Nockalmstrasse

Een roadtrip op de Nockalmstrasse

Bergroutes hebben een speciaal plaatsje in mijn hart. Omdat het vaak onbeschrijflijk mooie routes zijn. Routes die langs de mooiste landschappen en bergpassen lopen. Routes zoals de Nockalmstrasse in Karinthië.

Tijdens mijn bezoek aan het mooie Karinthië, nam ik de tijd om de Nockalmstrasse te verkennen. Het landschap en die gezellige berghutten brachten mij een instant vakantiegevoel. Ik legde de route eerst een klein stukje per e-mountainbike af, en later in zijn geheel met de auto, beide met Innerkrems als startpunt.

Nockalmstrasse
De Nockalmstrasse slingert zich in 52 haarspeldbochten door de bergen.

Nockberge: een biosfeerreservaat

Het gebergte Nockberge ligt deels in de deelstaten Karinthië, Salzburg en Stiermarken. Het gebergte werd vernoemd naar de ronde bergtoppen, nocken genaamd. Het geeft de hele bergketen een zacht en vriendelijk uiterlijk.

In 1980 werd er middels een referendum op burgerinitiatief gestemd over wat er met het gebied Nockberge moest gebeuren. Er waren namelijk plannen om van Nockberge een skigebied te maken, gericht op toerisme. Een deel van die plannen waren al in gang gezet met de constructie van de Nockalmstrasse.
94% van de bevolking stemde echter voor het bewaren van het gebied, en daarom werd er in 1987 beslist dat Nockberge een nationaal park zou worden. Een gebied waar de natuur en de traditionele manier van leven beschermd zouden worden.

Later werd Nockberge een biosfeerreservaat beschermd door UNESCO, om de biodiversiteit en de het ecosysteem te bewaren.

Nockalmstrasse
Een koe komt gedag zeggen.

De Nockalmstrasse

Ondanks het feit dat Nockberge beschermd is, mag iedereen genieten van de schitterende natuur in het biosfeerreservaat. Er zijn wandelpaden, langeafstandswandelroutes, mountainbike trails en de bekende Nockalmstrasse.

De Nockalmstrasse is een route van ongeveer 34 kilometer lang. De start- en eindpunten zijn Innerkrems en Reichenau. De route slingert zich in 52 haarspeldbochten, reidn genaamd in het plaatselijke dialect. Elke van die reidn is vernoemd naar een plant of bekende persoon uit de regio.
De Nockalmstrasse is enkel open in de zomer. Elk jaar wordt de route vrijgegeven zodra het weer het toestaat. Dat kan dus per jaar al eens verschillen. Om toegang tot de route te krijgen, betaal je tol. Niet erg veel, maar de prijs verschilt wel per voertuig. Je hebt toegang tot de Nockalmstrasse van 8u tot 18u.

Doorgaans wordt de route afgelegd met de auto of de motor, maar eigenlijk is het ook perfect te doen met maintainbike of de e-mountainbike. Maar ook autoliefhebbers leggen de Nockalmstrasse graag af met hun patserauto’s. Ik zag er zelfs een Lotus.

Nockalmstrasse
Te voet, per fiets, per auto. Er is genoeg te beleven in Nockberge.

Een fossiel, een boerenbad en käsnudeln

Onderweg zijn er verschillende stopplaatsen. Plaatsen waar je kan rusten, waar je gewoon even moet uitstappen om het uitzicht te bekijken, of waar je een hapje kan eten. Sommige van die plaatsen zijn diep verweven met de plaatselijke geschiedenis. Andere werden in het leven geroepen toen Nockberge als biosfeerreservaat werd geklasseerd. Al die plaatsen opnoemen, zou wat veel zijn. Dus dit zijn mijn favorieten.

Het Nockalmhof, dichtbij Innerkrems, is een museum over het biosfeerreservaat. Het ziet er een beetje uit als een gewone berghut, maar binnenin vind je onder andere een reeks fossielen die in Nockberge gevonden werden. Je leert er spelenderwijs over het biosfeerreservaat en het belang ervan. Heel interessant, en ook goed doenbaar met de kinderen. Bekijk zeker de film over mens en dier die leven in Nockberge.

Nockalmstrasse
Het fossiele leven van een prehistorisch Nockberge.

Karlbad is een stop ongeveer in de eerste helft van de route, vanaf Innerkrems. Een bergboerderij die nog steeds volop in gebruik is. In de kelders van deze boerderij vind je de boerenbaden, een gebruik dat enig is in zijn soort en al ruim 300 jaar oud is. De houten tobbes worden, met behulp van hete stenen, gevuld met heet water, waarin gebaad wordt. Het bad zou een helende werking hebben op het lichaam. En het lijkt te werken, want Karlbad is ruim twee jaar op voorhand volgeboekt.

Nockalmstrasse
Houten baden vol heet water: het zou verkwikkend zijn voor het lichaam.

Ik hield mijn middagpauze in Zechneralm, een restaurant op 1900 meter hoogte. Naast de almdudler die ik gewoon moet hebben wanneer ik in Oostenrijk ben, genoot ik van de lokale specialiteit käsnudeln. Een soort van heel dikke ravioli gevuld met kaas en kruiden, overgoten met warme boter. Lekker, maar wel stevig.
Bij Zechneralm vind je een tentoonstelling over het boerenleven in de bergen, en een klein winkeltje met allerlei specialiteiten en souvenirs. Echt de moeite om even binnen te springen.

Nockalmstrasse
In het museum van Zechneralm zie je hoe het leven er eeuwenlang aan toe ging in de bergen.

Roadtrip door Nockberge

Misschien komt het wel omdat ik echt hou van een goede roadtrip, misschien lag het helemaal aan Nockberge. Hoe dan ook, ik genoot intens van mijn roadtrip over de Nockalmstrasse. Ik wilde overal stoppen, overal genieten van het uitzicht, van de natuur.

Het idee dat je een biosfeerreservaat op eigen houtje kan verkennen – te voet, per auto of met de mountainbike – vind ik geweldig. De tol die je betaalt, wordt rechtsreeks ingezet om zowel de weg als het biosfeerreservaat te onderhouden. De stops onderweg worden gerund door de lokale bevolking, door mensen die misschien al generaties in die bergen wonen. Mensen die de streek kennen als geen ander.

De Nockalmstrasse is zo’n plaats die nu, direct, stante pede op je bucketlist moet. En ook al heb ik hem juist bezocht, ik zet hem zelf ook terug op de bucketlist. Wanneer, dat weet ik nog niet, maar ooit ga ik terug. Ik wil de Nockalmstrasse eens per fiets of per motor afleggen. De wind in je haren en de zon op je gezicht: heerlijk, toch?

Nockalmstrasse
Wat een uitzicht!
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Een roadtrip op de Nockalmstrasse”

  1. […] de zomer van 2019 volgde ik de Nockalmstrasse. Een route die zich haarspeldbocht na haarspeldbocht door de bergen slingert. De hele dag genoot ik […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *