Algarve

Een herfstreis naar de Algarve

Publireportage

In de zomer is het koppenlopen en dringen in de Portugese Algarve, maar in de herfst bezoekt bijna niemand de regio. De wind stuift door de verlaten straten van de steden en je moet nergens aanschuiven voor een ijsje.

O, wat hou ik van de herfst! Niet alleen omdat het, in mijn ogen, het allermooiste seizoen is. Maar ook omdat er geen beter seizoen is om te reizen dan in het najaar. Het is vaak nog warm is het zuiden, de natuur is zo mooi en bovenal: er is juist geen kat! Geen bussen vol toeristen, geen gedrang. Steden zijn vaak gezellig druk, zonder overvol te zijn. Je kan ongestoord ontdekken en genieten en verkennen.

Dus, eind oktober pakte ik mijn valiesje in en stapte ik op het vliegtuig. Ik was nog nooit in de Algarve geweest, al heeft Portugal een speciaal plaatsje in mijn hart. Natuurlijk had ik al wel foto’s gezien van die prachtige, rotsachtige kusten en van die oude steden vol betegelde huizen. Maar zouden die in het echt ook zo mooi zijn?

Algarve
In de stad Faro zie je overal ooievaars. Het vrolijke klepperen van de dieren klinkt door de straten.

Slenteren door de gezellige steden

Vanuit Brussel vloog ik via Lissabon naar Faro. Ik stapte van de kleine luchthaven recht de stad in. Faro is de grootste stad van de Algarve en wordt ook wel eens de poort naar de Algarve genoemd. Te voet verkende ik de oude stad van Faro. Een eiland van rust in de verder moderne stad. Het bleek een heerlijke manier om mijn eerste dag in Portugal door te brengen.

De oude stad werd heel bewust opgebouwd uit smalle, kronkelige straatjes. De hoge huizen zorgden voor schaduw, de goedgeplaatste stadspoorten fungeerden als trekgat en trekken een verkoelende bries door de stad.

Algarve
Slenteren door de straten van Faro.

Vanuit de oude stad slenterde ik naar de haven aan de Ria Formosa lagune. De doorgaans onstuimige Portugese zee wordt hier gebroken door eilanden die erg lijken op de Waddeneilanden: half verzandde plaatsjes waar niemand leeft, en waartussen boten al zigzaggend het vasteland bereiken.
De lagune is een bron van vis en schelpdieren, en daar wordt al eeuwenlang van geprofiteerd. In de haven dobberen vissersboten zij aan zij met plezierjachtjes. Traditie is hier net zo belangrijk als vooruitgang.

Algarve
De haven van Faro.

De zeven hangende valleien

De kliffen van de Algarve zijn grillig, en zien er op foto altijd zo goudrozig uit. Alsof ze de hele dag lang in het gouden licht van een zonsondergang baden.

De kust van de Algarve bestaat uit zandsteen. Deze steensoort is redelijk broos. Wanneer de golven tegen de kust beuken, nemen ze beetje bij beetje kleine hapjes uit de steen weg, en vormen ze de grillige kliffen waar de Algarve om bekend staat.

Naast kliffen, scherpe rotsformaties en zelfs enorme koepels en grotten, creëren de golven een bijzonder fenomeen in de zandsteen: hangende valleien. Deze nogal kleurrijke term duidt een specifiek type van erosie aan. De zee schuurt aan de voet van een klif en vreet de hele onderzijde weg. De rots hangt dus als het ware over het water. Op sommige plaatsen ontstaan smalle kokers in de rotsen. Wanneer de zee wild is, spuit het water met een indrukwekkende kracht omhoog.

Algarve
De kliffen aan Praia da Marinha.

Verken de rotsachtige kust

Er zijn twee manieren om de kust en zijn kliffen te verkennen: vanop het land en vanop het water.
Wil je graag de grotten écht verkennen, dan kies je best voor een tour over het water. Er zijn meer dan genoeg tours in allerlei vormen te vinden. Van het huren van een kajak tot en tocht met een heus piratenschip.

Wanneer je de rotsen verkent vanop het land, heb je letterlijk een ander perspectief. Het gekende wandelpad Seven Hanging Valleys trail leidt je in zes kilometer (enkel) langs de mooiste kliffen. Het pad is goed begaanbaar, maar op sommige plekken moet je klimmen. Houten schuttingen staan op de gevaarlijkste punten van het pad. Op andere punten kan je op het randje van de kliffen staan. Voorzichtig, je wil echt niet naar beneden vallen. Als je kinderen bij je hebt, hou je ze best in de gaten.
Onderweg zijn er genoeg plekken waar je kan afdalen tot aan het strand. Om pootje te baden of te zwemmen. Of om te picknicken op één van de rotsen.

Algarve
Daal af naar de stranden van Praia da Marinha.

In de zomer zijn zowel het wandelpad als de boottours vergeven van het volk. Je moet haast in een rijtje lopen om alles te kunnen zien, en je kan geen foto maken zonder dat er andere mensen op staan. In het najaar is dat helemaal anders. Je zal wel mensen en boten zien, maar je hoeft niet te gaan koppenlopen om iets te zien.
Met wat geluk zie je zelfs dolfijnen van op de kliffen. Niet gemakkelijk, want een dolfijn herken je in de verte enkel aan een soort van opspringende waterpluim. Met een verrekijker of een telelens zie je hun rugvinnen in het water, of zie je zelfs springen.

Waarom de herfst de beste tijd is om naar de Algarve te reizen

De zomer is misschien wel de verleidelijkste tijd om naar de Algarve te reizen, maar tijdens de zomermaanden is het bloedheet in de Algarve én enorm druk. Het is moeilijk om te bewegen in een stad vol mensen en al die prachtige stranden zijn tot de laatste centimeter volzet.
In de herfst is het nog steeds warm in de Algarve en is ook de zee nog steeds lekker warm. En er is bijna niemand. Heerlijk.

En uiteraard is het goedkoper om buiten het hoogseizoen te reizen. Win-win!

Algarve
In de herfst is het veel rustiger in de steden van de Algarve.

Ik vloog van Brussel naar Lissabon en dan naar Faro met Tap Air. Tijdens mijn verblijf logeerde ik in hotel Aquashow Park Hotel bij Faro. Een keurig hotel naast een waterpark. Is dat niet je ding, dan vind je hier alternatieven.
Ik at heerlijk in restaurants zoals het sfeervolle The Magnolia Hotel, het tapasrestaurant Paixa en in Don Sebastiao. Mijn favoriete eetgelegenheid moet wel Casa do Lago zijn, waar je in een prachtig interieur geniet van op en top afgewerkte gerechtjes.

Om volop van de Algarve te genieten, raad ik aan een auto te huren. Met een auto ben je flexibel en kan je op eigen tempo de kleine steden, de rotsachtige kust en de schitterende stranden verkennen.

Algarve
Het sfeervolle interieur van Casa do Loga.
Algarve
Daal de treden af naar de vele, kleine baaien aan de kust.

One response to “Een herfstreis naar de Algarve”

  1. […] bleef Team Reisgoesting voornamelijk in Europa. Ik reisde onder andere naar het hoge noorden en het zuidelijkste puntje van Portugal. Ik mocht ook Ierland weer opzoeken, een land dat voor mij altijd als een thuis aanvoelt. Simon […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *