Oostenrijk

Een wijn-nitwit gaat wijn proeven Oostenrijk

Toen ik de uitnodiging kreeg om te gaan leren over wijn in Oostenrijk, stond ik te popelen. Jeej, terug naar Oostenrijk! En jeej, weer eens iets nieuws proberen! Want ik ken helemaal niets van wijn. En gaan leren wijn proeven in Oostenrijk, dat klinkt toch gesofisticeerd, nietwaar?

Maar, oeps, ik ken niks van wijn

Eenmaal in Wenen aangekomen en mijn reisgenoten ontmoet te hebben, kwam ik tot de conclusie dat ik vrijwel de enige was die niets van wijn kende. Ik was op stap met vinologen, redacteurs van talloze wijnreportages, iemand met een eigen wijnmagazine, noem maar op.

Daar zat ik dan, als nitwit tussen de experts. Best intimiderend, geef ik toe. Maar al gauw kon ik de humor ervan in zien en besloot me te focussen op datgene waar ik goed in ben; leren in een sneltempo. En dat is exact wat ik deed.

oostenrijk
Een nitwit gaat wijnproeven!

Een hint van dit en dat

Tijdens de proeverijen werd er gesproken over dingen zoals ‘body’, ‘afdronk’, ‘mineraliteit’, ‘een hint van dit en een hint van dat’ enzovoort… En als ik heel eerlijk ben, in het begin had ik absoluut geen idee waarover ze het hadden, ook al deed ik mijn best te zoeken naar al die hintjes van dit en dat. Ik proefde vooral wat ik lekker vond en wat ik minder lekker vond. Maar, na een tijdje wijnen naast elkaar te proeven, en te ruiken, wat uiteraard ook een belangrijk onderdeel is van wijnproeven, begon ik om den duur hier en daar subtiele tonen te onderscheiden. Het begon met de geur van peer en citrus gewaar te worden tussen al die fruitige geuren, en op een gegeven moment kon ik de typische Pinot Noir druif herkennen in één van de rosés die ik proefde. Niet dat ik dat als nitwit luidop durfde te zeggen, maar achteraf bleek het toch correct te zijn. Hoera voor mezelf!
Het is dus waar wat ze zeggen; je kan je reuk- en smaakreceptoren effectief trainen.

Oostenrijk.
Wijnproeven is niet eenvoudig als je er weinig kennis over hebt. Maar met proberen kom je al heel ver.

Oostenrijkse landschappen

Wat leerde ik nog? Een heleboel! Zo leerde ik dat er een aantal cruciale factoren zijn die de wijnen uit Oostenrijk zo veel karakter geven. Het klimaat is een belangrijke daarvan. Door de vrij centrale ligging in Europa is Oostenrijk eigenlijk een overgangszone van verschillende klimaten, waardoor het land profiteert van zowel het vochtige Altantische klimaat, als het warmere Pannonian klimaat. Dit resulteert in warme, zonnige zomer- en herfstdagen met koele nachten, en is blijkbaar de sleutel om goede druiven te kweken.

De terrassen van Dömane Wachau.

Uiteraard speelt het landschap ook een essentiële rol. Zo zie je dat de wijngaarden van de beroemde Dömane Wachau tussen stapelmuurtjes op steile terrassen groeien op de heuvels. Dit maakt Wachau één van de meest exceptionele, en ook één van de mooiste, wijnregio’s van het land. Hoewel Dömane Wachau veel verschillende druivensoorten kweekt, richten zij zich voornamelijk tot de Grüner Veltliner druif, de nationale trots van Oostenrijk. Niet voor niets een druif van wereldklasse.

Dömane Wachau.

Ook de bodem van de wijngaard geeft smaak aan de wijn, en de wijn regio’s in Oostenrijk hebben een zeer gevarieerde grond. De ene regio heeft meer klei en leem, terwijl een andere meer kalk en gesteente kan bevatten, of zelfs als vulkanisch beschreven kan worden. Dit biedt Oostenrijk de mogelijkheid om een breed scala aan interessante wijnen te produceren.

De wijngaarden in Röschitz zijn een goed voorbeeld hiervan. Onder andere de specifieke grond, die je nergens anders terugvindt in de regio, zorgt ervoor dat de wijnen van het wijnhuis Gruber Röschitz zo speciaal en uniek zijn.
Gruber Röschitz is een klein familiebedrijf dat wordt gerund door 2 broers en hun zus, en zich focust op biologische en duurzame teelt. Hun fermentatie proces gebeurt zonder toevoegingen!

Van alle wijnhuizen die ik bezocht heb, was dit mijn favoriet. Ik werd aangenaam verrast door hun wijnen, en dat wil wat zeggen als je al een aantal dagen niets anders hebt gedaan dan wijn proeven. Ik heb zelfs twee flesjes mee naar huis genomen.

Oostenrijk
Domein Röschitz, waar ik aangenaam werd verrast door de biologische en duurzame teelt van de druiven.

Respect voor natuur en cultuur

Dat is trouwens iets dat mij opviel; dat heel veel wijnmakers hier respect hebben voor de natuur en hun eigen cultuur. Oude tradities worden in ere gehouden, maar gecombineerd met moderne kennis. Ze proberen zo biologisch mogelijk te werken, en vaak ook met een biodynamische benadering.

Neem wijnhuis Meinklang bijvoorbeeld; zij runnen een boerderij om eigen mest te produceren voor hun wijngaarden, en dat de beestjes gelukkig en goed verzorgd zijn is volgens hun een belangrijk aspect om goede mest te verkrijgen. Ze telen ook zelf het voedsel voor hun dieren. Biodynamische wijnbouw, en dus in contact staan met de natuur, is hun prioriteit. Ze proberen hun wijnen zo weinig mogelijk te manipuleren, en dat proef je!

Een fles wijn van Meinklang heeft een erg minimalistisch etiket. Maar laat je niet bedriegen, de inhoud van de fles is van hoge kwaliteit.

Wijn hoofdstad Wenen

De goede reputatie van Oostenrijkse wijnen is afgelopen jaren enorm gegroeid. En zeker Weense wijnen zijn beroemd. Wenen staat bekend als de wijn hoofdstad en heeft zo’n 700 hectares aan wijngaarden! Dat zou je niet denken voor een grote stad. En hoewel Oostenrijk parels van rode wijnen en rosés heeft, floreert het land vooral met hun witte wijnen. Zowel de stille als de mousserende Sekt wijnen.

Een heel typisch fenomeen in Wenen is de Gemischter Satz; dit is een wijn gemaakt van verschillende druivensoorten bij elkaar. Verwar het niet met een cuvée wijn, dat een blend is van twee apart gemaakte wijnen, die later zijn samengevoegd. Bij Gemischter Satz zijn de verschillende druivensoorten samen in één wijngaard geplant. Ze worden samen geplukt, geperst, en gefermenteerd.
Zo heeft Weingut Wieniger een grote rol gespeeld in de bekendheid van van de traditionele Wiener Gemischter Satz. Het wijnhuis bevindt zich in de stad Wenen zelf, en de wijnen die hier geproduceerd worden, zijn over de hele wereld terug te vinden. Door de veranderende natuurelementen zijn hun wijnen elk jaar anders, en daar zijn ze juist trots op, want ze leveren elk jaar wijnen van uitstekende kwaliteit.

Oostenrijk
Wijnvaten staan opgestapeld te wachten voor gebruik.

Onze tips voor een reis naar hét wijnland

Als je ooit als wijnliefhebber in de buurt van Wenen of de andere wijnregio’s bent, bezoek dan zeker een keertje een Heuriger. Dit is een soort taverne waar ze voornamelijk de nieuwe jonge wijnen serveren van lokale wijnboeren. En je kan er lekker traditioneel eten! Heurigen staan bekend om hun gezelligheid en het thuisgevoel dat je er ervaart.

Zeker een tripje waard is Pulker’s Heuriger in Rührsdorf, een uurtje rijden van Wenen. Het deed me een beetje denken aan de hütten die wandelaars onderdak bieden in de Oostenrijkse bergen. Je eet er van houten plankjes in plaats van borden, en gedeelde kommen met brood, groenten, reuzel, pateés en beleg, vlezen en kazen, vullen de lange houten tafels die bijdragen aan de rustieke sfeer. En dat met een glas lekkere wijn. Of meerdere glazen, als we toch eerlijk zijn.

Zo heeft het wijnhuis Mayer am Pfarrplatz in Wenen, ook bekend om hun Gemischter Satz wijnen, een eigen heuriger met een huiselijke atmosfeer, en een gezellig terras waar je onder wijnranken en walnootbomen kan genieten van je glas wijn.
Een leuk weetje; Beethoven schreef hier zijn 9e symfonie toen hij hier woonde.

Oostenrijk
Het wijnhuis Mayer am Pfarrplatz in Wenen heeft een eigen heuriger met een huiselijke atmosfeer.

Hoe was dat wijnproeven nu voor een nitwit?

Het was een zeer leerrijke trip! Als mij wordt gevraagd of ik nu iets ken van wijn, dan durf ik zeker nog niet ja te antwoorden. Ik blijf toch vooral een wijn-nitwit. Maar ik heb zeker en vast een nieuwe appreciatie voor wijn ontwikkeld. En al helemaal voor de Oostenrijkse wijnen!

Ik ben heel benieuwd welke ik zal terugvinden in België.

Oostenrijk
De sfeervolle wijngaarden van Wenen: wie dacht dat je zoiets bij een drukke stad kan vinden?
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *