Vaarvakantie

Een vaarvakantie zonder vaarbewijs

Publireportage

Een vaarvakantie is een ontspannen, eenvoudige manier om een land te verkennen. Het heeft iets romantisch om het landschap voorbij te zien glijden, om aan te meren waar en wanneer je maar wil. Slow travel op zijn best!

Ooit bracht ik een paar dagen door op een rivierboot in Polen. Terwijl ik rustig genoot van het zonnetje, van een drankje, gleden eerst steden, dorpen en dan dichte natuurgebieden langs mij heen. Mensen wuifden vanop de oevers, ik zwaaide terug. Af en toe zag ik een hert in de dichtbegroeide oevers, of een arend die over het water zweefde.

Terug aan land voelde het alsof ik terug in de wereld stapte na een hele tijd weg geweest te zijn. Ik was ontspannen en gewoon gelukkig. Dat gevoel wilde ik vasthouden. Nog eens beleven. Een vaarvakantie staat je toe om een land te verkennen op een geheel nieuwe manier. Het Franse bedrijf Nicols biedt vaarvakanties aan waarvoor je niet eens een vaarbewijs nodig hebt. Dit zijn hun mooiste bestemmingen.

Portugal – Grande Lago

In de streek Alentejo, Portugal, vind je het grootste kunstmatige meer van het land: het Grande Lago. Het meer is omringd door dat typische, Portugese landschap en van die gezellige dorpjes. Een vaarvakantie op het Grande Lago is dus een combinatie van zon, natuur en gezelligheid.

Bovendien staat Alentejo bekend als een dark sky reservaat. Omdat er weinig lichtvervuiling is in deze streek, zie je hier de meest prachtige sterrenhemels. Zelfs de Melkweg is er zichtbaar met het blote oog. Met een glaasje Portugese wijn in de hand, en een bord tapas vlakbij, kijk je van op het dek van je boot naar de hemel, terwijl het water zachtjes tegen de boot kabbelt.

Vanuit de luchthavens van Lissabon en Faro bereik je in enkele uren het plaatsje Amieira, waar je vaarvakantie start.

Vaarvakantie
In Portugal is het heerlijk warm en zonnig. Het water biedt verkoeling.

Frankrijk – Canal du Midi of Bretagne

Frankrijk kent een ruim netwerk van vaarroutes. De mooiste route er uit kiezen, is dus niet gemakkelijk.
Het beroemdste kanaal van Frankrijk is natuurlijk het Canal du Midi: 250 kilometer lang tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Het kanaal is zo mooi, en heeft zo’n prominente plaats in de Franse geschiedenis, dat het beschermd wordt door UNESCO. Perfect voor een heuse riviercruise.
Aan boord van je eigen boot vaar je onder platanen en cipressen en langs gezellige dorpen en levendige stadjes. Neem zeker de tijd om langs de stad Carcassonne te varen. Vanop het water zijn de wallen en vestingmuren gewoonweg indrukwekkend.

Maar ook het ruige Bretagne is een uitstekende keuze voor een vaarvakantie. De middeleeuwse steden, burchten en dorpen met vakwerkhuizen roepen een bijzondere sfeer op. Vanop een rivierboot verken je Bretagne vanuit een heel andere invalshoek dan gewoonlijk.

Voor een vaarvakantie op het Canal du Midi en in Bretagne voorziet Nicols verschillende opstapplaatsen.

Vaarvakantie
Geniet van een groene omgeving.

Duitsland – Mecklenburg

Mecklenburg, dat ten noorden van Berlijn ligt, is het grootste merengebied van Duitsland. De streek staat vooral bekend om zijn groen, zijn meren, zijn frisse lucht. Alles wat je nodig hebt om voor heerlijke vaarvakantie.
Grote steden zal je niet vinden in Mecklenburg. Kleinere plaatsen, met kasseistraten en vakwerkhuizen bieden een mooie afwisseling van je dagen op het water.

Je vertrekt met je boot uit het plaatsje Lübz. Van daaruit vaar je vlot de rivier Elbe op, om zo de grotere meren in de omgeving te bereiken. Vanuit Antwerpen rij je in zo’n 700 kilometer naar Lübz. Gemakkelijk te bereiken dus.

Vaarvakantie
Genieten van verre uitzichten.

Nederland – Gelderland

Een vaarvakantie dichtbij huis geeft je niet alleen het voordeel dat je de streek al wat kent, maar ook dat je niet ver moet reizen om je startpunt te bereiken. Je vaarvakantie in Nederland start in het dorp Kerkdriel. Van daaruit verken je bijna heel Nederland. Je vaart langs rechte sloten, omringd met windmolens en tulpenvelden. Onderweg ga je aan land in kleine steden, op zoek naar die Nederlandse gezelligheid.

Binnen Nederland biedt Nicols de keuze uit verschillende vaarroutes door een of meerdere provincies. Je past de reis aan je eigen tempo aan en geniet volop van het uitzicht over het vlakke landschap.

Vaarvakantie
‘s Avonds leg je aan waar je wil.

Over Nicols

Nicols is een Frans bedrijf dat zich specialiseert in vaarvakanties waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt. Zij hebben verschillende boten in hun vloot, die plaats bieden aan groepen van verschillende groottes. Kies je voor een vaarvakantie met z’n twee, of voor een heuse familievakantie met misschien zelfs meerdere boten? De keuze is aan jou!

Je hoeft je natuurlijk geen zorgen te maken over het varen. Voor je vertrekt, krijg je een uitgebreide uitleg over hoe de boot te besturen, hoe je te gedragen op het water en waar je overal kan en mag aanleggen.

Naast het feit dat je een streek vanuit een heel nieuw perspectief ontdekt, hoef je je niet bezig te houden met het zoeken van hotels en restaurants. Aan boord van de rivierboten van Nicols vind je een uitgeruste keuken en eetplaats, en natuurlijk voldoende slaapruimte en badkamers voor alle passagiers. Sommige boten kunnen zelfs uitgerust worden met een klein zwembad. Alle informatie over de verschillende boten en de verschillende formules vind je op de website van Nicols. Al wat je moet doen, is kiezen.

Vaarvakantie
Heerlijk ontspannen op het water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *