Utrecht

drie fietsroutes in en rondom utrecht

Niet Amsterdam, niet Kopenhagen, niet Antwerpen, maar Utrecht is de fietshoofdstad van de wereld. Zo werd in 2019 bekend gemaakt in de Global Bicycle Cities Index. De stad heeft haar hoge positie onder andere te danken aan de moderne fietspaden en een goede infrastructuur voor fietsers. Maar vooral het hoge dagelijkse fietsgebruik zorgt ervoor dat Utrecht bovenaan de lijst bungelt. Dagelijks stappen namelijk tienduizenden mensen in Utrecht op hun tweewieler.

In Utrecht kan dus heel goed gefietst worden. Maar ook de regio rondom Utrecht verleent zich perfect om op een tweewieler te verkennen. Vanwege haar rustige en bosrijke omgeving is de gelijknamige provincie Utrecht erg geliefd bij bijvoorbeeld wandelaars en wielrenners. Hieronder drie mooie fietsroutes in en rondom Utrecht.

Utrecht

Het Rietveld Schrôderhuis.

Utrecht Rietveldroute

Gerrit Rietveld was een Nederlandse architect en meubelmaker geboren in, je raadt het al: Utrecht. Door de hele stad zijn panden te vinden die door hem ontworpen zijn. Tijdens deze route ontdek je een paar van deze panden. Je start de route op de Neude, het centrale plein van Utrecht. Neem meteen even een kijkje in de recentelijke gerenoveerde bibliotheek die zich hier in het oude postkantoor genesteld heeft. De bibliotheek, die filmische kiekjes oplevert, is misschien wel een van de mooiste van Europa.

Fiets via de Lange Jansstraat richting Janskerkhof. Ben je een bloemen of planten-lover? Dan moet je hier vooral op zaterdag even stoppen. Het plein naast deze kerk veranderd dan in een kleurrijke bloemenmarkt waar je gemakkelijk een bosje tulpen kunt scoren.

Vanuit Janskerkhof fiets je makkelijk even naar het Domplein. Op dit plein vindt je wellicht een van de mooiste kerktorens van Nederland: de Domtoren. De kerktoren wordt echter al enkele jaren gerenoveerd waardoor de gehele toren tot 2024 in de stijgers staat. Maar niet getreurd. Naast de kerk vindt je een van de schattigste hofjes van Nederland: het Pandhof. Deze oude begraafplaats is recentelijk gerenoveerd en inmiddels weer gratis toegankelijk voor bezoekers.

Via de Stadsschouwburg neem je de Nachtegaalstraat die je naar het Wilhelminapark brengt. Op weg daarnaartoe fiets je door de wijk Wittevrouwen. Een hippe, erg geliefde wijk in Utrecht. Hier kun je bijvoorbeeld stoppen voor een gembershot of een stuk bananenbrood. In het Wilhelminapark, vernoemd naar oud Nederlands koningin Wilhelmina, kun je een korte stop inlassen voor een kop koffie bij bijvoorbeeld het Parkcafé.

Naast het Wilhelminapark (Julianalaan 10) kun je een van de panden vinden die door Gerrit Rietveld gemaakt is. Net achter de Julianalaan 10 vindt je een ander, door Rietveld gemaakt pand. In dit pand (Waldeck Pyrmontkade 20) experimenteerde Rietveld met geprefabriceerde onderdelen. Het pand werd door Rietveld in slechts drie weken neergezet.

Vanuit de Waldeck Pyrmontkade fiets je via de Prins Hendriklaan naar het Rietveld Schröderhuis. Het bekendste huis dat Gerrit Rietveld ontworpen heeft. Het simplistische, maar toch kleurvolle huis werd 1924 ontworpen in opdracht van Truus Schröder. Inmiddels is het een architectonisch hoogtepunt in Utrecht en ook van binnen te bezoeken als museum. Je kunt deze Gerrit Rietveld route dan ook niet afsluiten zonder een bezoekje aan het Rietveld Schröderhuis.

Utrecht Lombok – Amelisweerd – Zeist

De regio Utrecht staat vooral bekend om haar bosrijke omgeving. Onder meer de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn vlakbij te vinden. Maar ook op fietsafstand kun je prachtige natuurgebieden vinden. Bijvoorbeeld in de regio Amelisweerd en Zeist, ten zuid-oosten van Utrecht.

Utrecht

De Ulu Camii Moskee in Lombok.

Deze route gaat van start in de multiculturele wijk Lombok. Deze geliefde wijk wordt ook wel gezien als een van de succesvolste multiculturele samenlevingsprojecten van Nederland, vanwege de vele nationaliteiten en leeftijden die in deze wijk samenwonen. Lombok typeert zich door de vele studenten, traditionele herenhuizen en de vele Turkse winkeltjes gelegen in het epicentrum van Lombok: de Kanaalstraat. Je kunt hier de beste Baklava, Döner en Kumpir van Utrecht vinden. Een korte stop op de Kanaalstraat kun je dan ook niet overslaan.

Vanuit Lombok fiets je richting Utrecht Centraal Station om daar door de grootste fietsenstalling ter wereld te fietsen. Maar liefst 12.500 fietsen kunnen in deze fietsenstalling geplaatst worden. De fietsenstalling ligt onder Utrecht Centraal Station en dient ook als tunnel om de ene, met de andere kant van het station te verbinden. Eenmaal door de fietsenstalling fiets je via de Catharijnesingel langs het Ledig Erf. Een erg geliefde plek onder de Utrechtenaren. Stop wellicht even voor een ijskoud biertje bij bijvoorbeeld De Poort of bij het Louis Hartlooper Complex.

Utrecht

Het Amelisweerd

Vanuit het Ledig Erf fiets je via het Utrecht Science Park naar natuurgebied Amelisweerd. Een prachtig natuurgebied net buiten Utrecht. In de zomer vind je hier veel dagjesmensen die hier bijvoorbeeld een dagje komen fietsen, wandelen of kanoën op rivier de Kromme Rijn. Dorst gekregen? Je kunt hier een leuke stop maken bij het Theehuis van Rhijnauwen of bij het StayOkay hostel dat gelegen is in kasteel Rhijnauwen.

Vanuit natuurgebied Amelisweerd fiets je via het dorpje Bunnik in een kleine 25 minuten naar het pittoreske Zeist. Dit stadje staat met name bekend om haar ‘Slot Zeist’. Dit prachtige kasteel wordt omringd door water en door prachtige Engelse tuinen. Een aanrader is om via de website van Slot Zeist een Slottuin picknick te boeken. De keukenbrigade van het kasteel verzorgt een heerlijke picknick waar je in de kasteeltuinen van kan genieten.

Utrecht Centraal Station – Bosch en Duin – Amersfoort

Met de meer dan 900 treinen die hier dagelijks in en uit rijden is Utrecht Centraal station het drukste treinstation van de Benelux. Alleen al om de bijzondere architectuur in, maar ook rondom het station is dit gebied al een bezoekje waard. Mis bijvoorbeeld niet de Moreelsebrug: een brug over alle 16 sporen heen. Probeer hier eens te tellen hoeveel treinen er in één minuut in en uit het station rijden. Als je eenmaal de Moreelsebrug hebt gepasseerd (dit kan makkelijk met de fiets) kun je ook nog een bezoekje brengen aan de eerder genoemde fietsenstalling die onder het station gelegen is.

Utrecht

Stadskantoor van Utrecht, gelegen naast Utrecht Centraal

De route begint dus op Utrecht Centraal. Vanuit daar fiets je via de binnenstad en de wijk Wittevrouwen in de richting van het nabijgelegen stadje De Bilt. Voor Nederlanders een bekende plek vanwege het target=”_blank” Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut dat hier gevestigd is. In De Bilt kun je je ogen uitkijken als je houdt van architectuur, landgoederen en mooie panden. Nog niet geluncht? Maak een korte stop bij REEG, in de binnenstad van De Bilt. Met name de uitsmijters of een van de verse taarten valt hier aan te raden.

Vanuit De Bilt fiets je in enkele minuten het Panbos in. Net gelegen naast het dorpje Bosch en Duin. Een villadorpje dat met name bekend staat om grote huizen en landgoederen die hier staan. Rond het jaar 1900 werd deze plek erg populair onder rijke stedelingen, die hier massaal vakantiehuizen kochten. Van deze vakantiehuizen staan nog enkele verspreid over Bosch en Duin, die met name te herkennen zijn aan hun klassieke bouwstijl en het vele hout dat hierbij werd gebruikt.

Een van de bekendste panden in Bosch en Duin is Landgoed de Horst. Te vinden aan de Baarnseweg. Het pand werd ontworpen door de architect Karel de Bazel en is inmiddels een Nederlands Rijksmonument. Vanaf de Baarnseweg is De Horst moeilijk te zien. Toch een kijkje binnen nemen? Bekijk dan deze video.

Vanuit Bosch en Duin fiets je in de richting van Den Dolder naar het kleine dorpje Soestduinen. Hier kun je een korte stop maken bij Stazione Pazzo. Hier wordt heerlijke Italiaanse koffie geserveerd in de ambiance dat het oude stationsgebouw uitstraalt. Vanuit Soestduinen kun je ook overwegen om een bezoekje te brengen aan het naastgelegen Nationaal Militair Museum. Gelegen aan het Nationaal Militair Museum ligt vliegbasis Soesterberg en Park Vliegbasis Soesterberg. Bijzonder aan deze plek is dat je buiten het seizoen (15 maart – 15 augustus) over de landingsbaan kunt fietsen. Een unieke ervaring die je dan ook eigenlijk niet aan je voorbij kunt laten gaan als je hier in het winterseizoen bent.

Fietsen door het Panbos

Fietsen door het Panbos.

Vanuit Soestduinen en Vliegbasis Soesterberg fiets je vrij gemakkelijk richting Amersfoort. Deze historische stad kenmerk zich aan haar gezelligheid en de grachten die het heeft. Heb je nog genoeg energie? Bezoek dan vooral het Mondriaanhuis: het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan. Hier zijn een aantal van zijn vroege werken te vinden en een replica van zijn Parijse atelier.

Meer behoefte aan ontspanning? Amersfoort heeft ontzettend veel leuke terrasjes. Bij ‘De Kromme’ komt je door de voorbij varende bootjes en een ijskoud Amersfoorts biertje helemaal tot rust. Op zoek naar iets meer urban? Dan kun je terecht bij bijvoorbeeld Dara of Zandfoort aan de Eem.

Geen zin meer om het hele stuk terug te fietsen? Via de website van de Nederlandse Spoorwegen boek je makkelijk een treinticket met daarbij ook een plekje voor je fiets. Op die manier ben je vanaf Amersfoort in minder dan 15 minuten weer terug op Utrecht Centraal.

Utrecht

Vanuit Utrecht maak je heerlijke fietstochten.

Een groot deel van deze fietsen parkeert dagelijks in de grootste fietsenstalling ter wereld, die Utrecht ook nog eens op haar naam heeft staan.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *