duizend schapen en bedden in vals

Van het Zwitserse bergdorp Vals zegt men wel eens dat het duizend gastbedden heeft, duizend inwoners en duizend schapen. Er is beslist geen plaats voor meer. Perfect, toch?

Vals, dat in de vakantieregio Graubünden ligt, ligt in een vallei in de alpen. De hoge toppen rondom houden de wind tegen, het dam in diezelfde bergen houdt het water tegen en zorgt voor genoeg elektriciteit.

Nu, nog steeds, zie je de historische elementen aan de huizen van het centrum. Denk aan familiesymbolen in de houten woonbouw en de klassieke schapenstallen onder de huizen. Maar het bijzonderste moeten wel de daken zijn. Sinds eeuwen dekt men de daken met steen die in de vallei opgegraven wordt: Valser steen.

Familiehuis in Vals

Rust en Genieten

Omdat het dorp zo klein en rustig is, is het de gedroomde bestemming voor een opladende vakantie. Je logeert in een klein hotel of typisch gasthuis, bij mensen die hun hele leven in Vals hebben geleefd. Je vult je dagen met wandelen op de flanken van de bergen, het spotten van steenbokken en gemzen en, als er sneeuw ligt, met skiën. Het dorp beschikt immers over enkele weinig bezochte, maar brede en mooie pistes.

Je gaat dus naar Vals om te genieten. Wil je hardcore skiën, van berghut naar berghut wandelen of genieten van een felle aprés ski, dan ben je hier niet aan het juiste adres.

Het dorp in de Diepte

De Warmwaterbron

Aan de rand van Vals vind je een warmwaterbron. Net zoals bij vele warmwaterbronnen, zou ook dit thermisch water geneeskrachtige, of op zijn minst rustgevende, capaciteiten hebben. Je baadt er niet zo maar in een bron in de grond, maar kan er genieten van een heuse spa, ook weer gebouwd in die typische Valser steen.

Vals Bereiken

Vals is werkelijk een goed verborgen schat. Je moet er dus wat tijd voor over hebben om er te geraken.
Als reiziger kan je kiezen met de auto vanuit België naar Vals te rijden. Het voordeel is dat je daardoor op je eigen tempo kan reizen, en steeds je auto ter beschikking hebt.

Rijd je liever niet zelf, dan vlieg je best naar Zürich, bijvoorbeeld met Swiss. Van de luchthaven reis je per trein en per bus tot in Vals.

Ik mocht de route per vliegtuig en trein afleggen, en om eerlijk te zijn was het een geweldige ervaring. De trein rijdt door onbereikbare, onbewoonbare regio’s en langs stationnetjes waarvoor je op een bel moet duwen om de trein er te doen stoppen. Stationnetjes waar wandelaars met rugzak en bergschoenen de trein uitstappen en meteen hun wandelpad op lopen. Heerlijk.

Wel. Waar wacht je op? Zie je in Vals!

Sneeuw

Elk Huisje

Meer informatie gezocht over Zwisterland of Graubünden? Je kan al zeker terecht op hun websites. Klik hier voor Zwitserland, hier voor Vals, en hier voor Graubünden. Vliegmaatschappij Swiss vliegt wel zes keer per dag naar Zürich.
  Met de Swiss Travel Pass kan je met slechts één vervoersbewijs onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Trein, bus en zelfs de boot. Klik hier voor meer info en verkooppunten.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *