Duurzaam reizen

duurzaam reizen voor onze planeet

Het toerisme kan een fikse impact hebben op ons milieu en op onze samenleving. Die impact kan zowel positief als negatief zijn. Als reiziger is het belangrijk om je bewust te zijn van de impact van jouw bezoek, maar het is vooral belangrijk om te weten welke impact jij hebt.

Onze zomer is een soep. Bosbranden, ongeziene temperaturen en overstromingen: het zijn allemaal gevolgen van de klimaatopwarming. Over de hele wereld geven mensen het signaal dat we onze planeet beter moeten behandelen. Burgers vragen hun leiders om de problemen nu, meteen aan te pakken, want we gaan te roekeloos om met onze natuurlijke rijkdommen en we verliezen groengebied omdat we onze industrie maar blijven ontwikkelen.

Ook in de reiswereld zien we hoe mensen zich bewust worden van de impact die ze kunnen hebben als ze een reis maken. Want jammer genoeg kan reizen erg vervuilend zijn. Steeds meer reisorganisaties bieden daarom reizen aan in samenwerking met kleinschalige lokale partners of bieden een manier aan om de vervuiling van bijvoorbeeld jouw vlucht te compenseren.

Met z’n allen voor de wereld

In dit artikel wil ik je niet met de vinger wijzen. Ik weet dat mensen inspanningen doen om hun ecologische voetafdruk te verlagen. We nemen onze verantwoordelijkheid om vervuiling tegen te gaan. We sorteren, we recycleren, we doen aan upcycling. We betalen meer om de uitstoot van vluchten te compenseren, om biologisch te eten, om ecologische producten te gebruiken. We proberen het juiste te doen.

Tegelijk zien we hoe onze industrie blijft groeien. We zien hoe grote bedrijven kunnen blijven vervuilen en hoe mensen én de natuur daarvoor de prijs betalen. Vaak kennen we zelfs de eigenlijke impact van ons gedrag en onze producten niet en dat is frustrerend. Je wil het goede doen, en jouw inspanningen zijn nauwelijks meer dan een druppel op een hete plaat.

Op je eentje kan je de wereld niet veranderen. Niemand kan dat. Het gaat om een groepsinspanning. Van burgers, maar (vooral) ook van bedrijven en regeringen. Er zijn talloze initiatieven, talloze onderzoeken, talloze oplossingen die ons kunnen helpen de vervuiling tegen te gaan en in veel gevallen zelfs om te draaien.

Op reis de juiste keuzes maken

De kans dat je reis op de een of andere manier een negatieve impact heeft, is groot. Maar dat wil niet zeggen dat je geen goede impact kan maken. Je kan een keuze maken die de lokale bewoners en op de lokale natuur rechtstreeks helpen.

Ruim 10% van de wereldbevolking is afhankelijk van toerisme. Ontelbaar veel mensen runnen kleine hotels en gasthuizen, werken als gids of hebben een restaurant. Door bijvoorbeeld voor kleinschalige initiatieven te kiezen, ben je er zeker van dat jouw geld rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht komt. Dat heeft een directe en positieve impact.

Wil dat zeggen dat je dan helemaal niet bij grote en bekende bedrijven kan boeken? Nee hoor, best veel gekende merken maken inspanningen om ecologisch, duurzaam en menslievend te werk te gaan. Vaak vertellen ze er over op hun website of je kan het navragen in het reisbureau.

Je kan er ook voor kiezen om minder met het vliegtuig te reizen. Sinds kort rijdt er weer een nachttrein van Brussel naar Wenen en er zitten plannen in de pijplijn voor nachttreinen naar Duitsland, Tsjechië en zelfs Zweden. Ja, zo’n nachttrein gaat wat trager dan een vliegtuig, maar reizen met de trein heeft een onnoemelijke charme en heeft een veel minder zware impact op ons milieu.

Kies voor duurzaam

Massaconsumptie en wegwerpproducten zijn een groot deel van het probleem. Niet alleen in ons dagelijkse leven, maar ook wanneer we reizen. Toch kan je het gebruik van wegwerpproducten flink beperken door slim te kiezen.

Gebruik een herbruikbare drinkfles in plaats van flessenwater. Kies voor stevige en duurzame kledij, liefst van een merk dat herstellingen aanbiedt als het product kapot gaat. Gooi je spullen niet weg voor je absoluut zeker bent dat je ze niet meer kan herstellen. En wanneer je ze weggooit, sorteer ze dan.

Kies voor producten die zo weinig mogelijk impact hebben op het milieu. Thuis, maar zeker wanneer je in de wilde natuur verblijft. Biologisch afbreekbare zeep, tandpasta en afwasmiddel zijn echt niet zo moeilijk te vinden.

Ik ben geen heilig boontje

Dit soort dingen zijn gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben geen heilig boontje, ik maak ook fouten. Ik vlieg vaker dan ik zou willen en wanneer ik het kraantjeswater niet vertrouw, wil ik flessenwater. En wanneer ik moet kiezen tussen duurzaam of veilig, dan kies ik voor veilig. Dat is heel normaal en daar hoef je je dus ook niet voor te schamen. Maar wanneer we duurzaamheid aan de kant vegen voor gemakzucht, dan zit het verkeerd.

Het gaat er dus niet om welke keuzes je in het verleden hebt gemaakt. Het gaat er om dat je het beter wil doen in de toekomst. Op je eentje kan je de hele wereld niet veranderen, maar jouw keuzes kunnen wél wat betekenen voor jouw medemens en jouw directe omgeving. Dat is heel veel waard.

Uit de lockdown de wereld in

De afgelopen weken kwam het signaal dat we, na alle ellende van de pandemie, weer wat mogen reizen. Veel mensen hebben hun koffers gepakt en zijn al vertrokken. Heel begrijpelijk. Ik sta ook te springen om weer te reizen, want o, wat heb ik het gemist.

Net daarom schrijf ik dit artikel. Want in al ons enthousiasme vergeten we soms wat de effecten zijn van ons reisgedrag. Ga vooral op reis. Geniet van jouw herwonnen vrijheid. Maar wanneer je een reis boekt, denk er ook even over na op welke manier jouw reis een positieve impact kan hebben.

Weet niet hoe dat aan te pakken? Hier op Reisgoesting vind je genoeg artikels over duurzame kledij, ecologische producten en kleinschalige reisorganisaties. Ecologisch reizen is immers niet zo moeilijk.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *