Een Sneeuwwandeling in Vals

De winter van 2015 gaat de geschiedenis in als de winter met maar weinig sneeuw. Veel skigebieden in de Alpen zagen hun prachtige pistes ongebruikt blijven. Waar wel sneeuw viel, bleef het beperkt tot een dun laagje, dat snel weer wegsmolt of enkel bleef liggen op de hoge toppen.

Zo ook in Vals, Zwitserland. Het bergdorp had genoeg ijs, maar die sneeuw bleef uit. De flanken van de bergen hadden een dun laagje sneeuw, waar het gras nog tussendoor piepte. En dat terwijl ik een wandeling met sneeuwschoenen gepland had.

Omhoog
De sneeuwschoenen bleven dus in de kast, en gekleed in een windbreker en bergschoenen ging ik de berg op, onder leiding van Markus, geboren en getogen in Vals.

Markus

De wandeling begon aan de enige gondelbaan die Vals rijk is. Omdat omhooggaan toch een pak gemakkelijker is in een gondel.
Bovenaan de gondelbaan startte een dun pad, amper zichtbaar in het laagje sneeuw. Links lag de top van de berg, rechts en zo’n halve kilometer lager, lag Vals.

Sneeuwwandelen

Op De Berg
Hoe hoger ik klom, hoe feller de wind sneed. Wolken schoven over de toppen en het zonlicht viel in stralen en mistige vlekken op de bergen. Het uitzicht was prachtig. Ik stond meer stil om me te vergapen aan dat uitzicht dan dat ik wandelde.

Het pad leidde me langs de typische berghutten, bewoond of vakantiewoningen. In de stallen zaten kippen en schapen, lekker warm tussen het stro. Op sommige huizen zag ik zelfs de markeringen van de grote routepaden. Hier komen wel meer wandelaars!

Berghutten

Naar Beneden
Natuurlijk moest ik ook weer beneden geraken. Het pad naar beneden was lang en met bochtjes. Ik wandelde op het gemak, met telkens weer prachtige uitzichten. Hier en daar liepen sporen van herten of gemzen over het pad.
Hoewel ik was vertrokken in mist en met lichte sneeuwval, wandelde ik na een tijdje onder een stralende zon. Prachtig!

Toen ik weer in het dorp aankwam, had ik wel een warme chocomelk verdiend. En die kreeg ik in één van de vele restaurantjes. De ideale afsluiter, vind je niet?

Vals in de Mist

Opklaringen

Wat een uitzicht

Stralende zon!

Geraak je geïnspireerd, en wil je meer weten over Vals? Je vindt alle informatie op deze websites:
www.swiss.com, vliegmaatschappij die ettelijke keren per dag vanuit Amsterdam, en Zaventem, naar Zürich vliegt.
www.SwissTravelSystem.com, dé pas voor bijna al het openbaar vervoer in Zwitserland.
www.MySwitzerland.com, alle info over Zwitserland.
, plan je trip naar de vakantieregio Graubünden.
www.vals.ch, meer info over het bergdorp Vals.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *