ecologisch reizen

Om eerlijk te zijn maak ik me best wel eens zorgen om mijn ecologische voetafdruk. Goed, ik eet weinig vlees, en doe heel wat kilometers per fiets, maar ik ben ook de eerste om op een vliegtuig naar verweggistan te springen. Niet bepaald ecologisch.

Toerisme is per definitie niet ecologisch. Je reist ver en lang, wat vervoersmiddelen kost, en je bezoek maakt van ongerepte gebieden, wel, gerepte gebieden.
Toch kan het: ecologisch reizen. En het draait eigenlijk vooral om keuzes maken. Lees hier wat je kan doen om je reizen meer ecologisch verantwoord te maken.

De eerste tip is meteen een grote. Reis, als dat mogelijk is, per boot, per fiets of per trein. Ga je toch met de auto, neem dan iemand mee die dezelfde kant op reist. Kies, als het kan, voor een vliegmaatschappij die ecologie hoog in het vaandel draagt, en actie onderneemt om zijn uitstoot te verminderen of te compenseren met bijvoorbeeld bosaanplanting.

In plaats van je hele reis op het geprefabriceerde strand van een multinational door te brengen, probeer eens een dagje uit onder leiding van lokale mensen. Zo steun je de lokale economie, zie jij het land zoals het écht is en hou je het reizen ‘eerlijk’. Alleen maar voordelen.

Deze tip is een echte klassieker: laat niets achter dan je voetafdrukken, neem niets behalve foto’s. Ik kan het niet genoeg zeggen.

Een exotisch dier ontmoeten op vakantie is een bijzondere ervaring. Geloof mij, ik vind het zelf ook prachtig. Jammer genoeg worden dieren daarom wel eens uitgebuit om toeristen te amuseren. Laat je niet verleiden tot ritjes op een olifant, foto’s met babyleeuwtjes of zwemmen met dolfijnen.
Natuurlijk heb je ook reservaten of parken waar dieren beschermd worden. Trek gerust door de jungle om een aap te zien, of ga zwemmen in een baai waar dolfijnen ook zwemmen, zolang je zeker weet dat die dieren niet uitgebuit worden en je daarmee de verzorging of kweekprogramma’s van deze dieren steunt.

Kies in plaats van grote hotelketens voor plaatselijke, kleine hotels. Het kan zijn dat je daardoor iets meer betaalt, maar je steunt de bevolking! Wat dacht je bijvoorbeeld van logeren op een boerderij in ruil voor hulp met het oogsten? Of plan een nachtje in zo’n typische B&B, waar je met de familie mee aan tafel schuift.

Trek je er op uit met de rugzak? Leuk! Maar let op de producten die je gebruikt. Kies voor producten zoals zeep en afwasmiddelen die ecologisch afbreekbaar zijn.

Kies voor duurzaam materiaal. Het maakt niet uit wat voor reis je maakt, maar als je je materiaal goed kiest en het verzorgd, kan het jaren meegaan.

Heel wat hotels, reisorganisators en activiteiten dragen het eco-label. Kies voor deze plaatsen en activiteiten om jouw steentje bij te dragen.

Ik begrijp dat je niet zomaar al deze tips kan toepassen. Dat heb je simpelweg niet altijd in de hand. Maar proberen gaat mee! Als we allemaal iets doen, levert dat heel wat resultaten op!
Meer weten of ecologisch reizen en duurzaam toerisme? Je vindt meer tips en ecologisch verantwoorde vakanties op deze website.
One Comment
  1. Iets waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben geweest en waar je nooit genoeg over kunt schrijven! Mijn tip: http://www.myfootprints.nl/destinations/mens-versus-aarde-de-harde-waarheid/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *