Inagh Valley in Ierland

Inagh Valley in Ierland

Connemara moet wel de mooiste regio van Ierland zijn. Woeste kliffen, kleine vissersdorpen en een drassig binnenland. Vooral de bloedmooie Inagh Valley lokt je naar buiten voor een stevige wandeling.

Inagh Valley. Het klinkt als een sprookje. En zo ziet het er ook uit. De vallei, met in het midden het Inagh meer, ontstond duizenden jaren geleden door gletsjeractiviteit. Het was een bebost gebied, dat later ontbost werd door boeren. Toen alle bomen verdwenen waren, werd het gebied zompig en drassig. Er ontstond een veengebied, en het land bleef open.

Inagh Valley is nu nog steeds zoals het toen was. Een open gebied. Het meer is omringd door drassige weilanden, waar schapen hun kostje bij elkaar scharrelen. Aan weerszijden van de vallei liggen de bergketen Twelve Bens en Maumturk. Een schitterende plaats om te bezoeken.

Inagh Valley
Een zicht op de Inagh Valley, richting noorden.

De autoroute

Dwars door de langwerpige vallei loopt een autobaan. Een smalle strook asfalt met nipt twee rijvakken en veel bochten. De route verbindt de N59 in het zuiden bij het meer Glendollagh en diezelfde N59 in het noorden bij het meer Kylemore.

Het is de snelste manier om Inagh Valley te ontdekken. Zodra je de vallei in rijdt, lijkt het alsof je alleen op de wereld bent. Er zijn geen dorpen in Inagh Valley, enkel een handjevol huizen. Er is niks, behalve de open hemel en de schitterende natuur.

Wanneer je de autoroute door Inagh Valley aflegt, heb je tijd nodig. Je zal regelmatig willen stoppen om te genieten van het uitzicht. Of om een foto te maken. Wees wel voorzichtig. Er rijden weliswaar maar weinig auto’s, maar ze rijden er wel érg hard.

Inagh Valley
De autoroute, omringd door drassige schapenweiden.

Wandelen in en rond de vallei

Zowel de vallei als de bergen eromheen nodigen uit tot stevige wandelingen. Er zijn verschillende wandelroutes. Ringwandelingen in de vallei zelf, en langeafstandswandelingen die een stukje door de vallei lopen. De mooiste wandelingen zijn The Western Way en de Maumean Mountain Pass.

The Western Way is met zijn 55 kilometer en meer dan 500 hoogtemeters een stevige uitdaging. De route loopt tussen Oughterard en Leenaun, en het duurt ongeveer twee dagen om hem helemaal af te leggen. Je kiest helemaal zelf of je hem gedeeltelijk of in zijn geheel wil afleggen.

De Maumean Mountain Pass verbindt de Maum Valley en Inagh Valley door de Maumturk bergen. Twee millennia was Maumean een Keltisch heiligdom. Later werd de plaats opgeëist door het Christendom, dat er een pelgrimage van maakte. Op de bergpas vind je een kleine kapel, een altaar en een heilige bron gewijd aan Sint Patrick.
Of je nu gelovig bent of niet, de plek straalt een soort ingetogen rust uit. Het uitzicht is er bijzonder, de sfeer nog meer.

Inagh Valley
Wandelaars genieten van Inagh Valley.

Uit vissen

Het enorme meer Inagh nodigt uit tot vissen. ’s Ochtends, wanneer de mist over het meer hangt, ga je in stilte het water op. Dat kan met een roeiboot, maar het meer is zo groot dat een motorboot toch handiger is. Pas wel op voor de rotsen die onder het wateroppervlakte lurken.

Zelfs al ben je geen visser, is het meer verkennen per boot een aanrader. De stilte, de wind die vrij spel heeft over het wateroppervlakte en het schitterende uitzicht zijn reden genoeg om het water op te gaan. Zeker in de ochtend, wanneer de hele wereld nog slaapt, of in de avond bij zonsondergang is het meer prachtig.

Om uit vissen te kunnen, moet je een vergunning en een boot huren bij de eigenaren van de accommodaties in Inagh Valley.

Inagh Valley
Er staan maar weinig huizen aan het meer.

Logeren en genieten

In Inagh Valley vind je een handjevol accommodaties. De meest gekende daarvan is de Inagh Lodge. Een prachtig hotel met een stijl die aan de Ierse landhuizen doet denken. Het Connemara Mountain Hostel is een goedkopere optie, met degelijke maar eenvoudige accommodatie. Liever toch iets anders? Dan zijn de traditionele Inagh Valley Cottages misschien meer jouw smaak. Een gezellig vakantiehuis met alles wat je nodig hebt, in een gezellige, Ierse sfeer.

Of je nu voor een hotel of een vakantiehuis kiest, in het hart van Inagh Valley logeren is de beste manier om de vallei te verkennen. Er gewoon doorheen rijden geeft je een weliswaar mooie, maar ontoereikende indruk. Een wandeling biedt al wat meer, maar je kan de streek pas echt goed leren kennen door er een tijdje te wonen. Ga wandelen in de nevelige ochtenden, geniet ’s avonds bij het haardvuur van een boek, ga het meer op en vis je eigen maaltje bij elkaar.

Connemara is prachtig, een streek die je pas echt leert kennen als je er genoeg tijd doorbrengt. En dat geldt in het bijzonder voor Inagh Valley.

Inagh Valley
Er is geen mooiere plaats om rond te zwerven.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *