Amerika

een roadtrip door west-amerika – deel 2

In mijn vorige blog maakte ik een opsomming van zeven activiteiten en locaties die voor mij de ultieme hoogtepunten vormden van onze reis door het West-Amerika. In dit artikel vertel ik wat er niet in mijn lijstje stond en waarom. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is rondtrekken in een van de grootste landen ter wereld meer dan alleen rozengeur en maneschijn.

Lees hier deel 1 van Marie’s blog.

Yellowstone en Grand Canyon

Mensen die vertrouwd zijn met West-Amerika hebben waarschijnlijk opgemerkt dat de twee belangrijkste nationale parken, Yellowstone en Grand Canyon, niet tussen onze hoogtepunten staan. Dat was heel bewust. Want hoewel Yellowstone uniek is in zijn soort en Grand Canyon quasi elke bezoeker versteld doet staan, doet het massatoerisme hen – naar mijn mening –  de das om.

Beide parken worden zodanig toeristisch uitgebuit dat je liever zo snel mogelijk weer schuppens bent zodra dat je er bent binnengereden. Ik moet hier eerlijkheidshalve wel bij vermelden dat wij de parken bezocht hebben in het hoogseizoen en dat je hoogstwaarschijnlijk meer kans maakt op een rustige verblijf tijdens het voor- of najaar.

Amerika

Yellowstone: het is druk als het mooi is.

Crater Lake en grote, Amerikaanse steden

Een ander belangrijk nationaal park dat in onze lijst ontbreekt, is Crater Lake. Het park doet evenzeer met verstomming slaan, maar naast een sporadische stop bij een uitzichtpunt is er jammer genoeg niet al te veel te beleven als je geen extra geld wil uitgeven aan een boottocht of eilandbezoek.

Naast verschillende nationale parken gingen we ook een kijkje nemen in een Canadese en verschillende Amerikaanse grootsteden. Zo brachten we een bezoek aan Vancouver, San Francisco, Portland, Las Vegas en New York.
Hoewel het uiteraard de moeite is om de bekendste stad ter wereld te bezoeken en een bezoek te brengen aan fabulous Las Vegas, kan ik achteraf toch alleen maar besluiten dat zulke grote steden echt niets voor mij zijn. De drukte, het overdadige aantal verkeerslichten en het gigantisch grote aantal daklozen op straat deden mij intens verlangen naar kleine straatjes in gezellige Europese stadscentra.

Ook Lake Tahoe en Sequoia National Park bezochten we tijdens onze roadtrip door West-Amerika. Beide waren weliswaar mooie en leuke plekken om wat tijd te spenderen, maar het overtoerisme stelde voor mij ook hier weer teleur.

Amerika

Vancouver is een mooie, maar erg drukke stad.

Amerika

Het drukke Las Vegas. Ze zeggen dat je het gezien moet hebben, maar is dat echt zo?

Wat we anders zouden aanpakken en waarom

Zowel tijdens als na onze grandioze roadtrip waren we het er over eens dat we te veel hooi op onze vork hadden genomen en te veel wilden zien op te weinig tijd. Achteraf gezien is het uiteraard wel fijn om te kunnen zeggen dat we wij helemaal tot in Canada zijn gereden vanuit Los Angeles en terug, maar dit zorgde tijdens de reis wel voor de nodige frustraties. Het is allesbehalve gemakkelijk om de afstanden in Amerika in te schatten. Wanneer google maps zegt dat een bepaalde rit zo’n drie uur zal duren, moet je hier minstens anderhalf uur bijtellen. Je kan je dus wel inbeelden dat het soms heel erg vervelend was als een bepaalde rit maar bleef duren. Wij houden deze informatie in ieder geval in ons achterhoofd wanneer we nog eens een gelijkaardige reis maken.

En dan ten slotte zou ik de campervan de volgende keer inruilen voor een gewone auto en een tent. Ik had graag zoveel meer gezien hebben van de nationale parken die wij bezocht hebben. Jammer genoeg is het als dagjestoerist zonder uitrusting moeilijker om meerdere dagen te gaan wandelen. Vervolgens is het ook een ware pest om een parkeerplek te vinden in de grote steden, zeker met een wat grotere auto zoals onze campervan.

Mijn tip dus voor toekomstige Amerikareizigers: bekijk op voorhand wat je het liefst wil bezoeken en maak een doenbare route van activiteiten en bestemmingen die dichter bij elkaar liggen. In het wilde weg meerdere steden en nationale parken bezoeken op een maand tijd, zoals wij deden, is echt te veel van het goede. Kies voor kleinere, minder gekende nationale parken. Die zijn minstens even mooi, maar veel minder druk.

Amerika

Lake Tahoe is weliswaar prachtig, maar in de omgeving vind je ook veel andere, mooie plekjes.

Kort samengevat

Ondanks deze bedenkingen bij onze eigen route hebben we wel de tijd van ons leven gehad. Hoewel ik toch met een klein beetje schrik vertrok, is alles perfect verlopen en hebben wij geen ernstige problemen gehad. De Verenigde Staten blijven hoe dan ook een politiestaat met een bedenkelijk figuur aan het roer. The land of the free, jawel. Maar als reiziger heb je daar gelukkig zo goed als geen last van. Toerisme is nog steeds een belangrijke industrie in Amerika, dus doorgaans word je met open armen ontvangen.

Amerika bezoek je vooral voor de magnifieke natuur, voor die uitgestrekte nationale parken. De natuur is zo overweldigend mooi, zo imposant, dat ik iedereen kan aanraden daar ten volle van te genieten. Neem de tijd om een plaats écht te verkennen, liefst met rugzak en tent. Ga niet kriskras in het rond rijden, maar kies een stukje uit en bezoek dat eens echt.

Want, ondanks al mijn bedenkingen, zou ik zo weer het vliegtuig op kunnen stappen om meer van dit prachtige land te ontdekken.

Amerika

Genieten van het buitenleven.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *