Blankenberge

Een duik in de nostalgie: Blankenberge

Zo af en toe moet ik er even tussenuit. Niet ver, niet lang, maar gewoon een dagje of twee uitwaaien. Precies daarom ging ik voor een tweetal korte dagen naar Blankenberge, aan ’t zeetje. En dat ging zo.

Hoewel onze kust tijdens de zomer gewoonweg bruisend is, heeft de winter zijn eigen charme. Eindeloze stranden waar geen levende ziel te bekennen is, en een strakke zeebries die alle zorgen uit je hoofd waait. Dat nodigt uit tot lange wandelingen en een wafel met slagroom om weer op te warmen. Heerlijk vind ik dat.

Bovendien is een bezoek aan de kust altijd een beetje nostalgisch. De dijk, met zijn winkeltjes vol schepjes en strandballen, de geur van wafels met slagroom en zeewind. Instant vakantiegevoel.

Blankenberge
Dagje uitwaaien doe je zo!

Met de trein naar de zee

Onze kust is zo vlot te bereiken met de trein, en toch nemen we nog zo vaak de auto. Waarom eigenlijk? Omdat we zo houden van file en drukte? Nee toch?

Ik nam de trein in het station-om-de-hoek naar Blankenberge. Ik had een boek meegenomen, want er is niks zo zalig als te zitten lezen tijdens het sporen. Maar uiteindelijk deed ik wat ik eigenlijk altijd deed: ik keek door het raampje en zag de wereld aan mij voorbij glijden. Mijn boek lag ongelezen op het tafeltje.

Een paar uur later stapte ik ontspannen en zonder file-stress van de trein, in hartje Blankenberge, klaar om op verkenning te gaan.

Blankenberge
Het westerstaketsel.

Hotel Gatsby in Blankenberge

Mijn eerste stop was het helemaal vernieuwde hotel Gatsby, op wandelafstand van het treinstation. Ik wilde gewoon mijn bagage droppen, maar ik bleef bijna hangen in de prachtige kamer. Smaakvol ingericht, met subtiele art nouveau accentjes. De badkamer was zo ruim dat ik er een soirée dansante had kunnen geven. Op mijn nachtkastje lag een kopie van The Great Gatsby.

Wat ik zo leuk vond aan dit hotel, is dat het zo mooi past in Blankenberge. Net zoals de meeste van onze kuststeden, kende Blankenberge een enorme populariteit tijdens de Belle Epoque. Onze kust was toen het van het voor de rijkere medemens. Villa’s en herenhuizen in de Art Nouveau stijl schoten als paddenstoelen uit de grond, en aan het strand kwamen promenades en staketsels en  chique hotels.

De Belle Epoque in Blankenberge

De elegantie van de Belle Epoque is nog steeds heel erg zichtbaar in het centrum van Blankenberge. De prachtige herenhuizen en villa’s staan er nog steeds en geven de stad een fikse snuif karakter. Precies daarom wandel ik zo graag door het centrum. De mooie gevels, de trapjes en krullen. Blankenberge is terecht trots op zijn erfgoed.

In één van de grotere villa’s in de Elisabethstraat vind je het Belle Epoque Centrum. Ze hebben er een knappe collectie gebruiksvoorwerpen, kledij en juwelen. Tezamen met foto’s vormen ze een getuigenis van hoe het leven aan de kust was tijdens de Belle Epoque.
Ik heb een zwak voor art nouveau. Het lijkt wel alsof ze in die tijd meer zorg staken in het maken van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Bovendien zijn ze vaak zo elegant. Ik vind dit museum bijzonder, iets wat je gezien moet hebben wanneer je Blankenberge bezoekt, omdat het je een waardevolle kijk geeft in de geschiedenis van de stad. In de geschiedenis van de kust, zelfs.

Blankenberge
In het Belle Epoque Centrum zie je hoe het leven er in de Belle Epoque aan toe ging.

Wil je echt alle kantjes van het leven tijdens de Belle Epoque leren kennen? Spring dan even de Sint Rochus kerk tegenover het Belle Epoque Centrum binnen. Hier wordt een kleine collectie funerair erfgoed tentoongesteld. Alle stukken zijn afkomstig van het prachtige kerkhof van Blankenberge. Overigens ook een echte aanrader voor een wandeling: veel van de grafmonumenten zijn ware beeldhouwwerken.

Garnaalkroketten en koffie

Onze kust is dé plaats waar fijnproevers hun gading vinden. Met de Noordzee als bron, weten de meeste restaurants aan de kust gerechtjes op tafel te zetten die zowel oer-Vlaams als innovatief zijn. Klassieke gerechtjes krijgen een twist door vergeten vissoorten te gebruiken, streekgerechten worden in naar een hoger niveau getild door ze met veel zorg te serveren.

Restaurant Seasons, waar Dirk Crauwels de plak zwaait, is daar een goed voorbeeld van. Ik vond het heerlijk om hier mijn dag af te sluiten. Voetjes onder tafel en genieten van garnaalkroketjes en Noordzeetong en een koffie toe. Smakelijke, stevige gerechtjes, waar ik maar niet genoeg van kreeg. Precies zoals ik verwacht wanneer ik aan zee ben.

Het strand op

Hoewel ik mijn dagen perfect kan vullen met slenteren in het centrum en het eten van garnaalkroketten, wilde ik natuurlijk ook de zee zien. Met stevige wandelschoenen aan liep ik in de ochtend naar de dijk. Het was er rustig en stil. De zeebries was gaan liggen en een zachte mist steeg op uit het water. Het was moeilijk om te zien waar het water stopte en de lucht begon. Het beroemde staketsel leek een beetje te zweven.

Blankenberge
Het staketsel lijkt een beetje te zweven boven het water.
Blankenberge
Van op het Oosterstaketsel kijk je uit over het strand en de skyline van Blankenberge.

Ik wandelde van het Oosterstaketsel helemaal naar de andere kant, de duinen in, waar ik vaagweg de haven van Zeebrugge zag. Het was muisstil, enkel het kabbelen van de golven klonk op. Zo levendig als onze kust is in de zomer, zo rustig is ze in de winter.

Onderweg stopte ik in het Oosterstaketsel en huisje van Majutte voor een theetje. Vooral het huisje van Majutte vond ik mooi. Het huisje is het oudste vissershuisje van de kust, en het interieur valt het beste te beschrijven als een klein museum. Ik zat aan tafel met mijn handen om een warme tas thee, en wist niet waar eerst kijken. De muren en zelfs het plafond zijn behangen met schilderijen en foto’s. In de tafels zijn Blankenbergse spreekwoorden gesneden. Eigenaars Peter en Lena leidden mij met veel enthousiasme rond, en nodigden mij uit in alle hoekjes te kijken.

Blankenberge
Het huisje van Majutte is het oudste vissershuisje aan onze kust.

Wafels met slagroom om weer aan te sterken

Na een hele ochtend weggewandeld te hebben, teende ik richting brasserie Silversand. Iets waar ik stiekem al dagen naar uitkeek, want hier serveren ze de beste wafels van de hele kust. En groot dat die zijn! Met slagroom, of aardbeien, of met warme chocoladesaus. Met eentje heb je een stevige lunch achter de kiezen.

Na mijn late, langgerekte lunch keerde ik terug naar het station, op de trein naar huis te stappen. Met spijt in het hart, want de kust geeft je elke keer opnieuw een warm welkom. Een gevoel van thuiskomen. Of je nu een lange week of maar een dagje of twee blijft, je keert altijd uitgewaaid en uitgerust weer naar huis. Ik kan al niet wachten tot ik weer de trein zal opstappen, richting zeetje.

Blankenberge
Hm, hm, hmm!

Happy Trip

Zin gekregen om Blankenberge zelf te bezoeken? Wacht nog héél even, want vanaf 10 april kan je genieten van een toffe aanbieding. Boek je een nacht (of meer) in een deelnemende accommodatie in West Vlaanderen, dan krijg je een code waarmee je voor 9,60euro per persoon een treinticket kan boeken, waarmee je vanuit elk Belgisch station naar een station in West Vlaanderen kan reizen.

Dat wil dus zeggen dat je niet alleen supergoedkoop reist, maar ook ecologische en ontspannen. Want geen files, geen parkingproblemen, geen dure en vervuilende benzine. Gewoon de trein op, en lekker sporen naar jouw bestemming. Mooi, toch? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Blankenberge
In de duinen kijk je uit over het strand en de haven van Zeebrugge.

Top adresjes in Blankenberge

En om je verder op weg te zetten, deel ik nog even mijn favoriete adresjes.

De Lustige Velodroom. In de zomer neem je de fiets in Blankenberge. De fiets met kromme wielen, met een averechts stuur of met enorme wielen. In de bekende Velodroom probeer je de meest vreemde rijwielen uit op een houten arena. Plezier verzekerd.

Restaurant Cabo. In dit restaurant kookt men biologische en met lokale producten. Geen betere plek dus om Blankenberge echt te proeven.

De Fonteintjes. Heb je niet genoeg aan het strand en de zeedijk? Ga het natuurgebied De Fonteintjes verkennen. Het gebied, met zoetwaterplassen, vormt een kleine veilige haven voor vogels en insecten die in onze drukke kust maar weinig plaats meer hebben.

Sea Life en het Serpentarium. Aan de zee met de kinderen? Bezoek dan zeker het Serpentarium en Sea Life. Vooral die laatste is interessant, omdat hier ook verdwaalde en gewonde zeehonden opgevangen worden.

Water Taxi. Met de watertaxie bezoek je het windmolenpark, de havens of bekijk je de skyline van Blankenberge vanop het water. Een uitzonderlijke ervaring. Pak wel een zeeziektepilletje mee. Want je gaat dus op zee.

Blankenberge
In Sea Life leer je over het leven in de oceanen.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Een duik in de nostalgie: Blankenberge”

  1. Sharon Avatar
    Sharon

    Blankenberge is echt pure nostalgie. Wij komen meestal niet verder dan een wandeling door de Kerkstraat, op de dijk en een bezoek aan het lunapark. En een wafel bij Silversand natuurlijk 🙂

    1. Lot Wildiers Avatar

      Ik had helemaal hetzelfde gevoel! Al was het voor mij de eerste keer dat ik daar een wafel at. Maar niet de laatste keer, dat kan ik je al zeggen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *