Zonsopgang in de bergen

Een zonsopgang in de bergen

Wanneer ik weer tot mezelf wil komen, dan ga ik naar de bergen. Er is niets wat je leven zo in perspectief kan zetten als door de bergen dwalen. De bergen beklimmen. Vanop een bergtop naar de zonsopgang kijken.

Wij zijn maar kleine wezens in onze wereld. En, hoewel we het vaak vergeten, zijn we een deel van onze omgeving. Wij behoren tot de natuur en niet omgedraaid. Vanop een bergtop naar de zonsopgang kijken, zet je weer met je beide voeten op de grond. Hoe druk ons leven ook is, op zo’n moment is er niets van tel behalve jij, de berg en het licht dat langzaam over het land glijdt.

zonsopgang bergen
Het eerste licht valt over de met mist bedekte bergflanken.

De berg op

Om een zonsopgang in de bergen te zien, moet je vroeg opstaan. Heel vroeg. Terwijl het land om je heen nog slaapt, moet jij de berg op. Dat vraagt doorzettingsvermogen want oh, wat zou je er voor geven om in je bed te kunnen blijven liggen.

En toch. Wanneer je op de donkere flanken wandelt, voel je iets. Een soort tevredenheid die je enkel in de natuur vindt. Je wandelt door het schemerduister en rondom jou wordt de natuur wakker. De eerste vogel zingt in de takken boven je hoofd, met wat geluk zie je een uil of een das of gemzen op de almen.

Hoe hoger je stijgt, hoe lichter de wereld wordt. De lucht kleurt lichtblauw en zachtroze. De wolken krijgen een gouden tint. Mist kruipt over de hellingen en vult de valleien. Een eenzame buizerd zwenkt tussen de bergtoppen en steekt scherp af tegen de zachte lucht.

De zonsopgang

Naar de top klimmen is intens. Je ademhaling versnelt, je hart moet harder werken, je spieren verzuren. Maar dat vergeet je meteen wanneer je de top bereikt. Het moeilijke stuk is voorbij, het mooiste deel komt nu.

Vanop de top zie je hoe de wereld ontwaakt. De eerste zonnestralen breken tussen de bergtoppen en geven de rotsen een warme tint. Langzaam glijdt het zonlicht over de bergen en de valleien en hoe hoger de zon stijgt, hoe lichter de wereld wordt.

Naar een zonsopgang in de bergen kijken heeft haast iets spiritueels. Het is een moment van stilte, van herademen. Het kost tijd, want het duurt even voor de dag echt aanbreekt. Maar die tijd geeft je de kans om het moment echt te beleven.

zonsopgang bergen
Zacht licht vult de vallei.

Ontbijt in de zon

Na een paar uur wandelen en klimmen heb je een ontbijt verdient. Een kop dampende koffie of thee en een broodje smaken des te beter na een lange wandeling. Lokale producten, zoals alpenkaas, kruidenthee en stevig, grof brood met boter van alpenmelk maken jouw ontbijt des te beter. En gezonder.

Je kan je eigen ontbijt meebrengen in een rugzak, maar het loont ook om op voorhand even op te zoeken of er berghutten zijn die vroege wandelaars ontvangen voor een ontbijt. De ochtenden in de bergen kunnen, zelfs in de zomer, koud zijn en niets is zo heerlijk als met een kop thee bekomen in een warme berghut.

Yoga tijdens de zonsopgang

Om helemaal tot rust te komen, om het moment echt te ervaren, kan je deelnemen aan een sessie yoga op de bergtop. Terwijl jij jouw spieren en lichaam strekt en tot rust laat komen, zie je de zon traag boven de bergen uitkomen. Na afloop voel je je kalm en ontspannen, klaar om je dag verder te zetten.

In de Oostenrijkse regio Schladming-Dachstein kan je deelnemen aan yoga sessies tijdens de zonsopgang in de bergen. De ervaren yoga-instructrice Karin, van het Bio-Hotel Bergkristall leidt je met zachte stem door de sessie en helpt je om je balans terug te vinden.

zonsopgang bergen
Een zonsopgang in de bergen bekijken is een haast spirituele ervaring.

Naar de zonsopgang wandelen

Een zonsopgangwandeling is een ervaring die je niet vergeet. Het gevoel van alleen te zijn op de wereld, het uitzicht terwijl de zon langzaam opkomt, is onbeschrijfelijk. Maar een zonsopgangwandeling kan ook een fikse uitdaging zijn. Voor je vertrekt, kies je best een wandeling die geschikt is voor jouw niveau, al dan niet met een gids die de omgeving goed kent.

In het Oostenrijkse skigebied Axame Lizum wandel je in 2.5uur naar de top van de Nockspitze. De wandeling is gemakkelijk te volgen en niet te zwaar en daarom heel geschikt voor een zonsopgangwandeling. Vanop de top kijk je uit over het Inntal, Wipptal en het Stubaital.

Vanuit het Inntal of het Zillertal kan je naar de top van de Kellerjoch wandelen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omliggende valleien. Er zijn verschillende wandelpaden die naar de top leiden, dus je informeert best even op voorhand welke meer geschikt is. Ben je eenmaal aan de top, dan kan je heerlijk ontbijten in de Kellerjochhütte.

De wandeling naar de top van de Gratlspitz duurt nog geen anderhalf uur, maar kan best pittig zijn. Op de top wordt je wel beloond met een uitzicht over het Karweldelgebergte, de Kitzbüheler Alpen en de Hohen Tauern.

zonsopgang bergen
Bergtoppen kleuren oranje.

Wandel naar het dal

Wie meer moeite heeft met het vroege opstaan voor een zonsopgang in de bergen, kan de berglift naar de top nemen en naar beneden wandelen. Vooral in de zomer openen verschillende bergliften extra vroeg. Je stijgt zonder moeite de berg op voor een prachtige zonsopgang, waarna je op je eigen tempo de berg weer afdaalt.

Vaak vind je bovenaan de berglift een restaurant of een hut die ontbijt aanbieden voor wie van de zonsopgang wil genieten. Op tijd reserveren is belangrijk, want vaak zijn deze restaurants ver op voorhand volgeboekt.

Plan je zonsopgangwandeling

Iedereen zou tenminste een keer in zijn leven een zonsopgang vanop de top van een berg moeten meemaken. Een zonsopgangwandeling hoeft niet moeilijk te zijn, maar je kan best wel een plan maken voor vertrek, want je zal vertrekken in het donker of in de schemering.

Kies een wandeling en informeer jezelf goed over de moeilijkheidsgraad en de duur van de wandeling. Kijk zeker ook na wanneer de zon opkomt, zodat je de zonsopgang niet mist. Draag gepaste kledij en schoenen en hou er rekening mee dat het ’s ochtends flink koud kan zijn in de bergen.

Voel je je niet zelfzeker in de donkere bergen, sluit je dan aan bij een groepswandeling of kies ervoor de zonsopgangwandeling met een berggids te maken. Een berggids kent het terrein goed genoeg om je een realistische inschatting te geven van de moeilijkheid van jouw wandeling. Bovendien weet een berggids alles over de fauna en flora van de bergen.

Naar de zonsopgang kijken vanop de top van een berg is een betoverende ervaring. Of je voor een urenlange klim kiest of voor een meer ontspannen wandeling naar boven, het resultaat is even belonend. Even magisch.

zonsopgang bergen
Daar is de zon!
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *