De Kiekkaaste in Groningen.

Een duurzame vakantie in Groningen

Publireportage

De Nederlandse provincie Groningen is dichtbij genoeg om gemakkelijk en snel te bereiken, maar ver genoeg om dat echte vakantiegevoel te hebben. Groningen ligt in de polders, bij de Waddenzee, aan de rand van Nederland. Er gaat niets boven (een vakantie in) Groningen.

Op vakantie gaan betekent ontspannen reizen en dus neem ik de trein naar Groningen. Met de Eurostar reis ik in een uurtje naar station Schiphol, vanwaar ik met de gewone trein verder reis naar het noorden. Onderweg zie ik vlakkeland, bollenvelden in volle bloei en historische steden. Het noorden van Nederland is zo Nederlands, en toch weer niet.

De provincie Groningen

Groningen is de meest noordelijke provincie van Nederland. Er gaat niets boven Groningen, zoals de mensen er met een kwinkslag zeggen. Het landschap is vlak en laag en in bruikleen van de zee. Hoge dijken beschermen de dorpen en steden tegen het water van de Waddenzee.

Tegelijk is het ook net die zee die Groningen tot Groningen maakt. Een groot deel van de provincie Groningen bestaat uit ingepolderd land. Land dat vroeger zeegebied was, en met behulp van dijken drooggelegd werd. De ondergrond bestaat uit rijke kleigrond, die heel geschikt is voor het kweken van graan en groente. Geen wonder dus dat Groningen een landbouwregio is. Vanuit het raam van de trein die ik immense, platte akkers vol jonge groente en bloeiende tulpen.

Logeren in het Eemshotel

Mijn treinreis eindigt in de stad Delfzijl, dat aan de Eemsdelta ligt. Het duurt ongeveer tien minuten om van het station naar het Eemshotel te lopen. Het Eemshotel is een oud hotel dat aan de verkeerde kant van de dijk ligt: het staat op hoge palen in het slik van de Eemsdelta en kijkt uit over de Waddenzee.

Mijn kamer heeft wat weg van een kajuit en dat gevoel wordt versterkt door de fluitende wind en het feit dat het hotel zachtjes lijkt te schommelen wanneer de wind er tegenaan beukt. Ik vind het zo sfeervol. Voor ik naar het diner ga, zet ik me nog even neer in de bar van het hotel. Zachte stoelen en uitzicht op de spiegelgladde Waddenzee.

Genieten van lokale producten

Op een halfuurtje rijden van het Eemshotel ligt een oud tramdepot: een loods met van die puntige daken en grote poorten. Het is al jaren geleden sinds er nog trams in het depot stonden. Het depot werd gerenoveerd en in gebruik genomen door De Graanrepubliek.

De filosofie van De Graanrepubliek is eenvoudig: goede granen groeien in goede, gezonde grond. Groningse grond. Lokale boeren en ondernemers werken samen om de kwaliteit – en vooral de smaak – van voedsel te verbeteren. In het oude tramdepot vind je een bierbrouwerij, een stokerij die jenevers en whisky’s produceert, en restaurant Het Proeflokaal.

Na een korte rondleiding in het imposante depot, ga ik aan tafel in Het Proeflokaal. Op mijn bord verschijnen verfijnde gerechten met seizoensgroente zoals knolselder en rode biet, en natuurlijk granen. Vegetarisch en duurzaam geproduceerd. Want dat draagt De Graanrepubliek hoog in het vaandel.

De Graanrepubliek.

Natuurgebied de Dollard

Na een nacht in het Eemshotel, rij ik een eind naar het westen. Naar waar de rivier Eems de Duitse grens oversteekt en de Waddenzee in stroomt. In de late middeleeuwen kampte het gebied met overstromingen, die de vaste veengrond wegspoelde. Wat overbleef, is een verdronken land van brakwater en riet, dat de Dollard heet.

Vandaag is De Dollard een beschermd natuurgebied dat bestaat uit kwelders, slikken en wadden. Het is uitgestrekt en constant in beweging. Modder gulpt, water stroomt, en het tij gaat op en af. Het gebied zit vol leven. Vol vissoorten, palingen en schelpdieren, die talloze vogels op zoek naar een hapje aantrekken. Sommige vogelsoorten vind je het hele jaar door in het gebied, andere komen elk jaar terug om een tijd aan te sterken voor ze verder vliegen of om te broeden. De Dollard is een paradijs voor vogelaars en natuurliefhebbers.

De Kiekkaaste aan de Eems

Op de grens van het water en het land staat een observatiehut: de Kiekkaaste. Ik volg een vlonderpad door het riet, beklim de trappen en kijk door de kijkgaten van de Kiekkaaste. Het water is kalm en er is niet veel wind. Gelukkig, want op stormachtige dagen of wanneer het springtij is, kan je de Kiekkaaste niet altijd bereiken. Door de kijkgaten zie ik waterhoentjes, eenden en wilde ganzen. Soms zie je zelf zeehonden die uitrusten op de zandbanken.

De Kiekkaaste is een van de vier observatiehutten in de Dollard, maar het is de enige die buiten de dijken staat. Zolang het weer goed genoeg is, kan je de Kiekkaaste gewoon bezoeken. Blijf op het vlonderpad, want de ondergrond is zacht en zuigend. Draag stevig, waterdicht schoeisel en winddichte kledij. Liefst met een dikke trui eronder. De zeewind snijdt dwars door alles heen.

De historische stad Appingedam

Met modder aan mijn schoenen en verwaaide haren rij ik door de polders naar de stad Appingedam. De stad ontstond wellicht in de middeleeuwen als een nederzetting van kooplui en vissers, en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum met stadsrechten. Vandaag is het een gezapige stad met een historisch centrum en een binnenhaven waar jachten en zeilboten dansen op de het water.

Aan de binnenhaven ligt het Paviljoen Overdiep. Ik kies een tafel met uitzicht over de haven. Terwijl ik geniet van een vegan borrelplank vol hapjes, kijk ik hoe een zeiler de trossen van zijn zeilboot losgooit, de boot keert en de haven uitvaart. Zelfs in de Groningse steden is de zee nooit ver weg.

Na mijn lunch neem ik nog even de tijd om de stad in de gaan. Verschillende historische huizen hebben de zogenaamde ‘hangende keukens’: houten aanbouwsels die boven het water hangen en waar zich vroeger steevast de keukens bevonden. Een tijdlang sta ik op de Vrouwenbrug, een smalle voetgangersbrug, naar de middeleeuwse huizen met hun hangende keukens te kijken. Dan draai ik me om en loop ik het centrum uit. Klaar om de rest van het Waddengebied te verkennen.

Met de trein op vakantie in Groningen

Groningen is de meest noordelijke provincie van Nederland, en heeft een uit de poldergrond getrokken karakter. Het gebied is vlak, uitgestrekt en er waait altijd een stevige bries. Een paradijs voor wandelaars, fietsers en mensen die op zoek zijn naar wat rust.

Groningen ligt ongeveer 300 kilometer van Antwerpen. Met de trein doe je er ongeveer drie tot vier uren over station Groningen te bereiken. Met de auto doe je er net zo lang over, of langer.

In Groningen, en in de rest van Nederland, groeit het besef dat duurzaam reizen (en duurzaam ondernemen) goed is voor mens en natuur. Boeren zetten in op duurzame productie, restaurants bieden vegetarische en vegan gerechten aan. Het wordt dus steeds gemakkelijker om een positieve impact te maken door te reizen. Zowel De Graanrepubliek als Paviljoen Overdiep bieden vegetarische en vegan gerechten aan. Op de respectievelijke websites vind je meer informatie en hun openingsuren.

Met de websites van Visit Groningen en Visit Wadden plan je eenvoudig je vakantie naar het Waddengebied in Groningen. Wil je ook andere gebieden in Nederland bezoeken, dan kan je terecht op de website van Visit Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *