Portugal

droom nu: de mooiste plaatsen van portugal

Van de Zuid-Europese landen die ik bezocht, hou ik het meeste van Portugal. Een woeste kust, een stil en uitgestrekt binnenland. Sfeervolle steden en mysterieuze bergdorpen. Smaakvolle culinaire ervaringen en duizenden sterren in de donkere nacht: Portugal heeft mijn hart gestolen.

Afgelopen week stuurde uitgeverij Lannoo mij het boek Drive Your Adventure – Portugal. Een boek geschreven door twee digital nomads, Clémence Polge en Thomas Corbet. Niet zomaar een reisgids, maar een kruising tussen een reisverslag en een handleiding voor wie Portugal per kampeerauto wil verkennen.

Ik bladerde door het boek en werd meteen terug gekatapulteerd naar mijn eigen bezoekjes aan Portugal. Instant heimwee. Dit zijn de mooiste plaatsen van Portugal. Plaatsen waar je mij elk jaar naartoe mag sturen, ik raak ze nooit beu.

Portugal

De stad Aveiro.

De Azoren

Mijn eerste kennismaking met Portugal was er meteen een van formaat: ik reisde een week lang door de Azoren. Deze eilandengroep bestaat uit negen kleine eilanden die 1500 ten westen van het vasteland liggen. Het leven is er Portugees en toch ook niet.

Mensen beschrijven de Azoren wel eens als het Hawaii van Europa. Een vergelijking waar iets inzit. De eilanden zijn opgebouwd uit grillig vulkanisch gesteente. Het microklimaat zorgt voor onstuimige regenbuien, dikke mistbanken en zomerse temperaturen. Het zwarte gesteente is begroeid met groene bomen, mossen en kleurrijke bloemen.

Als je naar de Azoren reist, moet je onze Belgische stiptheid afschudden. In de Azoren regeert het weer. Wilde je gaan varen? Pech, er staat te veel wind en je kan de zee niet op. Een wandeling is een beter idee. Plande je een vlucht naar een van de andere eilanden? Hou er rekening mee dat de mist je plannen kan vertragen.
De klinkt misschien als iets vervelend, maar het werkt ook best bevrijdend. Niks moet. We zien wel. Dat is vakantie, toch?

Portugal

Oh, de prachtige Azoren!

De ruige kusten van het vasteland

Ik heb iets met de zee. En als je iets met de zee hebt, dan zit je goed in Portugal. Het land is onlosmakelijk verbonden met de zee. De melancholie die door de straten van de kuststeden waait, vind je nergens anders terug.

De ruige kust van het vasteland staat bekend om zijn monsterachtige surfgolven, om zijn prachtige, door de zee uitgesleten rotsen en natuurlijk om zijn rijke visgronden.

Tijdens een bezoek aan de kust van Centro de Portugal, proefde ik letterlijk van het kustleven. Ik stond kniediep in de Aveiro Lagune, waar ik kokkels en andere schelpdieren raapte. Ik at verse vis, eendenmossels, weekdieren en gedroogde bacelhau in kleine, volkse eterijen en in elegante restaurants. Vooral mijn bezoek aan de volkswijk Barrio do Visconde bleef mij bij.

Portugal

De ruige Portugese kusten zijn zo mooi.

Het binnenland van Alentejo

Hoe dol ik ook ben op de zee, Alentejo heeft een speciale plaats in mijn hart. De uitgestrekte, droge landschappen onder de Portugese zon hebben iets magisch. Kurkbomen met rode stammen staan zij aan zij. Rivieren zijn ofwel onstuimig, ofwel opgedroogd. De sfeer in de steden is anders dan de sfeer van de kuststeden. Meer ingetogen, misschien.

Het kan bloedheet zijn in het binnenland. Maar ook dat heeft iets bijzonders. De wind blaast door de straten van witgekalkte dorpen en kastelen zinderen in de zon. En ’s nachts, wanneer de wereld wat afkoelt, dan wordt Alentejo een Dark Sky reserve, waar je met het blote oog duizenden sterren en zelfs de Melkweg kan zien.

Portugal

Witgekalkte dorpen op heuveltoppen: dat is zo Alentejo.

De Algarve

Ik bezocht Portugal voor het laatst in de herfst van 2019. Ik ging naar de Algarve, een regio die bekend staat om zijn prachtige, rode rotsen. En om zijn toeristen. In de zomer kan het er koppenlopen zijn. Mensen bezoeken de kliffen, de hoofdstad Faro en de uitgestrekte stranden. In de herfst was het er heerlijk rustig en sfeervol.

Ik ontdekte dat de Algarve heel wat bijzondere plaatsen hebt. Plaatsen die je niet gaat vinden als je de massa volgt. Faro is een heel fijne stad, maar heeft niet de charme van Olhão, waar je door smalle straten tussen betegelde huizen dwaalt en geniet van verse streekproducten.

Wil dat zeggen dat het strand en de kliffen maar niks zijn? Nee, helemaal niet. Vooral bij zonsondergang zijn de kliffen prachtig. Met wat geluk zie je zelfs dolfijnen vanop de hoge rotsen. Maar er is veel meer te vinden in de Algarve dan enkel die kliffen.

Portugal

De Algarve is zo veel meer dan die kliffen.

Portugal

Maar de kliffen zelf zijn wel echt prachtig.

Win Drive Your Adventure – Portugal

Natuurlijk heb ik ook deze keer weer een winactie voor jou. We zouden Reisgoesting niet zijn zonder winacties, toch? Ik mag wel drie exemplaren van Drive Your Adventure – Portugal weggeven. En, eerlijk, doe maar gewoon mee want dit is écht een geweldig mooi boek.

Wat moet je doen om deel te nemen? Laat me gewoon in de comments weten dat je wil winnen. Vergeet niet om je mailadres in te vullen, zodat ik je kan contacteren als je gewonnen hebt. Om te winnen moet je wel in België wonen.

Deze winactie loopt van zondag 21 februari 2021 tot en woensdag 3 maart 2021, 12u. Er worden willekeurig drie winnaars gekozen. De winnaars worden bekend gemaakt op de Reisgoesting facebookpagina en krijgen een mailtje. Reageert een winnaar niet voor zondag 7 maart 2021, dan gaat het boek naar een volgende, willekeurig gekozen winnaar. Als je deelneemt aan de wedstrijd, ga je automatisch akkoord met het reglement. Over de uitslag wordt niet gediscussieerd.

Succes!

Extra kans om te winnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Let wel op: enkel inschrijven voor de nieuwsbrief is niet voldoende, vergeet niet om ook een comment achter te laten onderaan dit artikel.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Please wait...

Dank je, je bent nu ingeschreven.

Portugal

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
58 Comments
 1. Oh, Portugal! Nog nooit geweest, maar hoog op het verlanglijstje! En roadtrippen, love it! Ik doe dus heel graag mee met deze winactie!

  • Staat op mijn bucketlist !

 2. Om al even weg te dromen van pure vrijheid en ontdekking van het mooie Portugal …

 3. Een reisje naar Portugal stond in mei op onze planning. Jammergenoeg zal dit niet kunnen doorgaan

 4. Ik wil het boek graag winnen. Naar Portugal wil ik zeker nog reizen

 5. Waauw, ziet er prachtig uit! Komt hier ook op het lijstje te staan :-D.

 6. zouden graag eens naar Portugal gaan boek zou ons wel kunnen helpen een mooi plaatsje te vinden

 7. Ik waag graag een kansje op dit prachtige boek. Zo kan ik me alvast vooraf laten inspireren voor een prachtige reis Portugal .

 8. Portugal, nog nooit kunnen gaan, …al altijd van gedroomd, love or.

 9. Nu de kinderen groot zijn, en hun eigen leven leven leiden, is het voor ons tijd om te genieten en te reizen, we zijn op dat punt een beetje beginners, dus een goeie reisgids die ons leidt naar de leukste en originele plaatsen zou ideaal zijn.

 10. Een reis naar Portugal heb ik nog niet gedaan,maar met die foto’s die ik hier al zie,heb ik wel reisgoesting

 11. voor ons tien jarig huwelijk

 12. wat een fijne actie! Portugal staat op mijn lijstje dus kan ik alvast wat inspiratie opdoen!

 13. Portugal, het mooiste land van Europa en zeker de gastvrijheid van de mensen in het bijzonder. Staat nog altijd op mijn verlanglijstje om nog eens terug te gaan op vakantie.

 14. Reeds de Algarve bezocht. Maar zijn toen vooral aan de kust gebleven om te surfen. Wil heel graag terug om de kleine dorpjes in het binnenland te bezoeken.

 15. ik waag graag mijn kans voor dit prachtige boek , een ideale manier om de mooie streken in Portugal te leren kennen

 16. ja, ik wil graag winnen

 17. Helaas moeten we nog even wachten met reizen, maar wegdromen bij dit mooie boek is gelukkig wel toegelaten.

 18. Ik maak heel graag kans! Wij gingen 3 jaar geleden naar de Algarve, prachtig! Ik ga zo graag nog eens terug. Dus ik wil me alvast me taal voorbereiden met dit prachtige boek

 19. Wij hebben de Algarve bezocht en zijn nieuwsgierig naar de rest van Portugal. Ik doe dus graag mee met deze wedstrijd!

 20. Zou fantastisch zijn om te winnen! <3 Toch een beetje reizen nu we thuis zitten 😉

 21. Super, doe heel graag mee, Portugal verkennen!!!

 22. Zou heel mooi zijn mocht ik dit winnen, toch wat reisgevoel

 23. Oh, heb al zin om te vertrekken…

 24. Leuk leuk ! Ik zou supergraag dit boek winnen om terug te kunnen beginnen dromen over mooie reizen… ?

 25. Heerlijk om naar Portugal te reizen.
  We hebben al de streek van de Algarve en Porto bezocht. We zouden heel graag eens Lissabon bezoeken. Ziet er zo mooi uit !!!

 26. Portugal Here I Come… De Azoren , Algarve en bloemeneiland Madeira

 27. Ik ben nog nooit in Portugal geweest en zou met het lezen van dit boek graag eens gaan om het zelf te ontdekken!

 28. Wegdromen bij dit mooie boek is gelukkig wel toegelaten.Helaas moeten we nog even wachten met reizen.

 29. Zoveel te ontdekken in het mooie verrassende Portugal <3

 30. Ik zou dit heel graag winnen.

 31. À sombra da bananeira, yes please!

 32. Ik ben al 2 keer in de Algarve geweest en ik zou zeker nog willen teruggaan. Mooi weer, prachtige natuur, lekker eten, vriendelijke mensen… Kortom alles wat je moet hebben.

 33. Om zalig bij weg te dromen, wie heeft daar geen nood aan?

 34. Leuke winactie! Portugal staat nog steeds op mijn verlanglijstje!

 35. Tja, door Corona raakte ik er niet vorig jaar. Hopelijk dit jaar wel, en dan perfect voorbereid met dit boek!

 36. PORTUGAL, Wat een mooi land
  Zullen we zeker nog eens bezoeken.
  Zalig

 37. Wij willen zeker eens in Portugal rondreizen. Dit boek zou ons nog meer motiveren om voor Portugal te kiezen.

 38. Dit boek zou de ideale voorbereiding van onze reis worden.

 39. Ik waag graag mijn kans

 40. Beste ervaring ooit beleefd in OLHAO tijdens het LOBSTERFESTIVAL rond 15 Aug. Het water komt me terug in de mond zooo puur!!!

 41. Portugal staat op nummer 1 op ons to do-lijstje!

 42. Dromen mag, de prachtige foto’s helpen alvast om uit te kijken naar een tripje richting Portugal…

 43. Hallo. Ik wil graag deelnemen aan Drive Your Adventure – Portugal . Dank u .

 44. Ik doe graag mee aan de wedstrijd 🙂 !

 45. Leuke wedstrijd!
  Zo kunnen we alvast inspiratie opdoen voor onze eerste reisjes met ons pasgeboren baby’tje. Iets om naar uit te kijken 🙂

 46. Ik wil graag deelnemen

 47. Super wedstrijd! Portugal staat al lang op het lijstje dus zou goed van pas komen :)!

 48. Nog nooit geweest , staat op de verlanglijst 🙂

 49. Mijn dochter komt er wonen in Lissabon in maand Juni

 50. Onze kinderen en hun kleinkinderen komen deze zomer wonen dus willen we er bij zijn

 51. Mooi daar zal zeker bezoeken

 52. Gaan er naartoe voor de Kids

 53. Mooie landschappen en de golden river prachtig

 54. Ben er nog nooit geweest naar het schijn een heel mooi land

 55. Super! Fingers crossed.

 56. Portugal schijnt een prachtig land te zijn. Wil ik graag eens bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *