Finland: het land van de nationale parken

Publireportage

Wanneer de herfst losbreekt in Finland, staat het anders zo ijzige land in vuur en vlam. Voor even kleuren de bomen en planten rood en geel, want voor je het weet is al dat moois alweer bedekt door de sneeuw. Tijdens de korte herfst komen de Finnen massaal naar buiten om te wandelen, bessen te plukken, te genieten van, gewoon, buiten zijn.

De Finse ervaring

Finnen houden hartstochtelijk van hun land, van de natuur. In de zomer en de herfst laten ze hun huizen voor wat ze zijn en trekken ze met tent en rugzak de natuur in. Onderweg plukken ze paddenstoelen en bessen, of schieten ze wild. Finnen kunnen voor zichzelf zorgen en voelen zich helemaal thuis in de natuur.

Dat was misschien het mooiste, het meest waardevolle dat ik meemaakte in Finland. Voor een dikke week mocht ik met hen mee. Bosbessen plukken en lunchen aan één van de vele kampvuurplaatsen die in het bos te vinden zijn. Gewoon, zodat iedereen ze kan gebruiken. Kampvuurkoffie is een begrip, iets wat je drinkt terwijl je kampvuurhamburgers, -worstjes of -broodjes liggen te bakken. De geur, de smaak van de rook trekt in je voedsel, je kleren, je koffie. En dat is heerlijk.

Geloof mij. De Finse koude deert niet wanneer je door het bos loopt, wanneer je in diepe stilte met de kano over het meer peddelt. Wanneer je geniet van wat de natuur je te bieden heeft.

Finland
Kampvuurkoffie en lunch op zijn best.

Land van Nationale Parken

Tussen Rovaniemi en de Russische grens vind je vijf nationale parken: Oulanka, Syöte, Hossa, Riisitunturi en Pyhä. Natuurgebieden die beschermd worden door de Finse overheid, maar die vrij te bezoeken zijn door iedereen. Geen afgebakende wandelpaden waar je niet van mag afwijken, maar bosweggeltjes gevormd door jarenlang gebruik en openbare vuurplaatsen waar je kan logeren en lunch kan klaarmaken.

Uitkijkend over de Myllykoski in Oulanka Nationaal Park.

Eind augustus, begin september, wanneer de herfst juist begon, ging ik op verkenning in vier van de vijf nationale parken. Wat ik allemaal meemaakte en zag, is moeilijk te vatten in een artikel. Misschien las je mijn eerste artikel al, waar ik probeerde de sfeer van deze reis weer te geven.

In dit artikel pak ik het een beetje praktischer aan. Waar was ik, en wat deed ik daar.

Oulanka Nationaal Park in Kuusma- Ruka

Oulanka is een prachtig, langwerpig gevormd park. Bij de bezoekerscentra is het soms een beetje druk, maar hoe dieper je het park in gaat, hoe meer eenzaam het wordt. In de herfst kleuren de berken hier geel, en de bosbesstruiken aan je voeten een diep rood.

Na mijn vlucht met Voigt Travel, van Rotterdam The Hague Airport naar Rovaniemi, startte ik mijn reis in Ruka. Dit skistadje bij Kuusamo is op zijn drukste in de winter, maar ook in de zomer is het er levendig. Mijn dag hier was gevuld met River Rafting, een outdoor lunch en een bezoek aan de Myllykosko waterval.

Maar het meest magische? Dat moet wel het river floating zijn. Gekleed in een isolerend pak, een drysuit én een zwemvest wordt je ’s nachts losgelaten in een rivier. Je komt op je rug te liggen en drijft een beetje in het rond, terwijl je geniet van de stilte, de sterren en met een beetje geluk, van het noorderlicht. Een absurd heerlijke ervaring.

Finland
Mijn kamer in het Iisakki Glass Village.

Logeertip: Iisakki Glas Village. Een hotelkamer met een glazen dak, zodat je het noorderlicht kan zien vanuit je bed.
Lekker eten: Isokenkäisten Klubi. Bezoek zeker ook hun sauna. Een duik in het meer is voor de durvers.
Dinnertip: Ollilan Lomamajat.

Finland
Ik ben een durver.

Syöte Nationaal Park

Van dit park heb ik minste foto’s, en eigenlijk vind ik dat jammer. Dat kwam omdat ik het nogal druk had met niet van mijn mountainbike te vallen. Syöte is een uitgestrekt park met heuvels en hellingen. In de dalen vind je drassig land, met smalle riviertjes die zich van poel naar poel slingeren. Mountainbike trails slingeren zich tussen de loofbomen.

In Syöte ging ik dus mountainbiken. De hellingen waren een beetje te scherp voor mij, maar een beetje ervaren downhill mountainbikers vinden hier gegarandeerd hun gading.

Logeertip: Hotel Iso-Syöte. Kies de Bear Cave kamer voor een speciale gelegenheid. Maar ook hun hutten zijn super gezellig en de moeite waard.

Finland
Echte houten boshutten in het Hotel Iso-Syöte.

Riisitunturi Nationaal Park

Mijn bezoek aan het Riisitunturi Nationaal Park was een beetje wazig. Letterlijk. Het land was gehuld in een dichte mist. Enkel het pad en het felle rood van de bosbessenstruikjes leek zichtbaar. In de verte zag ik nog net het silhouet van een rendier, voor het dieper in de mist verdween.

Riisintunturi is heuvelig, rotsachtig met naaldbomen. Een prachtig landschap, maar ook een gebied met veel cultuur. In Posio vind je de wereldberoemde keramiekfabriek Pentik. Een bezoek aan het museum en de shop naast de fabriek, is ideaal voor een regenachtige namiddag.

Finland
Wafels en kruidenthee in Korpihilli.

Een bezoek aan de sauna is een must, ten minste één keer tijdens je reis naar Finland. Om dat bezoek magisch te maken, kan je genieten van de Saunaboot. Een drijvende sauna bij een zandstrand, waar een kampvuur op je wacht. En verse kampvuurpannenkoeken.

Lunchtip: Korpihilli. Hier eet je soep en wafels met room als dessert op bordjes met gouden randjes.
Logeertip: Naali Lodge. Een op het eerste zicht doodgewoon vakantiehuis, dat dé beste kok heeft. Het ligt naast een meer, waar je een hele middag kan kwijtspelen door heerlijk ontspannen te kanoën.
Logeertip: Himmerki. Een vakantie park met gezellige vakantiehuisjes, naast een meer.

Finland
Een proefje van wat de kok serveert in Naali Lodge.
Finland
Een heerlijke middag op het meer bij Laani Lodge.

Oulanka Nationaal Park

Zoals ik al vertelde, is het Oulanka Nationaal Park langwerpig van vorm. Het puntje van het park ligt boven de grens van Lapland, in Salla. Aan deze zijde is Oulanka wijds en open. Lange meren liggen met elkaar verbonden. Ik nam de kano en genoot van een heerlijke middag op het water, met zo’n heerlijke Finse lunch in het bos.
En om de perfecte dag helemaal af te maken, bezocht ik een rendierpark, om van dichtbij kennis te maken met deze eigenwijze beestjes.

Logeertip: Sallatunturin Tuvat. Een uitgestrekt vakantiedomein, met gezellige boshutten.

Finnen dragen allemaal een Kuksa bij zich: een beker die altijd van pas komt in het bos. Voor kampvuurkoffie, bessensap of water recht uit de rivier.

Hossa Nationaal Park

Dit park is het kleinste van de Nationale Parken dat ik bezocht. Het is rotsachtig, met hoge pieken waartussen rivieren en meren stromen. Op de rotsen kan je prehistorische rotstekeningen zien. Het bewijs dat deze regio al lange tijd bewoond werd.

Finland
Het Hossa Nationaal Park.

In Hossa bezocht ik het kunstwerk The Silent People: een installatie opgezet door de danser Reijo Kela. Rijen en rijen menselijke figuren gebouwd met hout en graspollen staan bevroren in een veld.  Om eerlijk te zijn bracht dit werk mij in de war. Het leek een beetje op een horde uit The Walking Dead, maar tegelijk sprak het me aan op een spiritueel niveau. Wandelen tussen de bewegingsloze poppen geeft je een soort van rust. Heel vreemd.

Lunchtip: Niittykahvila Café. Dit café bij het kunstwerk The Silent People is enkel open in de zomer en herfst. Hier eet je pannenkoeken met fruit.
Logeertip: Saija Lodge. Misschien wel het mooiste hotel waar ik verblijf tijdens mijn reis naar Finland. Hier slaap je in kleine huisjes aan de rand van het meer. ’s Avonds geniet je van wat de kok voor je neus zet. Ongetwijfeld.

Finland
Aan tafel in het Niittykahvila Café.

Overweldigend mooi

Finland en Fins Lapland hebben sinds deze reis een enorme plaats in mijn hart ingenomen. Ik zou direct teruggaan. Direct. En dat is niet vanzelfsprekend voor een reiziger die constant nieuwe plaatsen verkend.

Jammer genoeg hebben Finland en Lapland de reputatie dure bestemmingen te zijn. Maar dat hoeft dus niet. Met Voigt Travel reis je voor een redelijke prijs recht naar Rovaniemi, de poort naar Lapland. En ja, de winter is wellicht het meest populaire seizoen om deze streken te bezoeken. Maar het is ook het duurste. En dat terwijl de herfst minstens even mooi is, even veel te bieden heeft.

Finland
Finland in de herfst: daar kan je niet tegen zijn.
Werkelijk het land van duizend meren.

4 responses to “Finland: het land van de nationale parken”

  1. […] over mijn reis naar Fins Lapland? Dat vind je in deze artikels: Finland: het land van nationale parken De ruska van […]

  2. […] een donkere avond, in het bos… Op een zomeravond vertrok ik uit het stadje Ruka, in Fins Lapland. Met de auto volgde ik een kilometerslange gravelweg, tot ik vlakbij de Russische grens was. Daar […]

  3. […] met het vliegtuig? Kies een bestemming, boek een busrit van de luchthaven naar een nationaal park of een gekend hiking pad, en trek de natuur in met tent en rugzak. Logeer waar mogelijk in bos- of […]

  4. […] mijn week in Finland danste ik steeds over de grenzen van Lapland en de Poolcirkel heen en weer. Een beetje een droom […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *