,

Dubai voor beginners

Een stad op de rand van de zee en de woestijn, met een hypermodern centrum en (momenteel) het hoogste gebouw ter wereld: dat klinkt toch als een sprookjes, of als een onwerkelijk verzinsel uit een fantasyroman? Welkom in Dubai.

Wat moet je weten voor je naar Dubai reist?

Hoe reis je naar Dubai?

Dubai is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat, één van de zeven emiraten die tezamen de Verenigde Arabische Emiraten, of de Emiraten, vormen. De Emiraten liggen in het Midden-Oosten, aan de Perzische golf. De stad Dubai ligt in het noorden van de Emiraten, aan de kust.

Je kan Dubai erg eenvoudig bereiken door de rechtstreekse vlucht uit Brussel of zelfs Amsterdam Schiphol te nemen. Een vlucht duurt gewoonlijk zes tot zeven uren. De terugvlucht duur altijd een klein beetje langer. Dat heeft te maken met vliegroutes en windrichtingen.

Welke visums en paspoorten heb je nodig?

Reizigers uit België en Nederland hebben een geldig paspoort nodig om Dubai te bezoeken, en kunnen tot zestig dagen in Dubai, en de rest van de Emiraten, verblijven zonder visum.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je bent niet verplicht om je te laten vaccineren wanneer je Dubai bezoekt, maar vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio en hepatitis A zijn wel aangeraden. De meeste Belgen hebben die vaccinaties al, omdat ze hier sowieso aangeraden worden, maar informeer even bij je huisarts als je niet zeker bent.

Op moment van schrijven hoef je geen rekening te houden met covid-maatregelen, hoewel het natuurlijk altijd beter is om gevaccineerd te zijn. Kijk voor vertrek de maatregelen na, want lokale opflakkeringen zijn nog steeds mogelijk.

Dubai

Het klimaat van Dubai

Het klimaat van Dubai is een woestijnklimaat. Dat wil zeggen dat het er erg heet kan zijn. Van april en oktober kunnen de temperaturen oplopen tot 50°Celsius of zelfs 60°Celsius. Van november tot maart geniet je echter van een aangename 30°Celsius. De hitte van Dubai kan bovendien erg vochtig en dus bevangend zijn. Omdat de zon er erg hoog staat, verbrand je snel. Bescherm je huid met een zonnebrand met een hoge factor.

De mensen van Dubai

Omdat Dubai een wereldstad is, en een handelsstad bovendien, zijn de meeste inwoners expats. Nauwelijks 2% van de bevolking is ook effectief in Dubai geboren. Dat maakt van Dubai een enorm diverse stad, met bewoners die uit de hele wereld komen. Daarom is het moeilijk om de bevolking van Dubai over een kam te scheren. Maar over de grote lijn zijn de mensen van Dubai vriendelijke, zij het ietwat afstandelijke, mensen.

Er vloeit veel geld in Dubai, en dat zie je op straat. Nergens zag ik zoveel dure auto’s. Mensen zijn er piekfijn en duur gekleed. Zelfs de mensen die traditionele kledij dragen, zien er altijd netjes uit, met prachtige make up, strak geschoren baarden en een verzorgde huid.

De officiële taal is Arabisch, maar de meeste mensen spreken ook Engels, omdat het natuurlijk de handelstaal is. Daarnaast vind je zowat elke grote taal ter wereld terug in de stad. Kans is groot dat je er Nederlands opvangt.

Dubai

De cultuur van Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten werden gesticht in 1972. Het is dus een erg jong land. Dubai is één van de zeven Emiraten. Voor 1972 waren de Emiraten eerder arm. Bevolkt door vissers en parelduikers. Toch waren de grote steden, zoals Dubai en Abu Dhabi, ook handelssteden die profiteerden van hun liggen tussen Europa en Azië.

In de tweede helft van de 20e eeuw werd er olie gevonden in de Emiraten. Dankzij de vooruitstrevende visie van de toen heersende sjeiks, groeide de economie van de Emiraten razendsnel, wat zich uitte in hypermoderne steden en veel uiterlijk vertoon. Bright lights, big city. Toch vind je in de steden ook nog historische centra, met huizen en paleizen gebouwd uit koraalsteen, zoals dat vroeger gebruikelijk was. De tjokvolle souks waar handelaars hun waren aanprijzen, vormen een heerlijk contrast met de stad met zijn wolkenkrabbers.

Dubai is, net zoals de andere Emiraten, een Islamitisch land. Door zijn internationale bevolking is Dubai minder streng dan andere Islamitische landen, wat zich uit in lossere gedragsregels en kledingvoorschriften. Dubai draagt tolerantie hoog in het vaandel. Toch is het als reiziger aangeraden om jezelf fatsoenlijk te gedragen en te kleden. Dat is namelijk respectvol. Draag kledij die schouders en knieën bedekt.

Ook het klimaat heeft een fikse invloed op de cultuur van Dubai. Overal in de stad vind je overdekte winkelcentra. Van traditionele souks tot hypermoderne shopping malls. Je kan er natuurlijk geweldig winkelen, maar de winkelcentra hebben ook een sociaal doel. Wanneer het buiten te heet is, zijn de winkelcentra net heerlijk koel. Mensen ontmoeten er hun vrienden, gaan er uit eten of drinken wat na het werk.
Precies daarom zijn de meeste winkelcentra ook voorzien van entertainment, zoals cinema’s en speelruimtes voor kinderen. In Dubai Mall, onder de Burj Khalifa, vind je een aquarium bevolkt met enorme haaien, een ijspiste en zelfs het skelet van een brontosaurus.

De Dubaise keuken

De oorspronkelijke keuken van Dubai is opgebouwd met de ingrediënten die je er kan vinden: dadels, kip, zeevruchten en vis, liefst van al stevig gekruid. Intussen kan je in Dubai alles eten wat je maar wil. De stad kent een hele schare aan internationale restaurants met gerechten uit elke keuken ter wereld. Door de Islamitische achtergrond van Dubai kan je er wel geen varkensvlees vinden. Alcohol is er erg duur.

Wil je echt lokale gerechten proeven, dan kan je terecht in een theehuis zoals Al Khayma Heritage Restaurant, waar platbrood met hummus en yoghurtsaus eet, of rijstgerechten met vis en garnalen. Proef zeker een verfrissend glas limoen-en-munt-limonade, met, naar lokale gewoonte, een onhebbelijke hoeveelheid suiker. Héérlijk en erg verfrissend op een hete dag.

In de Time Out Market vind je talloze eetstalletjes rond een centrale zitplaats. Hier koop je gewoon wat je wil eten, en eet je het samen aan één van de grote tafels. Hierdoor kan jij lekker Japans eten, terwijl je tafelgenoten spaghetti slurpen of in een hamburger bijten. Wat overigens niet wil zeggen dat je aan kwaliteit inboet: eetstalletje Reif heeft zelfs een Bib Gourmand.

Eet je liever wat formeler, dan is restaurant Shimmers, aan het strand, een echte aanrader, net zoals Mimi Kakushi, een Japans restaurants met een vermelding van Michelin en het levendige restaurant LPM, dat geweldige cocktails serveert.

Mimosa's

Wat is de munteenheid van Dubai?

In Dubai betaal je met de VAE-dirham. Eén dirham is ongeveer 0.25euro waard. Je kan bijna overal in Dubai met je (credit-) kaart betalen, maar als je de souks en kleine, lokale restaurants bezoekt kan het geen kwaad om wat cash met je mee te dragen.

Ook taxi chauffeurs vragen vaak naar cash geld. De meeste taxi’s hebben wel een digitaal betalingssysteem aan boord, wat volgens de chauffeurs vaak niet werkt. Vraag op voorhand of je met de kaart kan betalen.

In het historische centra zijn prijzen wat lager, maar verder is het leven doorgaans duurder dan in België. In goede restaurants betaal je tot 30% meer dan in België. Dat maakt van Dubai een ietwat duurdere bestemming, maar je krijgt er dan wel een geweldige kwaliteit voor terug.

Is Dubai veilig?

Verrassend genoeg is Dubai één van de veiligste steden die ik ooit heb bezocht. Je kan er zonder problemen met je camera en smartphone in je hand over de straten lopen. Natuurlijk zijn kleine of alleenstaande incidenten altijd mogelijk, maar over de grote lijn is Dubai veiliger dan ons eigen Brussel. Zeker wanneer je respect toont en je bescheiden kleedt. In 2019 was Dubai zelfs de zevende veiligste stad ter wereld.

Mensen maken zich ook wel eens zorgen over het feit dat Dubai vrouwonvriendelijk zou zijn. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld als vrouw in Dubai. Integendeel. De mensen zijn er vriendelijk en beleefd, en je kan er als vrouw gewoon heen zonder je zorgen te moeten maken over je veiligheid. Dubai is veilig, echt.

Daar staat wel tegenover dat er in de stad, en de rest van de VAE, een lage tolerantie heerst voor overlast. Dronkenschap en drugs worden absoluut niet getolereerd en de straffen zijn erg hoog. In het openbaar kan je geen alcohol drinken. Kussen en knuffelen met je partner doe je ook best niet. Het blijft immers een land met andere waarden en normen als de onze en jij bent slechts een bezoeker. Toon respect.

Dubai night

Vervoer in Dubai

Op zich is de stad niet erg groot. Zeker het stadscentrum zou je te voet kunnen bezoeken. De hoge temperaturen maken dat echter heel lastig. Voor je eigen comfort en zelfs gezondheid, neem je best een taxi of de metro. Die hebben namelijk airco, waardoor je heerlijk koel blijft.

Taxi’s zijn erg goedkoop. Ze zijn erg herkenbaar aan hun kleur en het bordje op het dak. Zie je een taxi met een roze dak, dan is dat een taxi speciaal voor vrouwen, met een vrouwelijke chauffeur.
Doorgaans vind je ook luxueuze taxi’s van merken zoals Lexus. Die taxi’s kosten dubbel zo veel als een gewone taxi, en hebben vaak geen meter of digitaal betaalsysteem. Toch zijn ze in vergelijking met Belgische taxi’s nog steeds heel betaalbaar.

De stad heeft wel een wandelgebied, dat City Walk heet. In het winterseizoen, wanneer het niet te heet is, kan je zo te voet het centrum verkennen.

Hotels en accommodatie in Dubai

Je hebt accommodatie in elk type en budget in Dubai, al hebben de luxueuze hotels wel de overhand. Voor een goed, maar basic verblijf op strategische plaatsen in Dubai kan je voor de Rove hotelketen kiezen. Zij hebben negen goedgelegen hotels in de stad.

Wil je de full Dubai experience, dan kan je logeren in het iconische Burj Al Arab Jumeirah of in het Atlantis, The Palm hotel op de bekende palmeilanden. Hier betaal je dan natuurlijk wel een stevig bedrag, maar de ervaring is navenant.

Toch liever iets unieks? Je kan er erg veel AirBNB’s vinden. Wees daar wel voorzichtig mee, en check de ratings van je host. Vertrouw je het niet of lijkt het te mooi om waar te zijn, kies dan voor een andere accommodatie.

Dit moet je weten voor je naar Dubai reist

Toeristen die Dubai bezoeken, krijgen bij aankomst een gratis SIM kaart met 1GB die geldig is voor 24 uren. Zo kan je gratis gebruik maken van internet op je smartphone. Handig!

Het spiksplinternieuwe Museum Of The Future is nog maar een jaar open is nu al een van de meest bezochte plaatsen in de stad. Koop je tickets best op voorhand.

Je kan je reis eenvoudig voorbereiden met de website van Visit Dubai.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *