Japan

Dit moet je gedaan hebben in Japan

Publireportage

Japan is een van de meest bevreemdende landen die ik kan bedenken. Het leven is er zo anders dan hier, in mijn kleine dorpje bij Lier. Ik wil er al heel lang eens naartoe, en dit zijn de dingen die ik écht wil gezien en gedaan hebben.

Uit eten in Japan

Het lokale voedsel proberen is dé manier om een cultuur echt te leren kennen, vind ik. Hoe mensen omgaan met de ingrediënten, hoe ze de smaken combineren zegt zo veel. En hoe ze het serveren is minstens even belangrijk. Etiquette en tafelmanieren kunnen flink verschillen. Interessant, toch?

De traditionele keuken staat haaks op alle moderne gerechten waar je zo vaak over hoort. Suikerspinnen in alle kleuren van de regenboog, gerechtjes die zo uit manga-stripboeken lijken te komen. Ook al wil ik liever eerst de traditionele keuken proeven, toch wil ik ook die eigenaardige dingen eens testen.

Japan
De Japanse keuken schijnt heel gezond en lekker te zijn.

Een traditionele theeceremonie meemaken

Thee schenken ontwikkelde zich in Japan tot een heuse kunstvorm. Om de thee te schenken wordt een reeks significante handelingen uitgevoerd. Deze handelingen vonden hun oorsprong in traditie en dienen ertoe ten volle te genieten van de thee.

Bepaalde theeceremonies kunnen wel langer dan vier uren duren. Theedrinkers genieten dan ook van de wandeling door een tuin naar het theehuis, van het sobere interieur en van een maaltijd die in de ceremonie verwikkeld zit.

Ik hou van thee, maar drink de mijne meestal gewoon recht uit de waterkoker terwijl ik druk op mijn laptop zit te tokkelen. Niet moeilijk dus dat ik zo’n Japanse theeceremonie eens wil meemaken.

De kersenbloesems zien

Het is heel cliché, maar vaak zijn clichés met een goede reden cliché. Ik wil zo graag eens de kersenbloesems zien in Japan. Niet alleen omdat het erg mooi moet zijn, maar vooral omdat Japanners zo veel waarde hechten aan de bloesems. Een volk dat zo veel waarde hecht aan een heel normaal natuurlijk verschijnsel, moet wel bijzonder zijn. En een hart voor de natuur hebben.

Japan
Kersenbloesems zijn haast heilig in Japan. En terecht, want ze zijn zo mooi.

Een grote stad bezoeken

Japanse steden zijn duizelingwekkende plaatsen. In het centrum wordt je overspoelt door flitsende reclame, door themarestaurants, door street fashion. Vooral dat laatste wil ik graag eens zien. Mensen die helemaal opgetut naargelang de stijlen van subculturen door de straten flaneren. Het lijkt me zo’n bijzonder zicht!

En natuurlijk wil ik graag alle technische fluf uitproberen. Denk aan volledig geautomatiseerde hotels en restaurants, de automaten waar je zowat alles kan kopen. Om nog maar te zwijgen van de futuristische shoppingcenters.

Japan
Eén en al neonlicht in de Japanse steden.

Het spirituele Japan ontdekken

Japan is eerder spiritueel dan godsdienstig. Mensen dragen spiritualiteit hoog in het vaandel, maar vaak gaat het om een persoonlijke belevenis die sterk met de natuur verbonden is. Iets waar andere mensen zich niet mee horen te moeien. Iets persoonlijk.

Toch vind je tempels en schrijven over heel Japan. Het Shintoïsme en het Boeddhisme worden als de twee grootste religies beschouwd, maar eigenlijk kan je eerder zeggen dat het stromingen of levenswijzen zijn. Een manier om zin aan het leven te geven.

Deze spirituele beleving staat zo ver af van onze dorpskerken en kathedralen. En precies daarom wil ik dat zien, dat meemaken. Hoe andere mensen in het leven staan kan je zo veel leren over je eigen manier van leven. Over jezelf, zelfs.

De bamboebossen van Arashiyama

Zo gek het wordt in de Japanse steden, zo rustig wordt het in hun natuur. Japan heeft bergen, bossen, platteland. Ik wil het allemaal zien en beleven. Maar ik wil vooral eens een bamboebos zien. Die dunne, groenige stammen die zo dicht bij elkaar staan dat je geen drie meter ver kan kijken: dat moet een heel bijzonder zicht zijn.

Ik hoor dat de bamboebossen van Arashiyama bijzonder mooi zijn.

Japan
De prachtige bamboebossen spreken mij zo aan.

Naar Japan met Van Verre

Een reis naar Japan kan overweldigend zijn. Er is zo veel te zien en zo veel te beleven dat het moeilijk kan worden zelf een reis samen te stellen en voor te bereiden. Het is veel handiger om te rekenen op een goede, gespecialiseerde reisagent in zo’n situatie.

Het reisbureau Van Verre biedt individuele rondreizen door Japan aan. De reizen verschillen in thema en in duur, en dus natuurlijk in prijs. Daarnaast bieden ze ook verschillende bouwstenen én de expertise van hun reisagenten aan om de reis meer naar jouw wensen aan te passen. Handig!

Japan
Japanse thee is een gegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *