Winter in Canada

Een wintervakantie in Jasper

Publireportage

Het Jasper National Park staat bekend om zijn ruige natuur, zijn bruisende rivieren en de wolven, elanden en bizons die er leven. Vooral in de winter, wanneer de sneeuw metershoog ligt en het noorderlicht in de hemel danst, is het Jasper National Park een must visit.

Je vindt het Jasper National Park in de Canadese Rocky Mountains, in Alberta in het zuidwesten van Canada. Het park bestaat uit 11.000 vierkante kilometer wilde natuur. Je kan het park bezoeken, maar grote delen ervan zijn te wild om met de auto te bezoeken, waardoor je te voet of op sneeuwschoenen verder moet. Maar dat draagt net bij aan de magie.

Jasper National Park
Foto door Jeff Lewis Photography

Naar Jasper

Je bereikt Jasper het gemakkelijkste met een KLM vlucht van Amsterdam Schiphol naar Edmonton International Airport. Van daaruit is het ongeveer 350 kilometer rijden tot je Jasper bereikt. Met een huurauto vertrek je in het bruisende Edmonton, en rij je over prachtige routes naar het westen. Het kost je ongeveer vier uren om de afstand af te leggen, maar reken gerust wat extra tijd, want je zal af en toe willen stoppen om van het uitzicht te genieten.
Rij je liever niet zelf, dan kan je gebruik maken van de shuttleservice van SunDog Tours, die ‘s winters naadloos aansluit met de KLM vlucht.

Wil je op een meer ontspannen manier reizen, of zelfs op een meer ecologische manier, dan kan je in Edmonton The Canadian nemen; een trein die je in zes uren door het prachtige landschap naar Jasper brengt. Het voordeel van de trein is dat je zonder op de weg te moeten letten kan genieten van het natuurschoon. Het nadeel is dat je niet kan uitstappen om foto’s te maken.

Jasper National Park
Foto door Jeff Lewis Photography

Overnachten in Fairmont Jasper Park Lodge

In het hart van het Jasper National Park ligt het dorp Jasper, dat in de 19e eeuw gesticht werd als een outpost voor de bonthandel en uitgroeide tot een gezellig dorp vol knusse cafeetjes en restaurants. Er wonen niet veel mensen in Jasper, maar toch is het een levendige plaats.

Je vindt verschillende hotels in Jasper, maar geen een ervan is zo mooi en sfeervol als de Fairmont Jasper Park Lodge. Het hotel ontstond in 1921 als een van de Canada’s Grand Railway Hotels, toen nauwelijks meer dan een houten hut, en groeide uit tot het meest gerenommeerde hotel van de streek.

De Fairmont Jasper Park Lodge heeft prachtige kamers en suites, maar het zijn die typische, houten blokhutten die een verblijf er echt de moeite waard maken. Of je er nu met zijn tweetjes logeert, of juist met hele gezin, zo’n blokhut heeft alles wat je nodig hebt om comfortabel, zelfs luxueus te logeren in Jasper National Park.

Jasper National Park

Wat te doen in Jasper

Vanuit de Fairmont Jasper Park Lodge ben je in een oogwenk in de wilde natuur. In de winter kan je die natuur ontdekken op de langlauflatten of op sneeuwschoenen. Onder begeleiding van een ervaren gids glij of stap je door het besneeuwde landschap. Onderweg geniet je van een ongeëvenaard uitzicht over de bergen, en met wat geluk zie je wilde bizons, elanden of arenden die tussen de hoge dennentoppen scheren.

Hou je van activiteiten met wat meer snelheid? Huur dan een fatbike om het park te verkennen aan de hand van trails specifiek voor fatbikers, of plan een rit met een husky slee. Niks is zo opzwepend als door de stille bossen zoeven op een slee getrokken door enthousiaste honden. De dieren houden ervan door de sneeuw te rennen, zijn zelfs nauwelijks te stoppen. Een avontuur dat je nooit meer vergeet.

Liever wat meer uitdaging? Niet ver van het dorp ligt het skiresort Marmot Basin. Hier leef je je uit op de met sneeuw bedekte berghellingen met pistes voor elk niveau. Beginners kunnen het skiën meester worden op de lagere pistes en onder begeleiding van een skileraar, maar ook ervaren skiërs hebben genoeg om hun tanden in te zetten. De poedersneeuw van de Canadese Rocky Mountains is namelijk niet te vergelijken met wat we hier in de Alpen vinden.

Jasper National Park is het tweede grootste Dark Sky Reserve ter wereld, wat wil zeggen dat er zo weinig mogelijk lichtvervuiling is. De nachthemel is er zo helder dat je de sterren kan tellen. Maar ook het noorderlicht laat zich regelmatig zien. Dansend in dikke golven groen en paars.

Jasper National Park
Foto door Jon Hayward

Ontspannen en genieten

Het wordt snel donker in de winter en na een dag in de sneeuw en de vrieskou heb je rust en warmte verdient. Jasper bulkt van de gezellige restaurants waar je heerlijk kan eten, waar je kan genieten van lokale specialiteiten. Stop bij een van de vele kofiehuisjes voor een kop koffie met gebak of voor een zuurdesem bagel. Proef het bier van de Jasper Brewing Company, dat ze brouwen in hun eigen kelder. Schuif aan tafel bij Evil Dave’s Grill, dat naar eigen zeggen wicked food serveert.

Smaakt dat naar meer? Dan kan je deelnemen aan de Jasper Food Tour, een wandeling onder leiding van een gids waarbij je alles leert over de lokale food scene. Van Canadese specialiteiten tot lokale bieren tot wild: het komt allemaal aan bod tijdens deze tour. En natuurlijk moet je niet alleen luisteren, je mag ook proeven. Bij elke locatie krijg je een hapje en een drankje.

Jasper National Park

Een vleugje Edmonton

Heb je Jasper National Park helemaal ontdekt, heb je je helemaal kunnen uitleven op de pistes van Marmot Basin, heb je je kunnen ontspannen aan tafel van een van de restaurants? Dan is het tijd om weer terug te keren naar huis. Maar voor je terugvliegt, is het de moeite om nog een dag of twee in Edmonton te verblijven. De stad is helemaal anders dan het groene Jasper, maar net daarom een plaats die je gezien moet hebben.

Edmonton is een relatief jonge stad, die zo’n 100 jaar geleden gesticht werd. Het is de hoofdstad van Alberta en de vijfde grootste stad van Canada. Logeer in een van de vele hotels die Edmonton rijk is en ontdek het gezellige stadscentrum. Net zoals is Jasper, is de food scene van Edmonton iets om je tanden in te zetten.

Proef Canadese specialiteiten bij Bundok, gebak bij The Duchess Bake Shoppe en gerechten van boer-tot-tafel bij RGE RD. Maar wil je je winterreis écht in stijl afsluiten? Dan boek je een tafeltje bij Pei Pei Chei Ow. Chefkok Scott Iserhoff kookt op het ritme van de seizoenen en laat zich daarbij inspireren door inheemse en traditionele gerechten, die hij klaarmaakt met een moderne twist. Eten bij Pei Pei Chei Ow is altijd een totaalervaring en daarom de beste afsluiter van een geweldige vakantie in Jasper-Edmonton.

Jasper National Park

Reis naar Jasper

KLM biedt vluchten aan van Amsterdam Schiphol tot Edmonton International Airport, vanwaar je met een huurauto of het openbaar vervoer kan doorreizen naar Jasper. Beter nog, je kan een pakketreis boeken met KLM vlucht, accommodatie, lokaal vervoer en skipas voor Marmot Basin. Bovendien kan je, als je een pakketreis boekt, je eigen ski’s of snowboards gratis meenemen op de vlucht. 

In de winter is het natuurlijk erg koud in Jasper-Edmonton. Zorg ervoor dat je voldoende warme kledij hebt. Een isolerende onderlaag, donzen jas en wind- en waterdichte jas en broek zijn geen overbodige luxe. Zorg ook voor goede handschoenen en sneeuwlaarzen of -bottines.

Actief en avontuurlijk of cultuur en culinair genieten? Op de website van Edmonton-Jasper vind je alle excursies, activiteiten en ervaringen die je kan beleven in Jasper of Edmonton. Boek zeker op tijd, want je wil natuurlijk zeker zijn dat je een plaatsje hebt.

Jasper National Park


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *