Drie prachtige meren in Slovenië

Publireportage

Ben jij al eens in Slovenië geweest? En heb je dan van die prachtige meren bezocht, en genoten van het uitzicht en de natuur? Sarah was er afgelopen zomer, en vertelt wat zij er zo bijzonder aan vond.

Het meer van Bled

Dit is ongetwijfeld het bekendste meer van Slovenië! De reisgidsen over Slovenië staan immers bomvol mooie foto’s van dit meer en ook op pinterest weet niet je niet goed naar welke foto eerst te kijken. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog, héél hoog!

Slovenië
Het meer van Bled.

Toen ik in Bled arriveerde scheen er een zalig zonnetje, de ideale timing om op verkenning te gaan en een wandeling rondom het meer te maken. Nou, volgens mij sta ik vanaf nu in het Guiness Book of World Records. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand nog méér foto’s van dit geweldige meer heeft genomen dan ik. Elke 5 meter verscheen er wel een nieuw interessant detail in mijn zoeker.
Eerst het eiland van Bled, daarna het kasteel van Bled en vervolgens de mooie natuur rondom het meer… het bleef maar komen!

Hoewel dit meer best wel druk bezocht is (en ik op vakantie stiekem meer van desolate uitzichten hou), was ik aangenaam verrast door de sfeer die rondom dit mooie stukje Slovenië hangt. Want ook op het meer zelf valt er heel wat te beleven. In de zomer is het water ideaal om te zwemmen, waterfietsen, bootje varen, sup’en (stand up paddling). Je kan het zo gek niet bedenken of het is aanwezig op het meer van Bled. Kortom: de mogelijkheden hier zijn eindeloos!

Ik sliep enorm goed in Hotel Golf Bled.

Slovenië
Wat een uitzicht!

Het meer van Bohinj

Op een half uur rijden van Bled kom je terecht bij het meer van Bohinj. Het meer van Bohinj is het grootste permanente (en dus niet verdwijnende) meer in Slovenië. Het is met zijn 4,2 km lang, 1,4 km breed en goed 45 m diep, een best wel indrukwekkend meer. Dit noem ik nu echt een verborgen parel!

Slovenië
Het meer van Bohinj.

In tegenstelling tot bij het meer van Bled, kom je hier maar heel weinig volk tegen. Het meer van Bohinj op een mooie en zonnige ochtend, ik dacht dat ik eventjes in een andere wereld terecht kwam!
Ik geef het eerlijk toe: meren waren niet zo mijn ding, maar daar komt vanaf nu verandering in! Enkel ik, de ochtendzon en het heldere water van het meer van Bohinj… dat is liefde op het eerste gezicht!

Ik verbleef aan de rand van het meer in Hotel Center Bohinj.

Slovenië
Om bij weg te dromen.

Het meer van Petelinjsko Jezero

Dit meer maakt deel uit van de 17 ‘verdwijnende meren’ die je in Slovenië kan vinden. Het geheim van deze verdwijnende meren ligt in de poreuze kalkbodem van het Karstgebied. De kalkbodem bestaat uit een ondergronds grottenstelsel en in regenperiodes vult dit stelsel zich met water uit bekende en onbekende onderaardse rivieren. Wanneer het grottenstelsel het wateraanbod niet meer aan kan, borrelt het water omhoog en ontstaat er een meer.

Je weet dus nooit op voorhand hoe groot het meer zal zijn en of er überhaupt wel een meer zal zijn … spannend! Ik hou wel van dit soort mysterieuze natuurfenomenen en droomde stiekem al enkele nachten van dit meer. Ook bij vertrek kon de gids ons niet met zekerheid vertellen of we echt nog een meer zouden aantreffen. De vreugde was dan ook enorm toen ik in de verte water zag! Jeej, mijn eerste verdwijnende meer is een feit!

Ik verbleef die nacht in Hotel Cerkno.

Voor meer informatie over Slovenië kan je terecht bij Mijn sLOVEnië. Ik vloog met Wizzair vanuit Charleroi naar Ljubljana.

Bohinj
Berg en meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *