Reisboeken

droom nu: de mooiste reisboeken

Al sinds ik een kind was, lees ik. Overal in mijn huis liggen half-gelezen romans en reisboeken. Op de trap, mijn nachtkastje en in de zetel. Vaak lig ik tot de kleine uurtjes te lezen onder mijn dekens, helemaal verloren in een verhaal over een verre landen en streken.

We kunnen allemaal wel wat afwisseling en ontspanning gebruiken nu. Met een goed boek onder een dekentje kruipen. Tas thee of glas wijn in aanslag. Een mooie whiskey, voor wie iets sterker wil. Zelfzorg, heet dat. Zorgen dat je in deze rare tijden je hoofd niet verliest.

Zolang we niet mogen reizen, kunnen we niet anders dan dromen over de reizen die we willen maken zodra de wereld weer gewoon draait. Reizen in gedachten gaat beter met een mooi reisverhaal. Dit zijn, volgens mij, de beste boeken om bij weg te dromen. Toegegeven, het zijn niet allemaal reisboeken, maar ook boeken die zich in een bepaald deel van de wereld afspelen. En die die plek op een frappante manier weergeven.

Reis door het Engelse Veenland

Daisy Johnson is een jonge, Engelse schrijfster met twee dijken van boeken op haar naam. Het boek Veenland is gebaseerd op de veenstreek in het Oosten van Engeland. De verhalen zijn kort, krachtig en broeierig, vol sfeervolle referenties naar het landschap. Eén van mijn lievelingsboeken. Koop Veenland hier.

Het tweede boek van Daisy Johnson, Onder het Water, is even mysterieus en sfeervol. Hoewel ik ook (hartstochtelijk) van dat boek hou, hou ik meer van Veenland. Koop Onder het Water hier.

Reis naar Ierland

Het boek Mijn Ierland van Gerrit Jan Zwier kocht ik eeuwen geleden. Het heeft een beetje een rare structuur, met eigen werk van de schrijver en korte stukken van andere schrijvers, soms uit andere reisboeken genomen. Toch zijn er bepaalde stukken in het boek die mij raakten en nog steeds raken. Heel vaak neem ik het boek nog eens vast, en blader ik naar mijn favoriete stukken. Ierland is een moeilijk te vangen land, maar Gerrit Jan Zwier deed het toch.

Het is moeilijk om een kopie van Mijn Ierland te vinden, maar je kan het wel in digitale vorm kopen.

Door het Zweden van je kindertijd

Ja, ik lees wel eens graag boeken die eigenlijk voor kinderen geschreven zijn. Ronja de Roversdochter, van de Zweedse Astrid Lindgren, is zo’n boek dat ik kapot gelezen heb, en nog steeds regelmatig vast neem. Niet alleen is het verhaal wondermooi, maar de sfeervolle beschrijvingen van het landschap brengen me altijd terug naar Zweden.

Koop Ronja de Roversdochter hier voor je kinderen, of eigenlijk toch stiekem voor jezelf.

Met de familie Kruger door Afrika

In het waargebeurde In de Wildernis vertelt Kobie Kruger over het leven van haar gezin in de Afrikaanse wildparken. Terwijl haar man als jachtopziener werkt, moet Kobie het gezinsleven in het midden van de wildernis de baas blijven. Problemen met agressieve olifanten, humeurige nijlpaarden en uiteindelijk zelfs een leeuwenbaby maken het haar niet gemakkelijk.

Ook al valt dit boek niet echt in de categorie reisboeken, toch geeft de luchtige schrijfstijl van Kobie Kruger je een hele nieuwe kijk op het leven én de natuur in Afrika. Je kan het boek in het Nederlands enkel tweedehands verkrijgen, maar hier kan je het kopen in het Engels.

The gentle art of tramping

Het boekje The Gentle Art of Tramping van Stephen Graham werd voor het eerst gepubliceerd in 1927. In 2019 kwam er een herwerking van het boek uit, met een prachtige cover. Een must voor in je boekenkast.
In heerlijke ouderwets Engels verhaalt Stephen Graham over de genoegens van het rondzwerven. Van gewoon te wandelen, te genieten van de reis zelf.

Een boek dat je moet hebben, en dat bovendien een uitstekend formaat heeft om ergens in je rugzak te stoppen. Koop het hier.

Post apocalyptische omzwervingen

Enkel voor de dappersten onder ons: De Weg van Cormac McCarthy. Dit boek vertelt het verhaal van een man en zijn zoon, die zich een weg banen door een verbrande wereld. Je leert nooit wat er nu eigenlijk is gebeurd. Een natuurramp? Oorlog? Een virus? De sfeer is om te snijden.

Cormac McCarthy’s taal is van een hartverscheurend mooie eenvoud. Het verhaal meeslepend en simpelweg mooi. Koop De Weg hier. Meer boeken van Cormac McCarthy vind je hier.

Door Victoriaans Engeland

De moerassen van de Sussex vormen het geheimzinnige decor van De Nacht van de Vogels, van Kate Mosse. Een jonge vrouw zoekt zich een weg door haar eigen geheugen en de geheimen van haar vader. Sfeervol, een tikje griezelig en met oog voor detail. Alles klopt in dit boek.

Koop De Nacht van de Vogels hier.

Reis naar overal

De reisboeken Literaire Plekken en Spirituele Plekken van Sarah Baxter leiden je rond de hele wereld. De spirituele en literaire plekken worden geïllustreerd met de mooiste tekeningen in vintage stijl. Deze boeken zijn niet alleen gemaakt om bij weg te dromen, maar zijn ook gewoon leuke hebbedingen.

Koop Literaire Plekken hier en Spirituele Plekken hier.

Plan je reis door Schotland

Met Take the Slow Road Schotland plan je moeiteloos je reis door Schotland. Met zijn prachtige foto’s en heldere uitleg weet Martin Dorey je moeiteloos te inspireren. Onthaasten is het keywoord in dit boek. Genieten van de omgeving, van de achterstraten en de vergeten dorpen.

Dit is een boek dat moet leven (net zoals alle reisboeken, trouwens). Neem notities, vouw de hoeken om van de pagina’s met plaatsen die je moet zien, neem het overal mee naartoe. Op die manier wordt zo’n boek het mooiste souvenir van je reis. Koop Take The Slow Road Schotland hier.

Oefen nu, instagram later

Het boek NYC guide for Instagramers, door de Brugse Silvie Bonne, is een fotografische gids door New York. En het is een doe-boek. Het lijst 100 fotogenieke plaatsen in New York op, van de klassiekers tot de minder gekende plekken. Een voorproefje vind je op de Instagrampagina van Silvie Bonne zelf, het boek kan je hier kopen.

Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

Een boek met een enorme titel, dat leest als een trein. Bovendien is het een waargebeurd verhaal. Per J. Andersson vertelt in zijn vlotte stijl over de Indische PK die van India naar Zweden reist op zoek naar zijn ware liefde Lotta. Een reisverhaal met een liefdesverhaal dat culturen overstijgt.

Nieuwsgierig? Je kan het boek hier kopen.

Meer reisboeken

Dit wordt een groeiend artikel. Een artikel dat ik steeds zal aanvullen met de beste reisverhalen, de mooiste boeken voor in je rugzak. Heb je zelf een suggestie, laat die dan zeker achter in de comments. Dan vul ik het artikel verder aan.

Heb je meer inspiratie nodig? Op Reisgoesting vind je altijd een aantal tips voor reisboeken. En op june. vind je ook een mooie lijst.

3 Comments
  1. Dag Lot, Hierbij nog enkele leuke tips: ik weet niet of je ze al gelezen hebt.

    “Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde”

    “Bakcpackers & butlers”: heerlijk verhaal om zonder nadenken te lezen aan het zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *