Vaarvakantie

Een vaarvakantie met Nicols

Publireportage

Afgelopen jaren kreeg ik op reis soms de kans aan boord te gaan van een plezierboot of een rivierjacht. Dat bleek telkens een speciale ervaring: zodra ik aan boord ging, en gewiegd werd door het water, viel alle spanning van mij af. Heerlijk.

Ik hou van water. Van watersporten, van zwemmen, of gewoon van het water dat voorbij kabbelt terwijl ik in het gras zit. Dagenlang doorbrengen op een boot en van haven naar haven varen lijkt mij dan ook hemels. Spijtig dat ik zo snel zeeziek word.
De eerste keer dat ik aan boord ging van een rivierboot, ging er ineens een hele nieuwe wereld voor mij open. Varen hoeft niet per se op de zee, dat kan ook op rivieren en meren!

Vaarvakantie
Reizen op het water is zo ontspannend.

Op vaarvakantie

Het mooie aan varen op rivieren of meren is dat je dwars door het land reist, langs plaatsen waar anders nooit iemand komt. Op de oevers staat vee te grazen en soms zie je een hert wegspringen. Het is er stil, want er rijden meestal geen auto’s langs het water. Af en toe zie je een wandelaar of een fietser. Wuiven maar!

Een hele week of langer doorbrengen op een boot, terwijl je langs groene oevers vaart, aanmeert wanneer je wil en elke avond in slaap geschommeld wordt door het water. Klinkt heerlijk, toch? Hoewel ik al mocht gaan varen in Polen en Noorwegen, staat een heuse vaarvakantie nog op mijn bucketlist. Hoog op mijn bucketlist.

Heb je dan geen vaarbewijs nodig?

Om op zee te varen, of voor een bepaald type boot, heb je inderdaad een vaarbewijs nodig. Voor een vaarvakantie op onze Europese rivieren, in een kleinere boot, hoeft dat niet. Het Franse bedrijf Nicols geeft daarbij het voorbeeld. Bij hen boek je vaarvakanties zonder dat enige voorkennis vereist is.

Klinkt dat toch wat spannend? Geen zorgen, voor vertrek krijg je duidelijke instructies en een briefing over dingen waar je onderweg rekening mee moet houden. Heb je die instructies gehad, dan stap je in je boot en ben je vertrokken. Gewoon, alsof je al jaren niks anders doet.

Vaarvakantie
Alle boten van Nicols zijn uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een vaarvakantie.

Zo’n rivierjacht is toch piepklein?

Wel, je zal geen balzaal terugvinden op je boot. Maar de boten van Nicols hebben desondanks voldoende ruimte voor twee tot zelfs twaalf personen. Aan boord vind je slaapruimte voor iedereen, een of meerdere badkamers, een keuken en eetplaats.

Op het dek vind je een of twee terrassen, waar je in de zon kan zitten genieten van het voorbij glijdende landschap. Bijna alle boten uit de Nicols vloot hebben zelfs ruimte genoeg om een eettafel buiten te zetten.

Vaarvakantie
Heerlijk toch, de wereld zien vanop een plezierbootje?

Is dat wel iets voor mij?

Een vaarvakantie is per definitie slow travel. Het tempo is gezapig. Terwijl er iemand stuurt, kunnen de andere passagiers genieten van een goed boek, van het landschap, van een hapje en drankje. Afhankelijk van waar je aanmeert, geniet je van het groen of van een bezoek aan de stad.

Want dat is nu net het leuke aan een vaarvakantie: je meert aan wanneer je wil. Wil je ergens twee dagen blijven? Prima! Wil je liever een tijdje doorvaren en gewoon genieten van de rust? Ook prima! Je reist helemaal op je eigen tempo. Je hoeft op voorhand nog niks te beslissen, nog niks vast te leggen. Je hebt altijd een slaapplaats bij je.

Vaarvakantie
Onderweg meer je aan in verschillende havens of ligplaatsen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Op de website van Nicols vind je alle informatie die je nodig hebt. Je kan een riviercruise boeken in Frankrijk, Nederland, Duitsland of Portugal. De prijs van je vakantie is afhankelijk van de duur en de boot die je kiest. Je kan al een vakantieboot huren voor een weekend.

Om je vaarvakantie te starten, reis je eerst naar één van de verhuurlocaties. Van daaruit vaar je naar een andere verhuurlocatie, of in een lus terug naar de plaats van vertrek. De keuze is aan jou, natuurlijk.

Klinkt dat goed? Leg je kapiteinspet dan al maar klaar.

Vaarvakantie
De groene natuur glijdt aan je voorbij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *