Met Mijn Hoofd In De Wolken

Ik hou van wandelen. Echt. Vooral als de wandeling een beetje een uitdaging vormt, wat avontuurlijk is. En daarom trok ik mijn mond open en protesteerde ik toen een geplande wandeling op het eiland São Jorge, deel van de Azoren, afgelast werd wegens mist. Wat is nu mist, vond ik, en ik ging op pad.

Het begin van het pad

De wandeling begon hoog op de vulkanische heuvels waaruit het hele eiland bestaat. Deze heuvels werden gevormd na het uitbarsten van verschillende vulkanen en vandaag zie je nog steeds hoe de stromen lava het eiland vormden. De kraters, dalen en toppen van het land zijn uitbundig begroeid met lage bomen, varens en grassen.

Bovenop de heuvels begon een smal pad. Ik hopte over een hek dat vee tegenhield en begon mijn weg. De mist hing tastbaar over het land. Niet van die koude nevels zoals wij die hier kennen, maar warme, natte wolken die met elk zuchtje wind uit elkaar wervelen. Ik zag niet veel, tot het pad begon te dalen. De wind blies de mist uit elkaar en toonde telkens stukjes van de prachtige natuur om me heen.

Omdat het eiland zo grillig gevormd is, liep het pad in kronkels naar beneden. Ik liep tussen de bomen, tussen rotsen behangen met lagen en lagen mos in verschillende kleuren. Door de warmte en de vochtigheid voelde het alsof wandelen in een jungle. Prachtig vond ik het. Af en toe zag ik zelfs de zee tussen de wolken verschijnen.

Eenmaal beneden liep het bed nog een heel stuk door langs de kust. Hier, ver weg van het bewoonde deel van het eiland, lagen enkele dorpjes. Deze dorpjes werden gebouwd op stukken land gecreëerd door recentere lavastromen. Sommige ervan zijn zelfs amper per auto bereikbaar en moeten hun voedsel en drinkwater over de heuvels laten aanvoeren.

Uiteindelijk bleek dat de mist de wandeling mooier had gemaakt, met speciale, vluchtige uitzichten. Tegen dat ik de kust bereikt had, ettelijke honderden meters lager dan waar ik mijn wandeling begonnen was, was de mist opgetrokken en scheen de zon. Zo gaat dat in de Azoren, mist, regen, zon en wind, allemaal in enkele uren tijd. Ik trok mijn jas, mijn wandelschoenen uit en ging er lekker bij liggen. Zou jij niet hetzelfde doen in een omgeving als deze?

De groene omgeving
Mossen
De mist klaart op.
Uitbundig groen
Wandelen
Grillig land
De kustlijn
Lavastromen
Blauwe wereld

Ben je geïnspireerd? Bij Djoser kan je verschillende reizen naar de Azoren boeken. Vraag een brochure aan om thuis rustig je reis te plannen.

3 Comments
  1. Amai, mooi! Lijkt zelfs een beetje buitenaards soms.

    • Ik voelde mij soms in één van de Pirates of the Carribean films 😀
      Een beetje Hawai-achtig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *