de Kempische Heuvelrug.

Een snoepreisje naar Kasterlee

Wanneer we op vakantie gaan, gunnen we onszelf een beetje extra. Een uitgebreid ontbijt met streekproducten, een ijsje op een warme dag, een diner in een geweldig lokaal restaurant. Die extraatjes maken van een gewone uitstap een snoepreisje.

In het Kempense Kasterlee staat genieten gelijk aan culinaire geneugten. Of je nu liever een fris pintje drinkt in een volkscafé, van ambachtelijk ijs proeft of aan tafel schuift in een sterrenrestaurant, je geniet overal van een zekere kwaliteit. Van passie voor smaak.

Thuiskomen in Kasterlee

Er is niets fijner dan het gevoel dat je krijgt wanneer je je bestemming bereikt. Je wordt warm ontvangen, je kan je bagage eindelijk neerzetten. Je kan je terugtrekken in de rust van je hotelkamer of je vakantiehuis. Die rust die dan over je neerdaalt, is iets wat je alleen ervaart wanneer je reist. Wanneer je eindelijk bent waar je wil.
Kasterlee heeft een breed scala aan accommodatie, van een eenvoudig vakantiehuis in het groen tot een boetiekhotel. Plaatsen waar je kan thuiskomen.

Kasterlee

Het Boshuisje, in het midden van de bossen, is zo’n plaats waar je in alle rust en stilte je vakantie kan beginnen. Het Boshuisje heeft plaats voor acht mensen, wat het een perfect vakantiehuisje maakt voor een of twee gezinnen. De aangrenzende speeltuin en de infraroodcabine geven net dat beetje extra aan je verblijf.

Charmeverblijf Juliette biedt ook plaats aan acht personen, maar heeft een minder speelse en meer intieme sfeer. Hier ontspan je je met je partner of met vrienden. De sfeervolle overdekte zithoek in de tuin is perfect voor het aperitief of voor een avondje kletsen met een glaasje wijn.

Hotel Corsendonk Hooge Heyde ontvangt logees die op zoek zijn naar een totaalervaring met open armen. In de stijlvol ingerichte kamers kom je helemaal tot rust, om nog maar te zwijgen over de wellness. Wil je volop genieten zonder zorgen, dan zijn de thematische arrangementen wat voor jou.

Kasterlee

Van reizen krijg je honger

Eens je bent aangekomen, eens je je geïnstalleerd hebt in je vakantiehuis of je hotel, dan krijg je al snel goesting in wat lekkers. Van reizen krijg je honger, dat is simpelweg een feit. Schuif je voeten onder tafel in een van de vele restaurants van Kasterlee.

Restaurant Kris staat voor gerechten waar je niet genoeg van krijgt in een stijlvol, en toch huiselijk decor met staalwerk en donkere kleuren. Eten in het restaurant is een ware ervaring, maar alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook gerechten bestellen en afhalen, waarna je ze aan de hand van duidelijke instructies opwarmt en serveert. Logeer je in een vakantiehuis, dan kan je met de afhaalgerechten van Restaurant Kris op eigen tempo heerlijk eten.

Heb je na je diner zin om nog een stapje in de wereld te zetten, dan kan dat in bar De Gieterij. In het industriële interieur, gemaakt met mallen uit een oude staalgieterij, en op het tuinterras geniet je van cocktails, lokale bieren en gin-tonics. Zelfs in de winter is dat De Gieterij een aanrader, want dan wordt het tuinterras omgetoverd in een wintergarden.

Kasterlee

Culinair fietsen en wandelen

Na een diner, een glaasje en een nacht zachte slaap, ontwaak je als herboren. Na een ontbijt in je hotel of in het charmante T’sjatteke Kaffe, waar je proeft van een uitgebreid ontbijt, of zelfs een lunch of een high tea, ben je klaar om Kasterlee te verkennen. Kasterlee is een groene gemeente met riviervalleien, dennenbossen en zandduinen, die je het beste kan ontdekken te voet of met de fiets.

De Proevertjeswandeling ‘Kasterlee Terminus’ stoelt in de geschiedenis van het dorp. Toen werkers en vakantiegangers na een lange reis weer thuiskwamen met het openbaar vervoer, gingen ze aan tafel in een van de vele eethuisjes aan de Geelsebaan.
De wandeling leidt je niet alleen door de mooiste kanten van Kasterlee, maar ook langs vijf zaken waar je telkens een streekgerechtje kan proeven. Van kabouterkoekjes tot een glaasje Kastels bier.

Vanaf 1 oktober tot 30 april kan je weer deelnemen aan de jaarlijkse Wandeling Met Smaak. Tijdens deze wandeling combineer je de de groene omgeving met culinaire geneugten. Onderweg stop je immers op twee locaties, waar je van een voorgerecht en een hoofdgerecht smult, en van een stuk gebak met een koffie.
Tussen 1 mei en 30 september kan je dan weer deelnemen aan de fietstocht Fietsen met Smaak. Je fietst langs landelijke wegen en door bossen en duinen. Onderweg proef je van een aperitief, hoofd- en nagerecht.

Kasterlee

Ontdek de Slapende Reus

Dwars door Kasterlee loopt de Kempense Heuvelrug, een strook ijzerzandsteenbanken die tussen Herentals en Retie loopt. De soms veertig meter hoge duinen zijn begroeid met bossen. Natte gebieden en vennen liggen in hun schaduwen en op hun flanken vind je holle wegen.

Het geheimzinnige karakter van het gebied inspireerde talloze volksverhalen over spoken en kabouters in de zandgebieden. Door de vorm van de heuvelrug in Kasterlee ontstond er een legende dat er een reus slaapt onder het zand. Een reus die toegedekt is met warm zand en dennenbomen.

Kasterlee

Het land van de Slapende Reus is een groen gebied vol kleine plekjes die je kan ontdekken met het hele gezin. Vooral in de zomer kan je heerlijk spelen of picknicken in het warme mulle zand. In de herfst, wanneer de bomen hun groen inwisselen voor warme tinten geel en rood kan je prachtige wandelingen maken in het gebied. Op het hoogste punt van de heuvelrug, tussen wandelknooppunt 82 en 86, kan je het kunstwerk A Giant Sculpture van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh bewonderen. Het lijkt wel alsof het reuzenhoofd na jarenlange erosie bloot is komen te liggen, wat natuurlijk de legende van de Slapende Reus onderlijnt.

Met rubber laarzen aan kan je ook het natte vennengebied tussen de heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete bezoeken. En als dat niet avontuurlijk genoeg is, kan je ook met de kano of de kajak de Kleine Nete op. Over het stille water varen geeft je niet alleen de kans om watervogels zoals nijlganzen en ijsvogels te zien, maar ook een heel nieuw perspectief op het landschap.

Kasterlee

Een snoepreisje naar Kasterlee

De tijd gaat snel wanneer je geniet, wanneer je dagen gevuld zijn met lekker eten, met fietsen en verkennen. Voor je het weet, is het weer tijd om naar huis te gaan. Gelukkig is Kasterlee nooit ver weg en kan je altijd, wanneer je maar wil, terugkeren. Want er is altijd meer om je tanden in te zetten.

Kasterlee ligt in de Kempen, tussen Geel en Turnhout. De gemeente bestaat uit Kasterlee, Tielen en Lichtaart, en de gehuchten Terlo en Houtum. Je kan Kasterlee vlot bereiken met het openbaar vervoer, want er rijdt een trein tussen Antwerpen en Tielen. Er is een goede busverbinding tussen Turnhout en Kasterlee. Met de auto bereik je Kasterlee gemakkelijk over de E313, die iets ten zuiden van de gemeente loopt.

Er is veel te zien en te proeven in Kasterlee. De suggesties in dit artikel zijn maar een selectie. Plan je bezoek aan Kasterlee met de hulp van hun website. Wil je graag de rest van de Kempen ontdekken, dan vind je meer informatie op de website van Toerisme Kempen.

Dit artikel is een samenwerking met Toerisme Kempen. Het is het laatste artikel uit een reeks van acht. Eerder publiceerde ik al artikels over Lier, Westerlo, Geel, Hoogstraten, Ravels, Kalmthout en Balen.

Hoewel ik zelf in Lier, de poort naar de Kempen, woon, heb ik de streek helemaal ontdekt tijdens deze samenwerking. Voor Reisgoesting reis ik vaak ver. Zo vaak, dat ik wel eens vergeet welke prachtige streken er in mijn eigen omgeving liggen. Dit was het laatste artikel in de reeks artikels over de Kempen, maar zeker niet mijn laatste bezoek aan die warme, mooie streek.

Kasterlee
Kasterlee
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *