Cotswolds

Door de Cotswolds

Engelse dorpen zoals die in Downtown Abbey of Midsummer Murders; we kennen ze allemaal van op tv. Maar die zijn niet echt, toch? Filmdecors, nauwkeurig opgebouwd om een soort van idyllisch Engeland te tonen. Dorpen zoals dat bestaan niet. Toch?

Toch wel. In de Cotswolds.

Cotswolds
De Cotswolds kenmerkt zich door historische huizen, vaak bekleed met wingerd.

Wat is de Cotswolds?

In het zuidwesten van Engeland vind je een gebied genaamd de Cotswolds. Dit gebied is beschermd, zowel als natuurgebied en als een gebied met historische waarde. De Cotswolds ligt op een ondergrond van een bepaald type zandsteen. In de loop der tijd werd deze steen gewonnen als bouwmateriaal. Heelder dorpen werden neergezet in dezelfde honingkleurige zandsteen.

Het is die zandsteen die de Cotswolds speciaal maakt. Omringd door groene bossen, lijken die dorpen zo weggeplukt uit de Efteling. Zeker in de herfst, wanneer de klimop op de gevels van helder groen naar dieprood verandert.

Veel van de huizen in de Cotswolds zijn oud, wat bijdraagt aan het romantische gevoel van de regio. Zo erg, dat huizen die nu gebouwd worden aan een zekere stijl moeten voldoen. Op die manier wordt het uitzicht van de regio bewaard.

Maar naast de historische cottages, vind je ook kastelen, abdijen en veel oudere, neolithische monumenten in de regio.

Cotswolds
Uitzicht over het dorp Castle Combe.

Bibury en Castle Combe

Ik wilde dat wel eens zien, dat beroemde Cotswolds. Dus tijdens mijn roadtrip door Engeland eerder deze herfst, nam ik een omweg langs de dorpen Bibury en Castle Combe. Ik had namelijk gelezen dat deze twee dorpen perfect zijn voor een eerste kennismaking met de Cotswolds.

Mijn eerste stop was Bibury. Net buiten het dorp zocht ik parking. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk, want de tourbussen vol bezoekers namen nogal veel plaats in beslag. Verdorie toch!
Toch, ik was er, en ik wilde dat zien. Dus negeerde ik de andere bezoekers en ging op pad. Het was nog redelijk vroeg, dus ik had de kans een aantal foto’s te maken zonder andere mensen in de buurt. Dat duurde echter niet lang, en voor ik het wist kreeg ik verzoeken om foto’s te maken van poserende toeristen.

Cotswolds
De Bibury cottages.

Tijd om door te reizen dus! Castle Combe was oneindig veel rustiger. Ik zag er drie of vier mensen in dat prachtige dorp. Ik had alle tijd om te genieten van de omgeving. Terwijl ik op een terrasje zat, met een grote earl grey thee in mijn hand, scheerde een buizerd over mijn hoofd. Het gekras van de kraaien in zijn zog weerkaatste door het stille dorp. Machtig.

Cotswolds
Wandelen door Castle Combe.

Roadtrip naar de Cotswolds

Hoewel er bijna 5000 kilometer aan wandelpaden zijn in de Cotswolds, heb ik een voorkeur om de regio op wielen te bezoeken. Met een auto of zelfs een motor rij je door de smalle, slingerende straatjes. Je stopt waar je wil, voor een Engelse lunch in één van de pubs, of een overnachting.

Maar je vind ook verschillende, oergezellige vakantiehuisjes in de Cotswolds. Of zelfs Airbnb’s. Kies er eentje uit, en maak het je uitvalsbasis om op verkenning te gaan. Te voet, met de auto of per fiets: de keuze is aan jou. Klik hier om je reis te plannen.

Het mooie is dat de Cotswolds oprecht prachtig zijn. De dorpen, de bossen errond, de historische monumenten. Engelser dan dat vind je niet. En wanneer je de dorpen in de ochtend of de avond bezoekt, valt de drukte echt wel mee.

Cotswolds
De Bibury Cottages waren ooit werkmanshuizen, waar wol werd gesponnen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

2 responses to “Door de Cotswolds”

  1. […] de terugweg naar onze Airbnb in de Cotswolds, moest ik steeds maar aan die twee mannen denken. De Oxfordman en de Cambridgeman. Ik heb Cambridge […]

  2. […] In het kort: ja. Het Verenigd Koninkrijk is een prachtige bestemming. Ik hou in het bijzonder van het platteland, van zijn historische sites en van de levendige […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *