Fietsroutes

Door Vlaanderen met de Icoonfietsroutes

Zo klein als ons Vlaanderenland is, zo veel is er te zien. Van platte, natte kuststreken tot heuvelige fruitstreken. Van zandgrond begroeid met naaldbomen tot weelderige paarse heiden. Ons Vlaanderen is best mooi. En de beste manier om al dat moois te ontdekken: per fiets.

Wij Belgen zijn fietsers. We gebruiken de fiets om naar het werk te gaan, naar het café of gewoon, omdat we even een frisse neus willen halen. Het is dus niet zo ver gezocht om met de fiets op vakantie te gaan.

Fietsen is gezond

Een fietsvakantie is een gezonde, groene en leuke manier om een streek of een land te verkennen. Je kan sneller meer kilometers afleggen dan wanneer je wandelt, en met behulp van goede fietstassen hoef je je rug en schouders niet te belasten met de bagage.

Natuurlijk moet je een fietsvakantie wat voorbereiden, maar eigenlijk vraagt zo’n vakantie niet meer of minder voorbereiding dan een wandelvakantie of een roadtrip. De focus van je voorbereiding ligt gewoon anders.

Icoonfietsroutes
Fietsen is gezond, groen en leuk.

Plan je vakantie

Een goed plan voor een fietsvakantie begint bij de bestemming. Kies je voor een lus die vertrekt en eindigt aan jouw voordeur? Of neem je de trein naar een bepaalde locatie, vanwaar je fietsvakantie start?

Hoeveel kilometer wil je per dag afleggen? Wil je rustdagen of dagen om de omgeving te verkennen? Maak een ruw plan en boek je accommodatie naargelang je plan.

Welke spullen heb je echt nodig en welke dingen vormen ballast? Beperk je bagage tot een minimum om het gewicht op je fiets te beperken. Zoek desnoods accommodatie waar je een wasje mag draaien zodat je fietskledij fris en fruitig blijft.

Icoonfietsroutes
Ons Vlaanderenland kan zo mooi zijn.

De Icoonfietsroutes

Wel zin in een fietsvakantie, maar weet je niet waar te beginnen? Toerisme Vlaanderen ontwikkelde in samenwerking met de provinciale toeristische diensten negen langeafstandsfietsroutes door heel Vlaanderen.

De zogenaamde Icoonfietsroutes worden geopend voor het publiek tussen oktober 2020 en juli 2021. De Icoonfietsroutes zijn in beide richtingen gemarkeerd met opvallende wegwijzers en sluiten aan op de bestaande fietsknooppunten en op Waalse, Franse en Nederlandse fietsroutes.

Tezamen zijn de Icoonfietsroutes 2506 kilometer lang. De kortste Icoonfietsroute, de Maasroute, is een 63 kilometer lang. De langste Icoonfietsroute is 952 kilometer lang en leidt je door heel Vlaanderen.

Icoonfietsroutes
Alle Icoonfietsroutes op kaart.

Fietsen per thema

De Icoonfietsroutes zijn opgebouwd aan de hand van verschillende thema’s. De Kempenroute, bijvoorbeeld, voert je langs een oud kolenspoor van Maasmechelen tot Antwerpen. Onderweg geniet je van heidelandschappen, van bossen en van industrieel erfgoed zoals de oude koolmijnen in Genk.

De Frontroute 14-18 in de Westhoek neemt je mee langs honderd kilometer aan frontlijnen, bunkers en voormalige loopgraven. Je ontdekt het landschap dat kapotgeschoten werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en later weer werd opgebouwd. Zo nu en dan fiets je langs stille oorlogskerkhoven.

De Kunststedenroute neemt je dan weer mee langs de grote kunststeden van ons Vlaanderen. Je fietst tussen Brussel en Oostende, en verkent onderweg steden als Brugge, Leuven en Gent.

Kies de juiste Icoonfietsroute

De Icoonfietsroutes zijn verzamelt op een handige website. Net zoals de routes zelf, is de website nog in opbouw. Op termijn komt hier een meertalig platform waarin je niet alleen de routes kan vinden, maar ook GPX bestanden kan downloaden voor je smartphone of (fiets-) GPS.

Let wel: de Icoonfietsroutes zijn nog in volle opbouw. De laatste zullen pas in juli 2021 opengaan. Check op de website welke je al kan gebruiken en voor welke routes je nog even moet wachten.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Door Vlaanderen met de Icoonfietsroutes”

  1. […] zijn simpelweg handig. Fervente sporters zullen misschien tegen het formaat aanbotsen, maar voor fietsreizigers en roadtrippers is dat minder belangrijk. Het grootste minpunt is het geluid en de snelheid waarmee […]

  2. […] hoeft niet naar het buitenland voor een fietsvakantie. Enkele jaren geleden werden de befaamde icoonfietsroutes gelanceerd: negen thematische fietsroutes in Vlaanderen. De routes leiden je onder andere door het […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *