Bordeaux

een oudejaarsdag in bordeaux

Oud en nieuw: een feestdag die in bijna ieder land wel anders gevierd wordt. Ik begin mijn oudjaarsdag op de markt van Bordeaux, en vele Bordelais doen dit met mij. In Frankrijk draait oudjaarsdag met name om koken, eten en drinken (zoals bijna elke feestdag in Frankrijk) en uiteraard begin je jouw dag dan op de markt.

Oudjaarsdag is dan ook niet voor niets één van de drukste dagen van het jaar op dé overdekte markt van Bordeaux: Le Marché des Capucins.

Bordeaux

Struinen op Le Marché des Capucins.

Met mijn camera wurm ik mij door de drukke menigte en verschillende geuren. Buiten het kopen van je wekelijkse groentes, vlees en vis, kun je hier ook genieten van verse Fruits de Mer en goede tapas. Of begin je dag met croissants en een cappuccino: de markt is eigenlijk de zuidelijke versie van onze eigen markthal.

Bordeaux

Een levendige plaats.

Het mooie aan Le Marche is dat het misschien wel de meest multiculturele plek van Bordeaux is. Alle lagen van de stad vinden elkaar terug op de markt, en toeristen zijn hier dan ook met mondjesmaat te vinden.

Bordeaux

Le Marché is een plaats waar je alles en iedereen kan vinden: het kloppend hart van Bordeaux.

Bordeaux

Bloemen, voor oudejaarsdag.

Na een dubbele cappuccino zwaai ik naar de eigenares van de marktkraam die swingend op Nina Simone koffiebonen staat te malen. Ik loop de drukke markthal uit, koop een blikje mangosap bij een Marokkaanse buurtsupermarkt en terwijl de zon door de wolken begint te branden loop ik naar de boulevard.

Bordeaux

Jongeren op skateboards zoeven tussen de mensen door.

De kilometers lange boulevard wordt door de plaatselijke bevolking Les Quais genoemd en is hét epicentrum van de stad. Skaters, hardlopers, honden, jongeren, en ook rollerskates zorgen voor het straatbeeld. In tegenstelling tot de markt is Les Quais een prachtige plek waar toeristen en locals mooi samenkomen.

Bordeaux

De kilometerslange Le Quais leidt je door de stad.

Ruim 10 jaar geleden is op de boulevard ook een gigantische fontein aangelegd die ook wel De Waterspiegel wordt genoemd. Enorm in trek bij kinderen, en in de zomermaanden wil de spiegel ook bij de volwassen toerist voor verkoeling zorgen.

Bordeaux

Spelend in een fontein die er bij windstilte als een spiegel bij ligt.

Inmiddels tikt het kwik de 20 graden aan en met name in de zon is het heerlijk vertoeven. Jongeren genieten in het gras van champagne en verse oesters, een ouder stel kijkt vol bewondering naar een groepje jongeren die hun skate-tricks laat zien en een local steekt een sigaretje aan terwijl hij geconcentreerd een boek leest.

Ik besluit te wandelen naar Le Jardin Public, wat het stadspark van Bordeaux is.

Bordeaux

Het stadspark is een rustplaats voor iedereen.

Onderweg naar Le Jardin Public wandel ik door de wijk Les Chartrons een chique wijk in het centrum van Bordeaux. De wijk is rijk aan antiek winkeltjes, brocantes, mooie boetiekjes en een prachtige kathedraal.

stadsgezichten

Een typisch Frans zicht. Eentje dat we allemaal kennen en graag zien, wellicht?

Bordeaux

De zandsteen van de gevels geeft meteen een warme sfeer aan.

Het is inmiddels namiddag, en terwijl ik door Les Chartrons loop zie ik, wanneer ik naar binnen loer, menig moeder met schort al aan het fornuis staan. Terwijl verschillende geuren door de straat trekken lopen hier en daar wat verdwaalde toeristen rond.

Per fiets door de stad

Een dame op de fiets heeft haar feestkledij al aan.

Inmiddels sluiten de eerste brocantes haar deuren om de laatste uren van 2017 samen met de familie te kunnen vieren. Terwijl op de hoek van de straat twee kinderen hun grootvader in de armen vliegen en luidruchtig hun kerstcadeaus laten zien, loop ik onder de goud geverfde poort van Le Jardin Public door.

Het stadspark van Bordeaux is erg kindvriendelijk en heeft zelfs een eigen kinder-eiland waar fietsen, honden en niet-ouders verboden zijn. Ook verzorgt in de zomermaanden Pierre dagelijkse poppenkastvoorstellingen in de plaatselijke basisschool.

Ook is het park de plek waar zakenmensen hun lunch komen nuttigen. Andere mensen komen er een boekje lezen, hun hond uitlaten of voetballen met hun kinderen.

Een paardenmolen!

Een glimp in een kinderwereld.

De draaimolen die op kinder-eiland staat zorgt voor een klassiek kermis-deuntje wat door het park te horen is, en terwijl de draaimolen een van haar laatste rondjes van 2017 draait, slaat het weer ineens om. Hevige windstoten zorgen ervoor dat kleedjes wegwaaien en plastic stoeltjes door de lucht vliegen.

Ik besluit dat dit het einde was van een prachtige middag, en net als de meeste mensen in het park besluit ik terug naar huis te keren om de laatste uren van een prachtig jaar in familiale kringen af te sluiten.

Bordeaux

Struinen, heet dat dan.

One Comment
  1. Prachtige reportage .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *