de wijk Schnoor in Bremen

Een dag in Bremen

Publireportage

In het najaar van 2021 dwaalde ik twee weken door het noorden van Nederland en Duitsland. Ik bleef een tijdje hangen in Friesland en wilde eigenlijk daarna doorreizen naar Denemarken. Dat gebeurde niet. In plaats van door te reizen, stopte ik in Bremen.

Het noorden van Duitsland heeft iets romantisch voor mij. Ik hou van de kleine steden met vakwerkhuizen en de dorpen die verloren liggen in het platteland. Ik herinner me het levendige centrum van de steden Celle en Oldenburg en het maritieme karakter van Norderney. Met dat beeld in mijn hoofd, waai ik de grootstad Bremen in. Op zoek naar meer Duitse romantiek.

Het Monopol Boutique Hotel

Het is al avond wanneer ik aankom in Bremen. De hele dag in de auto heeft zijn tol geëist en ik ben een beetje chagrijnig. Dat ik de weg niet ken in de stad, helpt niet en het duurt een poos voor ik eindelijk voor het hotel geparkeerd sta.

Vannacht slaap ik in het Monopol Boutique Hotel, op wandelafstand van de stationsbuurt, in een straat vol hoge herenhuizen met trapjes voor de deuren en hoge ramen. Het is hier verrassend rustig voor een wijk die pal in de stad ligt. Heerlijk. Ik check mezelf in en drop mijn bagage in de ruime, sfeervolle kamer voor ik de stad in trek voor een hapje te eten.

Trapgevelhuizen

Een dagje Bremen

Ik hou er van om een stad kort en krachtig te bezoeken. Na een goede nacht slaap en een snel ontbijt pak ik mijn bagage in, trek ik de deuren van het hotel achter me dicht en teen ik naar het historische stadscentrum. Ik heb één dag om Bremen te verkennen voor ik weer door reis. Eén dag om te ontdekken wat ik van deze stad vind.

Bremen is een oude stad. Al ruim 1200 jaar oud. De stad bestaat eigenlijk uit twee steden: Bremen, dat aan weerszijde van de rivier Weser ligt, en Bremerhaven, dat aan de monding van de Weser en de Noordzee ligt. Bremen is een historische Hanzestad, of een handelsstad, en was doorheen de geschiedenis erg rijk.

Die rijkdom zie je nog steeds in het stadscentrum van Bremen. Aan de Marktplatz staan prachtige historische panden, een stadhuis in baksteengotiek en de grote Bremer Dom. De Marktplatz is open en sfeervol, een plaats waar mensen genieten van de zon en van een biertje op een terrasje. Maar het wordt pas écht interessant als je wat verder zoekt.

Stadhuis
Een detail van het prachtige stadhuis.

Böttcherstraße  en de wijk Schnoor

Rond de Marktplatz kronkelen kleine straten en stegen alle richtingen uit. Min of meer per ongeluk kom ik in de Böttcherstraße terecht: een dunne steeg van nog geen 100 meter lang afgelijnd met verschillende gebouwen in baksteen expressionisme. De gebouwen van de Böttcherstraße werden gebouwd in het Interbellum en zijn uniek. Precies daarom is de Böttcherstraße een beschermd stadsuitzicht.

Ik raak niet uitgekeken in de Böttcherstraße. Het voelt alsof ik op een filmset van een oude film terecht ben gekomen. De architectuur van dit smalle straatje is iets wat ik nooit eerder zag. Ik loop verschillende keren op neer het straatje en ontdek elke keer weer nieuwe details die ik eerder niet opmerkte.

Bremen

Met moeite scheur ik mezelf los van de Böttcherstraße. Niet ver van deze straat ligt de wijk Schnoor, de enige middeleeuwse wijk van Bremen, en die wil ik ook graag zien. Schnoor is klein. Een wijk met kasseien straten en vakwerkhuizen die op sommige plaatsen érg dicht tegen elkaar staan. In de prachtige panden vind ik kleine winkels, galerijen en ateliers. Op een klein plein staan tafels en stoelen dicht bij elkaar. De sfeer is er gemoedelijk, alsof ik op het marktplein van een klein dorp sta.

Schnoor
Schnoor Bremen

De Bremer stadsmuzikanten

De verschillende sferen van de Marktplatz, de Böttcherstraße en Schnoor verrassen me. Ze liggen allemaal op een steenworp van elkaar en toch voelen ze allemaal zo anders. Alsof je door tijd en ruimte reist en telkens in een ander tijdvak terecht komt. Mijn dag vliegt voorbij.

Maar voor ik vertrek, op zoek naar andere oorden, stop ik bij het beroemdste standbeeld van Noord Duitsland: de Bremer Stadsmuzikanten. Iedereen kent wel het sprookje van de gebroeders Grimm over de afgedankte ezel, hond, kat en haan die besluiten hun oude leven te ontvluchten en stadsmuzikanten te worden in Bremen. Onderweg komen de dieren in een rovershol terecht, en wanneer ze op elkaar gaan staan op wat te kunnen zien, jagen ze per ongeluk de rovers weg.

Het standbeeld van de Bremer Stadsmuzikanten staat op een hoek van het stadhuis. Het bronzen beeld toont de dieren die op elkaars rug staan, precies zoals het sprookje verteld. Het is een geliefd fotoplekje voor wie de stad bezoekt, en eerlijk, ik doe vrolijk mee. Het voelt best leuk om een sprookje uit je kindertijd te zien heropleven.

Bremer Stadsmuzikanten

Bezoek Bremen

Na mijn dag in Bremen zoek ik moe, maar blij, mijn auto weer op. Met een beetje hulp van google vind ik snel en zonder moeite mijn weg uit de stad. Hoewel ik genoten heb van het historische centrum van Bremen, heb ik even genoeg van de stadse drukte. Ik laat de rest van Bremen – én Bremerhaven – dus voor een andere keer.

Wie Bremen wil bezoeken, kan terecht op de website van Toerisme Bremen voor tips en informatie. Je bereikt Bremen, dat op 450 kilometer van Antwerpen ligt, vlot met de auto of met de trein. Ik kan een nacht in het Monopol Boutique Hotel absoluut aanraden, maar als dat niet helemaal je ding is, dan is het Radisson Blu in de Böttcherstraße misschien meer voor jou.

Wil je ook de rest van Noord Duitsland verkennen, dan kan ik een bezoek aan Oldenburg aanraden. De stad ligt op nauwelijks 50 kilometer van Bremen. Wat verder weg vind je de oude provinciestad Celle en het prachtige openluchtmuseum van Cloppenburg. Meer in het noorden ligt het Waddeneiland Norderney, wat een prima bestemming is voor een paar dagen uitwaaien aan zee.  Heb je meer tijd, dan kan je altijd nog doorreizen Mecklenburg-Voor-Pommeren en Berlijn in het oosten, naar Denemarken in het noorden of Friesland in het westen. Zei er iemand roadtrip?

Schnoor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *