Amerika

een roadtrip door west-amerika – deel 1

West-Amerika is meer dan wat je ziet op je bord en op je televisiescherm. Amerika is voornamelijk met je mond vol tanden staan kijken naar het zoveelste eindeloze vergezicht, adembenemende natuur verkennen en line dansen met de lokale bevolking.

Vier vrienden – Ayna, twee Jens’en en ik – gaan op een roadtrip door de West-Amerika. Want wie droomt er nu niet van een rondreis door een van de meest unieke en grootste landen ter wereld? In mijn wildste dromen zou ik het land met de vijftig staten à la Thelma & Louise doorkruisen – ik heb het over hun kledingstijl en auto, uiteraard -. Hoewel wij uiteindelijk een beetje anders gekleed onze roadtrip aangingen, deed onze campervan in duizend kleuren zeker niet onder voor die gekende Ford Thunderbird.

Ik keek er naar uit om de unieke en magnifieke natuur, van waaruit artiesten van over heel de wereld al eeuwenlang inspiratie halen, met mijn eigen ogen te zien.

Thelma & Louise

Met een campervan in duizend kleuren op roadtrip door Amerika.

Hoe graag ik ook pagina’s vol zou willen neerpennen met onze avonturen, ik hou het bij zeven activiteiten en locaties die wij bijna unaniem beschouwen als de zeven ultieme hoogtepunten van onze reis door West-Amerika.

Voor elk wat wils: Lassen Volcanic National Park

Voor mensen die al eens lijden aan keuzestress vormt Lassen Volcanic Park in het noordoosten van Californië de perfecte oplossing. Vanaf het moment dat je Cinder Cone beklommen hebt, een oude vulkaan, spot je verschillende meren aan de linkerkant, een gigantische besneeuwde berg aan de rechterkant en allerhande onbeschrijfbare natuurfenomenen tussen beide in. Op deze plek beleefde ik mijn eerste wauw-moment: nog nooit zag ik zo’n grote verscheidenheid in de natuur in één oogopslag.

Na een stoffige afdaling genoten we van een frisse duik in het aangrenzende meer en een picknick onder de bomen. Met zicht op de voormalige vulkaan: veel beter kon het voor mij niet meer worden.

West-Amerika

Lassen National Park lijkt een beetje buitenaards.

Kijk je ogen uit op de idyllische Highway One

Dit hoogtepunt houdt geen concrete locatie of activiteit in, maar wel de prachtige California Highway One tussen Los Angeles en San Francisco. Toen wij op deze route terechtkwamen was het al een tijdje donker. Wij waren ‘s ochtends dus aangenaam verrast toen de majestueuze kliffen in de Stille Oceaan plotseling opdoken. Kortom, niets zo leuk dan urenlang naast een imposante oceaan rijden en sporadisch stoppen bij magnifieke uitzichtpunten.

Tip: boek je campingplaats ruim op voorhand want het is verboden om langs Highway One te kamperen.

Amerika

Imposante kliffen en een azuurblauwe zee: wauw!

Olympic National Park: waar sprookjes werkelijkheid worden

In het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten kan de natuurliefhebber zijn hart ophalen in Olympic National Park, naar onze mening een van de mooiste parken die we bezocht hebben. Tijdens een wandeling door het feeërieke Hoh Rain Forest zou het je niet verbazen mocht je plotseling oog in oog komen te staan met een kabouter of een elf. Het waren niet deze mythische wezens die ons pad kruisten, maar wel enkele wapiti’s: ook leuk als je het mij vraagt. Om het plaatje helemaal compleet te maken, sloten we de dag af met een kampvuur op onze, eveneens toverachtige, kampeerplek met wolvengehuil op de achtergrond. Of waren het misschien weerwolven? Wie zal het zeggen.

De volgende dag waren we vroeg uit de veren om de Hurricane Ridge Trail af te leggen. We konden niet de hele wandeling afleggen, wat zonde was, want de uitzichten deden verlangen naar meer. Dit nationaal park stootte voor ons alle andere nationale parken van de troon. Tot dan toe, tenminste.

Amerika

Een wapiti duikt op van tussen de bomen.

Canyonlands: ongerept en onaangeroerd

In Canyonlands, ten noordoosten van Grand Canyon, kan je op ontdekking gaan in vier verschillende districten die het nationaal park rijk is. Wij kozen voor een zonsopgang met ontbijt aan grand view overlook in het Island in the Sky district en voor een pittige hike in het Needles district. Nooit eerder was ik zo enorm hard onder de indruk. Nog nooit eerder zag ik zulke imposante canyons en wandelde ik tussen de meest gekke rotsformaties. In dit park stond ik ook voor het eerst versteld van de omvang van al deze natuurfenomenen. Niet enkel en alleen de frisdrankbekers zijn buiten proportie in West-Amerika.

Amerika

De steenrode rotsen zijn het mooiste bij zonsondergang.

Unieke kampeerplekken

Op roadtrip vertrekken met een campervan biedt de handige gelegenheid om aan dispersed camping te doen. Dit is een dure term om uit te drukken dat je kan kamperen waar je ook maar wil. Wildkamperen, dus. Ik zou je heel graag willen vertellen dat de hele tocht instagramwaardig was, maar niets is minder waar. Jammer genoeg kan je vaak niet anders dan op een parking te overnachten of aan de kant van de weg. Hier staat dan wel tegenover dat de weinige unieke kampeerplekken die je tegenkomt je wel echt met verstomming doen slaan.

Amerika

Wildkamperen doe je zo!

Ontsnap aan de massa in Canyon de Chelly en dans met de Navajo in Lukachukai

Net zoals Canyonlands bevindt Canyon de Chelly zich in de nabijheid van de Grand Canyon en is het ook een bezoek waard. De canyon ligt in het reservaat van de Navajo in het noordoosten van de staat Arizona. Bijzonder, of net vervelend, aan dit park is het feit dat je slechts één wandeling individueel mag maken in de canyon. De andere wandelingen of tours worden georganiseerd door particuliere organisaties en gidsen van het reservaat.

Na onze aankomst in het park brachten we ’s avonds een bezoekje aan de lokale rodeo om daarna per toeval op de afterparty te belanden. Het feest had meer weg van een parochiefeest voor senioren, maar het was desalniettemin de max. Laat die avond nodigden Kevin, de eigenaar van de keet, en zijn nicht Georgenea ons uit voor het feest en het kampvuur dat de dag erna zou plaatsvinden, en voor een verblijf op hun erf. Wij namen gretig hun uitnodiging aan en werden de dag erna met open armen ontvangen. Na een tweede geslaagde avond mochten we onze voeten ’s ochtends onder tafel schuiven voor een stevig ontbijt en sprongen we in de pick-up voor rondleiding in Kevins dorp.

Naar gelijkaardige unieke ontmoetingen is vrijwel iedereen op zoek op reis, maar gering zijn deze die voor altijd blijven hangen. Ik kan jullie in ieder geval met zekerheid vertellen dat wij deze belevenis niet zo snel zullen vergeten. Het gebeurt namelijk niet zo vaak dat mensen oprecht en uitzonderlijk gastvrij zijn. Zomaar. Omdat het kan.

Amerika

De ruïnes van de rotswoningen van de Navajo lijken op te gaan in de rotsen.

Grand Teton National Park

Het laatste hoogtepunt valt een beetje buiten de boot omdat ik er hier in mijn eentje op ben uitgetrokken. De dag van ons bezoek aan Grand Teton National Park besloten de anderen een rustdag in te lassen. Ik besloot op mijn beurt om mijn wandelschoenen aan te trekken en te ontdekken wat voor moois Grand Teton te bieden had. Jammer genoeg waren de weergoden mij niet al te goed gezind en lieten ze de hemelsluizen sporadisch opengaan. Maar ondanks de wisselvallige weersomstandigheden klaarde het nog voldoende op om me te vergapen aan de imposante rotspartijen, spectaculaire vergezichten en voor een verfrissende duik in het meer. Het kleine hert dat mij de laatste kilometer vergezelde, maakte deze dag helemaal compleet.

Lees deel twee van Marie’s blog over West-Amerika op vrijdag 20 september 2020.
Lees meer avonturen van Marie op Reisgoesting.

Amerika

Marie geniet van het uitzicht.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *