Oost Vlaanderen

Een herfstweekend in Oost Vlaanderen

Dat het voor mij niet altijd ver weg moet zijn om goed te zijn, weten jullie al. Dat ik van de herfst hou, weten jullie ook al. Dat ik afgelopen weekend naar het Wandelwalhalla Oost Vlaanderen reisde voor een herfstig weekendje weg met vrienden, dat moet ik nog vertellen.

Een rit in het donker op een vrijdagavond. Een tweetal dagen wandelen in het Wandelwalhalla en weer naar huis op zondagavond. Meer ging dat niet zijn. Dus moest ik het zo goed mogelijk maken. Dus nam ik een aantal vrienden onder de arm, maakte ik een enorme pot spaghettisaus en ging ik op pad.

Oost Vlaanderen
Op naar een herfstig Oost Vlaanderen!

Val’Omerius in Maarkedal

Tijdens mijn weekendje Vlaamse Ardennen verbleef ik in vakantiehuis Val’Omerius. Dat kleine, maar heel slim ingerichte huisje was precies groot genoeg voor vier personen. Het interieur was gezellig, met een vleugje retro. Een prachtige uitvalsbasis voor de rest van het weekend.

Zo’n mooi vakantiehuis hebben is altijd een beetje zonde. We genoten van de vrijdagavond met onze spaghetti, maar daarna waren we altijd op pad. Je wilt je tijd buiten doorbrengen, genietend van het wandelen en de omgeving, toch? Misschien met ik de volgende keer maar een extra dag rekenen om te genieten van het vakantiehuis. Een dagje lezen in een gezellig huisje, of zo.

Oost Vlaanderen
De gezellige living van vakantiehuis Val’Omerius.

Vuursalamanders zoeken met de Ronny

Op zaterdagochtend ontmoetten we gids Ronny. Deze man, met zo’n dikke buitenjas en katsjoe botten, vertelde honderduit over natuurdomein ’t Burreken. In dit natuurdomein vind je namelijk de vuursalamander. En dus liepen we te zoeken onder stenen en vermolmd hout.

Oost Vlaanderen
Gids Ronny vertelt meer over ‘t Burreken.

Een vuursalamander is een landsalamander met een opvallende geelzwart gevlekte huid. Het dier leeft onder andere in vochtige regio’s van de Vlaamse Ardennen. Het dier is beschermd, want er zijn er niet zo veel meer in België. Dat wil zeggen dat je er voorzichtig mag naar kijken, maar dat je het best niet kan aanraken. Vooral omdat het diertje gifklieren heeft. Hij kan het gif tot een meter ver spuiten, en het doet pijn als dat in je ogen terecht komt. Laat hem dus vooral met rust, en geniet van op een afstandje van dit mooie dier.

Oost Vlaanderen
Met gids Ronny op zoek naar vuursalamanders.

Knotwilgen en kappelletjes

Oost Vlaanderen is een betrekkelijk rustige regio. Zeker in vergelijking met de regio Antwerpen, waar ik vandaan kom. De wandeling ‘langs de bronnen van ’t Burreken’ bracht ons over heuvelruggen, langs holle wegeltjes en wandelpaden afgelijnd met knotwilgen. Het begrip ‘Vlaamse klei’ mag je hier letterlijk nemen.

In de herfst wordt het hier soms een beetje guur. De wind jaagt over de verlaten akkers, en koeien staan dicht bij elkaar om het warm te hebben. Maar de hoge populieren en de eiken in hun roestkleurige bladerdek vormen zo’n mooi landschap. Soms zie je een buizerd over je heen vliegen. Een herfstwandeling is het beste wat je kan doen hier.

Zeker als er op het einde van je wandeling ergens lekker warm kan binnenvallen voor een tas soep, een koppel kaaskroketjes of een gewoon een warme chocomelk. In een gezellige plaats, zoals In Den Drijhaard, waar je even die korte herfstbui kan uitzitten, om daarna weer door te wandelen.

Oost Vlaanderen
‘Tussen zijn spieren leven nimfen en geesten. In de brede wilg.’

Een Vintage Café

Na een hele dag buiten, verdien je een extraatje, toch? Zo kwamen we terecht in het Vintage Café van Hofke Ter Musse. Houten tafels en stoelen, zo’n ouderwetse vloer en overal glazen vaasjes en ouderwetse koffiepotten. Na een kom soep en een plankje charcuterie kan je, in het gezelschap van een speciaalbiertje, een van de volksspelen proberen. Een sjoelbak staat zij aan zij met een toppentafel, en een spel waarbij je dikke munten in gaten moet gooien. Niet gemakkelijk, maar wel leuk.

Oost Vlaanderen
In het Vintage Café van Hofke Ter Musse liggen breinbrekers op tafel.

De stilteroute

Na een avond volksspelen, brak een waterige zondagochtend aan. Na een stevig ontbijt ruimden we het huisje op en trokken we naar Everbeek-Boven, waar de knooppunten-wandeling Stilteroute begint. Je vindt deze route in de handige Koplopen Gids, een gids met niet alleen routes, maar ook een woordje uitleg over de omgeving. De heuvels, de kleine stukjes geschiedenis die verborgen liggen in smalle straatjes en slaperige dorpskernen.

De wind stak op tijdens het wandelen. Omdat er geen grote wegen in de omgeving zijn, is de stilteroute echt heel stil. Al wat je hoort is de natuur. Ritselende blaadjes, krakende takken en de wind. De wind die maar waait en je hoofd leeg blaast. Heerlijk.

Oost Vlaanderen
Op de Stilteroute.

Weer naar huis

Middenin de stilteroute vond ik restaurant ’t Fameus Verleden, in Everbeek-Beneden. Binnen was het warm en gezellig, en moesten we niet nog een stukje wandelen tot bij de auto, dan had ik er een hele namiddag kunnen zitten.

Zo’n weekend met vrienden vliegt altijd voorbij. Wandelen, lekker eten, bijpraten. Voor je het weet is het zondagavond. Tijd om weer terug te rijden. En alvast een volgend weekendje te plannen. In Oost Vlaanderen, natuurlijk.

blaast. Heerlijk.
Reisblogger aan het werk!
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Een herfstweekend in Oost Vlaanderen”

  1. […] vakantiegevoel te krijgen wanneer je een andere streek bezoekt. Heuvels en bossen in de Ardennen. Golvende landbouw in Oost Vlaanderen. Fruitteelt in Limburg. Bruisende steden bomvol kunst en cultuur. Het gaat er maar om wat jij […]

  2. […] koersen zijn de activiteiten bij uitstek in dit deel van ons Vlaanderen. Natuurliefhebbers kunnen natuurreservaat ’t Burreken verkennen, levensgenieters vinden een thuis in boetiekhotel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *