Hondenslee

Door Breuil-Cervinia met de hondenslee

In het mooie Breuil-Cervinia in Italië kan je niet alleen skiën in het prachtige Ski Paradise, maar ook als niet-skiër zijn er een hoop andere activiteiten waar je aan kan deelnemen. Zo mocht ik een rit met een hondenslee maken.

Ik ben dol op honden. Het klinkt misschien stom, maar een kwispelende hond aaien en knuffelen, daar word ik immens blij van. Ze worden niet voor niets de beste vriend van de mens genoemd, en ik mocht al vaak ervaren waarom.
Dus toen ik tijdens mijn bezoek aan Valle d’Aosta te horen kreeg dat ik op pad zou gaan met de hondenslee, werd ik gelijk enthousiast.

Hondenslee
Ze staan te popelen om er vandoor te gaan.

Is dat wel ok, zo’n hondensleetocht?

Als hondenliefhebber geef ik toe dat ik in het begin een beetje sceptisch was over mushing, het gebruiken van honden voor het vervoer van producten, mensen, vrachten. Het gebeurt wel eens dat honden voor geldgewin worden uitgebuit.
Maar toen ik zag hoe gezond en gelukkig de husky’s van The Husky Experience er uitzagen, ebde mijn zorgen weg. Ik praatte met de mensen achter The Husky Experience, en kwam zo te weten dat de honden goed worden verzorgd, dat ze genoeg momenten hebben om te rusten en te spelen. Ze worden de sterren van de show genoemd, en dat zijn ze zeker. Ze genoten met volle teugen van alle aandacht.

Hondenslee
De dieren kunnen een fikse snelheid halen op de sneeuw.

Over husky’s

Siberische husky’s hebben enorm veel energie, en die moeten ze kwijt kunnen. Als dit niet gebeurt, worden ze niet alleen ongelukkig, maar ook gewoonweg ziek. Bewegen is goed voor het lichaam, en dat geldt ook voor dieren. Dus de husky’s laten rennen, zorgt er voor dat ze genoeg beweging hebben en gezond blijven. Elke hond loopt niet meer dan ze aankunnen, en met de jonge en oudere honden wordt er rekening gehouden zodat ze zich niet forceren. Zij rennen aanzienlijk minder dan de volwassen honden.
En de gepensioneerde honden? Die leiden een rustig leventje naast het haardvuur in de huizen van hun baasjes, de mensen van de organisatie.

Hondenslee
Husky’s voelen zich prima thuis in de koude.

Ik merkte al snel dat de husky’s het heerlijk vinden om te rennen en de slee verder te trekken. Toen ik voor het eerst op de slee ging staan, moest ik met alle kracht de rem ingedrukt houden, of de honden gingen er vandoor met mij. Trekken en sleuren, huilen en blaffen, ze konden overduidelijk niet wachten om te vertrekken. Hun energie was aanstekelijk en al snel stond ik zelf ook te popelen.

Maar voor ik mocht vertrekken, kreeg ik eerst grondige instructies over hoe ik met de honden moest omgaan en hoe ongelukken te voorkomen, hoe ik de slee moest besturen, en wat ik moest doen als ik toch zou vallen of controle zou verliezen over de slee. Veiligheid eerst! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de husky’s.

Hondenslee
Voor je mag sleeën, moet je goed begrijpen hoe je zo’n slee veilig kan besturen.

Start!

En toen werd het startsignaal gegeven. Voor een paar seconden gierden de zenuwen door mijn keel. Ik wilde vooral voorkomen dat ik de honden pijn zou doen, maar mijn angst bleek geheel ongegrond te zijn. Ik zoefde moeiteloos over de sneeuw, de koude wind blies in mijn gezicht. Het prachtige landschap van Cervinia gleed voorbij, terwijl ik joelde om te honden aan te moedigen. En ze reageerden duidelijk op mijn gejoel. Niet alleen zag ik hun oren regelmatig mijn kant op draaien, maar ik moest ook in de gaten houden dat ik niet op de slee voor mij botste, omdat mijn slee sneller ging. Husky’s maken er graag een wedstrijdje van.

Mijn rit met de husky’s liep zonder problemen. Het geven van de commando’s, van de aanwijzingen ging mij verbazend goed af. Ik voelde mij een team met mijn husky’s. Het voelde haast alsof ik dit elke dag doe, terwijl het de eerste keer was dat ik op zo’n slee stond. Wat een heerlijk gevoel.
Jammer genoeg waren de sneeuwomstandigheden niet ideaal, dus onze rit was van korte duur. Maar desondanks had ik zo veel plezier. En dolblij dat ik was toen ik achteraf een knuffelsessie mocht houden met de viervoeters.

Wees maar zeker dat ik dit graag nog een keer ga doen!

Hondenslee
Knuffelen met zo’n zachte loebas: heerlijk!

Met The Husky Experience kan je niet alleen in Cervinia, maar ook in Sestriere en Pragelato een rit maken met de hondenslee of een hondenkar op wielen.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Door Breuil-Cervinia met de hondenslee”

  1. Gerda De Beul Avatar
    Gerda De Beul

    ooo Morwen dit is super ! wat zou ik dat graag eens doen . Ik heb dit al veel gezien op tv en krijg altijd de drang van ; ik wil dat ook ,ik wil dat ook . Ons linzi heeft dit ook al eens gedaan en ze vond het ook een super ervaring maar dit was in Lapland . Ik kijk uit naar het volgende verhaal dat je gaat vertellen . Je kan dit zo levensecht voorstellen .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *