Airbnb

door engeland met airbnb

Het concept van Airbnb is nogal eenvoudig. Mensen met een kamer te veel, verhuren die kamer aan mensen die op doorreis zijn. Handig, goedkoop en als je het goed aanpakt, kan dat al eens een centje opbrengen. Of besparen.

Het mooie van Airbnb is dat je op deze manier vaak bij mensen logeert die zelf ook regelmatig reizen. Dat schept een band. Voor je het weet, zit je aan de keukentafel bij een wildvreemde te lameren over reizen. Ik vind dat dus mooi.

Airbnb

Engeland is zo mooi!

In Engeland

Wanneer ik zelf reis, kijk ik altijd een keertje op Airbnb. Je weet nooit welke schatten je gaat vinden, en het is echt wel goedkoper dan een nachtje hotel. Bovendien hou ik wel van lameren aan iemands keukentafel.

Afgelopen jaar logeerde ik zo al een week bij Andrés, in Hafnarfjörður. Da’s bij Reykjavik. En ik vond dat zo plezant, dat toen we in september de plas overstaken naar Engeland, ik al een aantal Airbnb’s op het oog had.

Nochtans was dat ook wel een beetje spannend. Manlief en ik wilden ons niet binden aan een route. We moesten dus elke dag een nieuwe Airbnb vinden. En met de kwaliteit van het internet in Engeland, was dat niet per se gemakkelijk.

Airbnb

Aldbourne ligt op rijafstand van de beroemde Cotswolds.

Bij Alex

Na een stevige reis van bijna een week, zochten Manlief en ik een Airbnb voor twee nachten. Om even te bekomen, en niet constant uit onze valies te moeten leven. Omdat ik met alle geweld de Cotswolds nog wou zien, zochten we iets op rijafstand daarvan. Zo kwamen we in Aldbourne terecht, bij Alex en haar familie.

Toen ik aan de deur belde bij Alex, zwaaide die bijna direct open en kwam er haast een hele familie naar buiten rollen. Manlief en ik bevonden ons middenin een wervelstorm van begroetingen, tasjes thee en meisjes die ons onze kamer nu, direct, stante pede wilden laten zien, want die had een geheime deur en dat was écht de max.

Airbnb

Rechts van de haard loopt een verborgen trap naar de Airbnb.

Onze kamer was inderdaad enkel te bereiken via een geheime deur naast de open haard (de max). In een kleine stoet van mensen, waarbij de kat ook stiekem mee glipte, kwamen we terecht in een prachtige kamer. Een gezellig bed, zo’n bad op pootjes en overal boekenrekken vol romans: die kamer leek bijna speciaal voor mij gemaakt!

We boekten er ineens maar een derde nacht bij.

Airbnb

De kamer zelf.

Airbnb

En de gezellige badkamer.

Door Aldbourne en de Cotswolds

Het leven in Alex’ huis rolde gewoon door, alsof er elke dag twee Belgische roadtrippers binnenvallen. In de ochtend genoten we van thee en ontbijt aan de grote keukentafel, terwijl rond ons de meisjes zich klaarmaakten voor school.

Het huis bleek een 17e eeuws huis vol hoeken en kantjes. Kamers met houten panelen tegen de muren, krakende trappen en een keuken met zo’n ouderwets fornuis. Onder onze kamer was een zithoek bij een open haard die we konden gebruiken. In de kleine tuin woonden kippen en konijnen, en, als we de dorpspraatjes mogen geloven, ook een vriendelijke geest genaamd Annie.

Airbnb

In de omgeving van Aldbourne vind je verschillende historische sites, zoals deze Belas Knap grafheuvel.

Airbnb

De Belas Knap grafheuvel is in uitstekende staat.

Aldbourne is een piepklein dorpje. Je vindt er nog net een kleine supermarkt en twee pubs. Supergezellig, maar te klein voor avonturen. Onze dagen waren dus gevuld met lange ritten. De Cotswolds, ruïnes van abdijen en grafheuvels op het platteland, en zelfs Oxford: we  bezochten het allemaal vanuit onze Airbnb in Aldbourne.

In de avonden, wanneer we moe en soms natgeregend weer aankwamen in Aldlbourne, trokken we naar de pub voor een Engels diner. Pubfood. Aldbourne heeft twee pubs: The Blue Boar en The Crown. Beide super om gezellig, informeel uit eten te gaan. En hoewel The Crown nét iets betere gerechtjes serveert, is The Blue Boar gezelliger.

Airbnb

Uit eten in The Blue Boar.

Weer naar huis

Voor we het wisten, was het tijd om de Eurotunnel weer naar huis te nemen. We namen afscheid van Alex en haar familie, van het prachtige huis. Van de kat die stiekem elke nacht mee naar boven glipte en opgerold aan onze voeten sliep.

Naar huis gaan, dat pikte een beetje. Ik had daar gerust nog langer kunnen blijven. Misschien ga ik wel eens terug. Ik hoop het, alleszins.

Airbnb

Het was zo gezellig in Alex’ huis.

Hoe werkt het?

Nog nooit iets geboekt met Airbnb? Laat ik dat snel even uitleggen, dan.
Airbnb is een platform waar mensen logeerkamers, bijgebouwtjes en zelfs heuse appartementen te huur aanbieden. Vaak logeer je echt bij mensen thuis, middenin het huishouden van iemand anders. Meestal is het veel goedkoper dan logeren in een hotel. Je krijgt gewoon meer waar voor je geld.

Om te kunnen boeken, moet je een account aanmaken. Vanop die account kan je gemakkelijk zoeken naar Airbnb’s in de regio waar je naartoe reist. En dan is het gewoon een kwestie van kiezen. Elke Airbnb is duidelijk beschreven, met foto’s en een lijst van wat je kan verwachten. Een eigen kamer, een eigen badkamer? Ontbijt, wasmachine, of ineens een heel appartement voor jou alleen? Het is maar wat je wil!

Zodra je gekozen hebt, kan je reserveren. Dan moet je even wachten op bevestiging van de eigenaar, en hopla, je bent vertrokken.

Na je verblijf, heb je de kans om je gastheer te beoordelen. Je gastheer heeft ook de kans jou te beoordelen. Beoordelingen van voorgaande interacties bouwen de reputatie van gastheren en gasten op. Of af.

Airbnb

In zuid Engeland vind je de zogenaamde heuvelschilderingen. Figuren uitgesneden in het gras, waardoor de witte kalk eronder bloot komt te liggen.

Gezond verstand

Het blijft een beetje spannend, logeren in het huis van een wildvreemde. Soms gaat dat al eens mis. Maar, zoals altijd, met gezond verstand raak je al ver. Kijk naar de beoordelingen van gastheren, laat iemand thuis weten waar je logeert. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

En natuurlijk geldt dat in twee richting. Als gast gedraag je je netjes, beleefd. Je bent immers te gast in iemands huis!

Airbnb

Een stiekeme gast in onze Airbnb.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *