Het centrum van Namen

Een dag in Namen

België kent veel steden en plaatsen waar ik eigenlijk nog nooit ben geweest. Steden die ik wel van naam ken, of waar ik wel eens met de trein of de auto doorheen reisde, maar waar ik nooit halt hield om op verkenning te gaan. Dat wil ik veranderen. En dus trok ik naar Namen.

Namen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt strategisch op de plaats waar de Samber en de Maas samenvloeien en dat is meteen ook de reden waarom er eigenlijk al eeuwenlang een nederzetting op deze plaats staat. De eerste nederzetting stamt uit de Keltische tijd en die groeide tijdens de middeleeuwen uit tot een heuse stad. Dat er op de rots tussen de Samber en de Maas een citadel werd neergepoot, maakte de stad enkel maar sterker.

Tegenwoordig is Namen de hoofdstad van niet alleen de provincie Namen, maar ook van Wallonië. De industrie in de omgeving en de universiteit in de stad maken van Namen een levendige en gezellige plaats waar veel mensen wonen en werken.

Namen

De citadel van Namen

Het meest prominente aspect van Namen is natuurlijk de citadel. Die werd doorheen de eeuwen omgebouwd en uitgebreid voor verschillende, voorname(n)lijk militaire doeleinden. Je kan de citadel al een lange tijd bezoeken, maar sinds dit jaar kan je de citadel bezoeker met de gloednieuwe kabelbaan die je in tien minuutjes naar de top brengt. Handig en eigenlijk gewoon een plezante belevenis.

De groene bovenkant van de citadel, met zijn grindpaden, zijn torens en uitzicht over de stad, mag je altijd bezoeken. Wil je liever de binnenkant van de citadel, en dan vooral de ondergrondse tunnels en forten, bezoeken, dan doe je dat onder begeleiding van een gids. Overigens is dat enorm interessant, want de gidsen van de citadel weten name(n)lijk alles over de geschiedenis van de citadel, maar ook over de geschiedenis van de stad.

Om de verschillende tijdperken waarin de citadel in gebruik was, te illustreren, vind je in de gangen spookachtige figuren die oplichten in het donker. Heel geheimzinnig. Het geeft de rondleiding nét dat beetje extra.

Namen

Het centrum van Namen

Ben je uitgekeken op de citadel? Dan is het tijd om het centrum te verkennen. Het historisch centrum van Namen ligt pal onder de citadel en is gevuld met smalle stegen, historische gebouwen en imposante kerken. Meer dan genoeg om je tanden in te zetten.

Weet je niet goed waar te beginnen? Dan kan je Namen herkennen aan de hand van Street Art Na-muren. Onder begeleiding van een gids – en in een kleine groep – ontdek je de stad aan de hand van de verschillende murals en straatkunstenaars die de stad hebben opgefleurd.

Natuurlijk hoef je dat niet met een gids te doen, je kan ook zelf op verkenning. Vooral de kleine sculpturen van Isaak Cordal vind je overal in het centrum van Namen. Maar ze zijn wel erg klein en vaak op de meest onverwachte plaatsen gebouwd. Je moet dus goed zoeken om ze te vinden.

Namen
Namen

De kunst van Félicien Rops

De Belgische kunstenaar Félicien Rops, die in 1833 in Namen geboren werd, maakte kunst van een heel andere categorie. De man zette met zijn messcherpe schetsen en schilderijen de liederlijke kant van de maatschappij in de kijker. Straatmadeliefjes en de dood. In het centrum van Namen vind je het Musée Félicien Rops, dat niet alleen verhaalt over het leven van de kunstenaar, maar ook verschillende van zijn werken tentoonstelt.

Een bezoek aan het Musée Félicien Rops is een must voor wie Namen bezoekt. Het leven en dan vooral de werken van de Naamse kunstenaar zijn ronduit indrukwekkend, de schetsen en schilderijen schrijnend en tekenend voor de tijdsgeest waarin ze gemaakt werden. Niet geschikt voor jonge kinderen.

Félicien Rops
Félicien Rops

Een dagje naar Namen

Namen is een stad die zich uitstekend leent voor een citytrip. Vanuit Antwerpen bereik je de stad met de trein in nog geen twee uren. Met de auto kost het je ongeveer evenveel tijd. Om je reis te plannen, kan je terecht op de website van Toerisme Namen.

Wil je meer dan een daguitstap, dan vind je in het centrum verschillende hotels die perfect zijn voor een meerdaagse citytrip. Het hotel Les Tanneurs, dat bestaat uit verschillende historische panden die met elkaar verbonden zijn, is een aanrader. Probeer tijdens je verblijf ook de lokale specialiteiten: gehaktballen met geurige saus in Bistro Belgo Belge.

De omgeving van Namen is overigens ook de moeite waard om te verkennen. In de Maasvallei vind je kleine dorpen, weidse uitzichten en sfeervolle kastelen. Ga met je eigen auto op verkenning of huur een Vespa voor een stijlvolle tour van de omgeving. Kijk op de website van Explore Meuse voor inspiratie en tips.

Namen
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *