European Sleeper

European Sleeper: met de nachttrein door Europa

Steeds meer mensen kiezen voor de trein om lange afstanden in Europa af te leggen. Reizen met de trein is immers duurzaam, je kan op korte tijd veel kilometers afleggen en je hoeft eigenlijk niets te doen. Gewoon achterover leunen en ontspannen. Wat lezen, muziek beluisteren of gewoon, door het raampje kijken naar de wereld die aan je voorbijglijdt. En met de komst van de nachttrein van European Sleeper is reizen met de trein nog gemakkelijker.

Met de nachttrein door Europa

Ik heb een zekere liefde voor de nachttrein. Het heeft iets romantisch. Je brengt je avond en nacht door in een kleine coupé, een cocon van waar uit je de hele wereld aan je voorbij ziet trekken. Wanneer de zon ondergaat, klap je het bed open en slaap je in op het ritme van het spoor (kedeng kedeng). 

Daarnaast is reizen met de nachttrein veel duurzamer dan reizen met het vliegtuig of zelfs de auto. Bovendien is reizen met de nachttrein ontspannend. Je hoeft immers niet te rijden of op het verkeer te letten. Je geniet gewoon van een avondje netflixen op de bank voor je onder de wol kruipt en wakker wordt op je bestemming.

Hoewel er al een aantal nachttreinen rijden in Europa, zijn het er bij lange na nog niet genoeg. Er is dus niemand gelukkiger dan ik met de komst van European Sleeper én hun plannen voor de toekomst.

Ontdek European Sleeper

European Sleeper is een Belgisch-Nederlandse spoorwegmaatschappij die in 2021 werd opgericht door de heren Chris Engelsman en Elmer van Buuren. In minder dan een kwartier tijd haalde European Sleeper zijn startkapitaal op door aandelen te verkopen aan kleine investeerders. Daardoor kon de eerste nachttrein van European Sleeper al in 2023 starten.

En daar blijft het niet bij. European Sleeper wil elk jaar een nieuwe route aan hun aanbod toevoegen. Het zal dus niet lang meer duren voor we met European Sleeper heel Europa kunnen bereiken (kedeng).

Hoe ziet een nachttrein eruit?

De nachttreinen van European Sleeper zijn voorzien van coupés met zitplaatsen, ligplaatsen en slaapplaatsen. Kies je voor een zitplaats, dan krijg je een gereserveerde zitplaats in een coupé met zes zitplaatsen. Reis je in een groep, dan kan je de coupé ook als groep reserveren. Ontbijt, drankjes en snacks kan je kopen bij het personeel.

Coupés met ligplaatsen, of couchettes, hebben overdag zes zitplaatsen en een uitklapbare tafel. Vanaf maart komen de nieuwe couchettes met vijf zit- en slaapplaatsen, en extra ruimte voor bagage, in gebruik. ‘s Avonds vormt het treinpersoneel de zitplaatsen om tot slaapplaatsen, met lakens en hoofdkussens. In elke treinwagon vind je toiletten en wastafels. Ontbijt, snacks en drankjes zijn te koop bij het treinpersoneel. De coupés met ligplaatsen zijn in principe gemengd, maar er zijn ook telkens een aantal women only coupés beschikbaar.

De coupés met slaapplaatsen zijn de meest comfortabele plaatsen van de nachttrein, met maximum drie comfortabele bedden met lakens en kussen, een tafeltje met zitplaatsen en een eigen wastafel. Ontbijt is in de prijs inbegrepen, en je kan altijd extra snacks en drankjes kopen.

Niets zo ontspannend als met een boek en een zakje chips onder het deken kruipen terwijl de trein doorspoort (kedeng kedeng).

Met de European Sleeper nachttrein naar Berlijn

Sinds mei 2023 rijdt de European Sleeper drie keer per week van Brussel naar Berlijn en weer terug. De trein heeft haltes in Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam. Je vertrekt ’s avonds in Brussel en arriveert ’s ochtends in Berlijn.

Op moment van schrijven rijdt de nachttrein verschillende keren per week tussen Brussel naar Berlijn. Je vertrekt ’s avonds in Brussel en komt ’s ochtends vroeg aan in Berlijn. Reis je van Berlijn naar Brussel, dan vertrek je iets later en kom je in de vroege voormiddag aan.

Het reisschema van de European Sleeper nachttrein kan licht wijzigen. In de winter rijden er minder nachttreinen dan in de zomer, en door onderhoud kan het vertrekuur wijzigen. Heb je een ticket geboekt, dan ontvang je altijd de meest accurate informatie.

Boek hier je tickets voor de nachttrein naar Berlijn.

Met de European Sleeper nachttrein naar Praag

Zoals gezegd, wil European Sleeper elk jaar een nieuwe route aanbieden. Sinds 2023 rijdt European Sleeper tussen Brussel en Berlijn, en vanaf maart 2024 wordt de route verlengd tot Praag.

Dat wil zeggen dat je vanuit België of Nederland met de nachttrein naar Praag kan. Naar Praag! Je kan dus met de nachttrein op citytrip naar de hoofdstad van Tsjechië. Of, als je er liever een hele vakantie van maakt, kan je vanuit Praag doorreizen naar andere grote steden in Tsjechië, zoals Brno of Pilsen.

En, als dat nog niet genoeg is, zal de nachttrein naar Tsjechië voorzien zijn van vernieuwde coupés met minder bedden, meer plaats en airco. De vernieuwde coupés zullen gradueel alle coupés op de nachttrein vervangen.

Boek hier je tickets voor de nachttrein naar Praag.

Met de European Sleeper naar Barcelona

Omdat de European Sleeper nachttrein al naar Berlijn rijdt, was het eigenlijk logisch dat de route verlengd zou worden tot Praag. Maar voor 2025 wil European Sleeper de andere kant op. Vanaf 2025 wil European Sleeper een treinroute aanleggen tussen Amsterdam en Barcelona.

Een nachttrein tussen Amsterdam en Barcelona zou de eerste rechtstreekse verbinding naar het zuiden vormen. De nachttrein zou vertrekken in Amsterdam, ’s avonds stoppen in Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Lille, om dan ’s ochtends te stoppen in Avignon, Montpellier, Perpignan, Figueras en Girona, voor door te rijden naar het eindstation Barcelona.

Hou de website van European Sleeper in de gaten voor meer informatie en toekomstige routes.

Fan van de nachttrein

Ik ben een fan van de nachttrein. Het is een comfortabele en sfeervolle manier van reizen. Bovendien is het veel duurzamer dan reizen met het vliegtuig of de auto, wat ik als actieve reiziger wel belangrijk vind. Wanneer mogelijk, neem ik dus met plezier de (nacht) trein om bestemmingen in Europa te bezoeken.

Het is slow travel ten voeten uit. Genieten van het landschap dat voorbij glijdt, van het schommelen van de trein, van het ritmische geklik van het spoor. Kedeng kedeng.

Kijk op de website van European Sleeper voor het volledige aanbod, de tijdschema’s en het laatste nieuws.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *