkeren. Toch is de Finse cultuur uitgesproken Fins.

De Finse natuur speelt een grote rol in het dagdagelijkse leven van de Finnen, en dus ook in kunst en cultuur. Buiten zijn en genieten van de natuur zie je bijna overal terug. Eén van de meest opvallende aspecten daarvan is de Finse sauna, die vaak van hout gemaakt is, met een houtvuur opgestookt wordt en waarin mensen met berkentakken op hun huid slaan. Je vindt overal in Finland sauna’s, maar de mooiste zijn degene die in de wilde natuur liggen, zodat je na je sauna een duikje kan nemen in de rivier of zelfs de zee.

Daarnaast hebben Finnen een zwak voor ambachten. Houtsnijders, pottenbakkers en wilderniskoks brengen het beste van zichzelf met de producten die recht uit de natuur komen. Fins steengoed en keramiek is beroemd om zijn eenvoudige, maar elegante ontwerpen.

Tenslotte speelt ook muziek een grote rol in de Finse cultuur. Van traditionele muziek tot internationale bands zoals Nightwish en Korpiklaani: Finse muziek is uniek.

Bezienswaardigheden van Finland

Hoewel Finland een hele schare aan interessante bezienswaardigheden heeft, is het veel leuker om dingen te doen en te ervaren in Finland. Onderstaande ‘bezienswaardigheden’ zijn dus eerder activiteiten die je simpelweg moet proberen wanneer je Finland bezoekt.

  • Met de kano door Finland: maak een kanotocht van enkele uren, een dag of zelfs enkele dagen op de Finse meren en rivieren. Overnacht in houten boshutten en kook je maaltje op een houtvuur. Meer Fins dan dat wordt het niet.
  • Vergaap je aan het noorderlicht, dat al van eind augustus tot eind mei boven het landschap kronkelt. Vooral in de late zomer, wanneer de meren en rivieren nog niet bevroren zijn en de aurora in het water reflecteert, is het schouwspel magisch.   
  • Bezoek de Åland eilanden, de autonome archipel tussen Zweden en Finland en ontdek een zeecultuur die noch Zweeds, noch Fins is.
  • Bezoek de grote steden Helsinki of Turku en dwaal door de historische centra.
  • Ervaar de saunacultuur. Finnen veranderen alles wat ze kunnen in een sauna. Wat dacht je van een sauna in een boothuis boven de zee, in een boshut of zelfs in een kleine boot? Alleen in Finland.
  • Finland heeft wel 41 nationale parken waar de natuur beschermd wordt. Vaak kan je in de nationale parken hiken, kamperen en kanovaren. Ontdek de nationale parken en hoe je ze kan bezoeken hier.

De Finse keuken

Net zoals in de meeste landen, is de Finse keuken gebaseerd op wat de natuur voorziet. Je krijgt er vaak pure, natuurlijke producten op je bord. Wilde paddenstoelen, bessen, riviervis en rendiervlees. Proef roggebrood met gerookte vis, stoofpotjes van rendiervlees en zoete gebakjes als dessert.  

In de late zomer trekken de Finnen massaal de bossen in om bosbessen, bergbraambessen en paddenstoelen te plukken. Vaak plukken ze kilo’s en kilo’s, die ze verwerken, invriezen of drogen voor gebruik later in het jaar.

De munteenheid van Finland

Omdat Finland een EU land is, betaal je er gewoon met de euro. Doorgaans kan je overal met de kaart betalen, maar het kan nooit kwaad wat kleingeld op zak te hebben.

Is Finland veilig?

Finland is een erg veilig land om te bezoeken. De criminaliteit is er laag. Enkel in de grootsteden let je best op je spullen. Maar over de grote lijn hoef je je dus geen zorgen te maken tijdens je reis naar Finland.

De woeste natuur van Finland is andere koek. Je zou niet de eerste toerist zijn die verdwaald of verwond raakt in de natuur. Heb je weinig of geen ervaring met kamperen in de wildernis, dan blijf je best op de paden of neem je best een gids onder de arm.

Hoewel de wegen goed aangelegd zijn, kunnen ze glad zijn in de winter en rendieren en elanden steken willekeurig over. Aanrijdingen met elanden veroorzaken bijna altijd zware letsels bij mensen.

Door Finland reizen

De beste manier om door Finland te reizen, is met de (huur)auto. De afstanden kunnen groot zijn, maar je rijdt door de prachtige natuur waar altijd wel wat te zien is. Reken dus voldoende tijd voor je rit, zodat je af en toe kan uitstappen en genieten.

Finland heeft een redelijk openbaar vervoer netwerk. In het zuiden kan je gebruik maken van de trein, en in heel Finland rijden langeafstandsbussen. Busmaatschappij Express Bus rijdt in heel Finland. Boek online om een voordeelprijs te ontvangen.

Voor lange afstanden kan je kiezen voor een binnenlandse vlucht met Finnair.

Hotels en accommodatie in Finland

Genoeg hotels en accommodatie in Finland! Van grote hotelketens in de drukke steden tot kleine vakantiehuizen in de wildernis: er is voor iedereen wat wils. Deze hotels zijn alvast een aanrader:

Dit moet je weten voor je reis naar Finland

Het Fins is een unieke taal, met weinig connecties met andere talen. Het is dus erg moeilijk om Fins te begrijpen, maar enkele basiszinnetjes helpen je op weg.

  • Hei: hallo
  • Tot ziens: Näkemiin
  • Kiitos: dank je
  • Perkele: verdomme

Op Visit Finland vind je alle informatie voor je reis naar Finland. Lees onze artikelen voor meer tips en inspiratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *